6/12/12

«Εξυπνο» καλτσάκι παρακολουθεί την αναπνοή του βρέφους μέσω smartphone

 
Καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και ενημερώνει τους γονείς μέσω εφαρμογής για smartphone
 
 
«Εξυπνο» καλτσάκι παρακολουθεί την αναπνοή του βρέφους
Ο ηλεκτρονικός «φύλακας άγγελος» παρακολουθεί διαρκώς την αναπνοή του βρέφους και ενημερώνει τη συνοδευτική εφαρμογή στο smartphone των γονιών. Δείτε το σχετικό βίντεο
Λονδίνο
Μια έξυπνη συσκευή η οποία υπόσχεται τη συνεχή παρακολούθηση του βρέφους κατά τη διάρκεια της νύχτας και την προστασία του από τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκχαμ Γιανγκ, στις ΗΠΑ.
Ο λόγος για ένα τεχνολογικά προηγμένο καλτσάκι το οποίο φοριέται στο πόδι του μωρού, παρακολουθεί τη διαδικασία της αναπνοής και στη συνέχεια επικοινωνεί και ενημερώνει μια συνοδευτική εφαρμογή, που βρίσκεται εγκατεστημένη στο smartphone του πατέρα ή της μητέρας του.

Φοριέται, παρακολουθεί, ενημερώνει
Αγκαλιάζοντας το ποδαράκι του μωρού, το Owlet Baby Monitor, καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος και εμφανίζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ομώνυμη εφαρμογή, την οποία ο γονιός μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που το παιδί σταματήσει να αναπνέει ή σημειωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στους καρδιακούς του παλμούς η εφαρμογή ειδοποιεί αμέσως τους γονείς.
Στόχος των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη τεχνολογία η οποία θα μπορεί να παρακολουθεί το βρέφος χωρίς να είναι επεμβατική ή να παρεμποδίζει την ελευθερία των κινήσεών του και παράλληλα θα είναι σε θέση να καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και να τους επιτρέπει να ξεκουράζονται.
Το πρότυπο της έξυπνης συσκευής κατέλαβε την πρώτη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό εφευρέσεων του Πανεπιστημίου Μπρίγκχαμ Γιανγκ.
«Αναζητούσαμε μια συσκευή που να συνδυάζει την καινοτομία, τη μηχανική και την εμπορική αξία» σχολιάζει ο καθηγητής Τζάστιν Σάιρος. «Η συγκεκριμένη συσκευή όχι μόνο είχε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αλλά θα μπορούσε να σώσει και ανθρώπινες ζωές».
Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας τους και περιμένουν την έγκρισή της.
«Σε λίγους μήνες, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία τουOwlet Baby Monitor στην αγορά» καταλήγει ο εκπρόσωπος των ερευνητών Τζέικομπ Κόλβιν.
tovima.gr

4/12/12

Τρίζει τα δόντια του τη νύχτα. Τι σημαίνει αυτό;

Από την Αντιγόνη Κεμερλίογλου, Ψυχολόγος Υγείας-Εκπαίδευσης

Το να τρίζει ένα παιδί τα δόντια του τη νύχτα είναι πολύ συχνή συμπεριφορά και δεν πρέπει να την μπερδεύετε με την αντίστοιχη συμπεριφορά των ενηλίκων.
Συνήθως το πρόβλημα λύνεται με την εμφάνιση των νέων δοντιών. Αν το παιδί δεν διαμαρτύρεται για άλλα συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλος), τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Καλό θα είναι να παρατηρήσετε αν η συμπεριφορά είναι επίσης παρούσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το παιδί θέλει να αποφορτίσει κάποια ένταση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε μπορείτε να συνδέσετε τη συμπεριφορά με το τρίξιμο των δοντιών: πείτε του ότι το κάνει τη στιγμή που το παρατηρείτε ώστε να το συνειδητοποιήσει γιατί μπορεί να μην το συνδέει. Σταδιακά θα σταματήσει, αρκεί να μην το παρακάνετε με τις παρατηρήσεις σας και εντείνετε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να αποκωδικοποιεί τα σήματα που του στέλνει το σώμα του. Αν το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάντε με το παιδί σας κάτι χαλαρωτικό πριν κοιμηθεί (διαβάστε ιστοριούλες κ.λπ.)


Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7-%ce%bd%cf%8d%cf%87%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd/

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β


Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν διαγιγνώσκεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες και να επιφέρει το θάνατο μέσα σε 24 ώρες. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β είναι η πιο κοινή αιτία εκδήλωσης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ευρώπη. Για τη συγκεκριμένη λοίμωξη δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ευρείας κάλυψης. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος συχνά είναι θανατηφόρα. Μπορεί να επιφέρει το θάνατο μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη και απώλεια ακοής.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια θετική εξέλιξη όσον αφόρα στο εμβόλιο έναντι της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Novartis έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Bexsero ®. Μετά την έγκριση των αρμοδίων αρχών, το Bexsero είναι το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο MenB (μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β). Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη, τα οποία κατά κανόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Το Bexsero είναι το πρώτο εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β (MenB), ενδεδειγμένο για χρήση από 2 μηνών και άνω.
Σε αντίθεση με προηγούμενα εμβόλια, τα οποία αναπτύχθηκαν βάσει συμβατικών τεχνικών, το Bexsero είναι το αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας, reverse vaccinology, που περιλαμβάνει αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β για τον εντοπισμό δυνητικών αντιγόνων.
Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b9/

Μαμά, μπαμπά… φοβάμαι το σκοτάδι

Κάθε φορά που σβήνει το φως στο δωμάτιό σου, δεν περνούν παρά λίγα λεπτά για να κατέβεις από το κρεβάτι σου, και να τρέξεις κλαίγοντας, με την αγαπημένη σου κυρία fluffy αγκαλιά, στο δωμάτιό μου ψελλίζοντας «φοβάμαι το σκοτάδι».

Είσαι μόλις 4 και αυτός είναι πιο αναμενόμενος αναπτυξιακά φόβος για την ηλικία σου.
• Δε θα σου πω ποτέ, ότι θα διώξω τους κακούς ή ότι ο μπαμπάς τους τρόμαξε όλους, γιατί θα είναι σαν να παραδέχομαι ότι υπάρχουν, δε θα ανοίξω ντουλάπες, δε θα ψάξω κάτω από το κρεβάτι σου, γιατί θα είναι σαν να επιβεβαιώνω τους φόβους σου.
• Θα ακούσω με προσοχή τους φόβους και τις αγωνίες σου και θα παραδεχτώ ότι κάπως έτσι ένιωθα κι εγώ και δε θα σου πω ποτέ ότι « αυτά είναι χαζομάρες» απορρίπτοντας το συναίσθημά σου.
• Θα σε μάθω να ανάβεις το φως μέσα στη νύχτα, όταν ξαφνικά ξυπνάς και φοβάσαι και θα βάλω κάπου κοντά σου ένα φωτάκι νυκτός, να βλέπετε κι εσύ και μικρή σου fluffy που θα κρατάς αγκαλιά σαν μικρό φρουρό.
• Θα έρθω μαζί σου στο δωμάτιό σου να καθίσουμε για λίγο αγκαλιά στο σκοτάδι για να δεις πως όλα είναι καλά και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα ξεχωριστά πράγματα που συμβαίνουν στο σκοτάδι (πχ. Τα υπέροχα άστρα που βγαίνουν στον ουρανό μόνο τη νύχτα και τη θαυμάσια μυρωδιά από το νυχτολούλουδο)
• Θα σου μάθω μαγικά λογάκια που διώχνουν τους φόβους (ή θα σου δώσω ένα μαγικό εργαλείο που διώχνει τους φόβους) και έτσι θα νιώθεις πιο σίγουρη ότι εσύ ελέγχεις τα πράγματα.
Και τέλος σου υπόσχομαι…
Δε θα σου πω ποτέ για τέρατα, ζώα και μπαμπούλες που μπορεί να έρθουν να σε πάρουν όταν κάνεις κάτι κακό- γιατί έτσι ενισχύω τους φόβους σου!!!
Λίγο καιρό πριν, φοβόσουν τα φανταστικά τέρατα (κατά τον δεύτερο χρόνο της ζωής σου) και γύρω στους 9 μήνες της ζωής σου, ταραζόσουν στην θέα ξένων προσώπων που διεκδικούσαν την αγκαλιά σου.
Μπορεί μεγαλώνοντας να αρχίσεις να φοβάσαι την απόρριψη, να ανησυχείς για τη γνώμη των άλλων και να σε αγχώνει η αποτυχία στο σχολείο.
Οι φόβοι σου αλλάζουν όσο μεγαλώνεις, αλλά και μειώνονται όσο μπορείς γνωστικά να συνδυάσεις καλύτερα την εσωτερική σου πραγματικότητα (φαντασιώσεις κ.α) με την αντικειμενική πραγματικότητα που υπάρχει στον ρεαλιστικό έξω κόσμο.
Και μην ξεχάσεις… θα σου λέω πάντα πόσο κοντά σου είμαι για να προσέχω να μην πάθεις τίποτα.
Κωστάκου Κωνσταντίνα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Υπ. Διδ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Ειδ. στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία Παιδιού και Εφήβου
www.kesypsy.gr

Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac-%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%ac%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%b9/

Tο 90% των κοριτσιών μέχρι τα 10, θα εμφανίσει αιδοιοκολπίτιδα

του παιδογυναικολόγου Παναγιώτη Χριστόπουλου
Οι «αιδοιοκολπίτιδες» στα παιδιά, είναι οι λοιμώξεις των έξω γεννητικών οργάνων και του κόλπου. Είναι το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα των μικρών κοριτσιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 10 ετών, το 90% των κοριτσιών θα εμφανίσει, έστω για μια φορά, πρόβλημα με αιδοιοκολπίτιδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί: α) το γεννητικό σύστημα των παιδιών είναι ανώριμο σε σχέση με τις μεγάλες γυναίκες, β) τα παιδιά δεν μπορούν να φροντίσουν σωστά την υγιεινή τους στο σχολείο, γ) συχνά αγγίζουν με τα χέρια τους τα γεννητικά τους όργανα και δ) η ενούρηση και εγκόπριση στην πάνα προκαλεί μεταφορά μικρόβιων, από το έντερο προς τον κόλπο.
Συμπτώματα
Συνήθως εμφανίζονται με αυξημένα υγρά στο εσώρουχο ή την πάνα, ερεθισμό, κνησμό (φαγούρα), πόνο κατά την ούρηση, διάχυτο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, κλπ. Τέλος, σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθούν σύμμυση μικρών χειλέων αιδοίου (συνένωση), αλλά και αίμα από τον κόλπο. Η συνένωση των μικρών χειλέων είναι συχνότερη μέχρι την ηλικία των 6 ετών.
Διάγνωση
Απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση είναι η εξέταση για καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η λήψη των υγρών δεν πρέπει να γίνεται ποτέ εξωτερικά, γιατί συνήθως οδηγεί σε λάθος διάγνωση. Η σωστή λήψη γίνεται από το βάθος του κόλπου, μέσω της οπής του παρθενικού υμένα. Με την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση, η λήψη είναι απόλυτα ασφαλής στα χέρια ενός Παιδογυναικολόγου και δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία στο γονέα.
Κάποιες φόρες, ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως καλλιέργεια κοπράνων ή ούρων.
Θεραπεία
Οι αιδοιοκολπίτιδες αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, όταν η καλλιέργεια αποκαλύψει την παρουσία μικροβίου. Το αντιβιόγραμμα που θα προκύψει από την καλλιέργεια, είναι αυτό που θα μας δείξει ποιό είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό, για το συγκεκριμένο μικρόβιο. «Τυφλές» θεραπείες πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οδηγούν σε λάθος αντιμετώπιση, άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Πολύ σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση των γονέων για τους κανόνες υγιεινής.
Απώτερες επιπλοκές
Οι αιδοιοκολπίτιδες που εμφανίζονται σε νεαρά κορίτσια, όταν μένουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες, μπορεί να αποτελέσουν βασική αιτία υπογονιμότητας κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Τα μικρόβια μπορεί να μετακινηθούν προς τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν απόφραξή τους και κατά συνεπεία υπογονιμότητα.
Συμπεράσματα
Οι κολπίτιδες στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνές. Η διάγνωση πρέπει να βασίζεται απαραίτητα σε σωστή λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού, από το βάθος του κόλπου. Η χορήγηση αντιβιοτικού πρέπει να γίνεται μόνο μετά από καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, και ποτέ «τυφλά». Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία απομακρύνει την πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη μελλοντική αναπαραγωγική υγεία του κοριτσιού.
Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)
Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & Γέφυρα Κατεχάκη)
11524, Αθήνα
Τηλ 210 69 19 219
Email: info@healthylady.gr
www.παιδογυναικολογος.gr
Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/t%ce%bf-90-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%87%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b1-10-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9/