6/12/12

«Εξυπνο» καλτσάκι παρακολουθεί την αναπνοή του βρέφους μέσω smartphone

 
Καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και ενημερώνει τους γονείς μέσω εφαρμογής για smartphone
 
 
«Εξυπνο» καλτσάκι παρακολουθεί την αναπνοή του βρέφους
Ο ηλεκτρονικός «φύλακας άγγελος» παρακολουθεί διαρκώς την αναπνοή του βρέφους και ενημερώνει τη συνοδευτική εφαρμογή στο smartphone των γονιών. Δείτε το σχετικό βίντεο
Λονδίνο
Μια έξυπνη συσκευή η οποία υπόσχεται τη συνεχή παρακολούθηση του βρέφους κατά τη διάρκεια της νύχτας και την προστασία του από τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκχαμ Γιανγκ, στις ΗΠΑ.
Ο λόγος για ένα τεχνολογικά προηγμένο καλτσάκι το οποίο φοριέται στο πόδι του μωρού, παρακολουθεί τη διαδικασία της αναπνοής και στη συνέχεια επικοινωνεί και ενημερώνει μια συνοδευτική εφαρμογή, που βρίσκεται εγκατεστημένη στο smartphone του πατέρα ή της μητέρας του.

Φοριέται, παρακολουθεί, ενημερώνει
Αγκαλιάζοντας το ποδαράκι του μωρού, το Owlet Baby Monitor, καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος και εμφανίζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ομώνυμη εφαρμογή, την οποία ο γονιός μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που το παιδί σταματήσει να αναπνέει ή σημειωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στους καρδιακούς του παλμούς η εφαρμογή ειδοποιεί αμέσως τους γονείς.
Στόχος των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη τεχνολογία η οποία θα μπορεί να παρακολουθεί το βρέφος χωρίς να είναι επεμβατική ή να παρεμποδίζει την ελευθερία των κινήσεών του και παράλληλα θα είναι σε θέση να καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και να τους επιτρέπει να ξεκουράζονται.
Το πρότυπο της έξυπνης συσκευής κατέλαβε την πρώτη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό εφευρέσεων του Πανεπιστημίου Μπρίγκχαμ Γιανγκ.
«Αναζητούσαμε μια συσκευή που να συνδυάζει την καινοτομία, τη μηχανική και την εμπορική αξία» σχολιάζει ο καθηγητής Τζάστιν Σάιρος. «Η συγκεκριμένη συσκευή όχι μόνο είχε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αλλά θα μπορούσε να σώσει και ανθρώπινες ζωές».
Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας τους και περιμένουν την έγκρισή της.
«Σε λίγους μήνες, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία τουOwlet Baby Monitor στην αγορά» καταλήγει ο εκπρόσωπος των ερευνητών Τζέικομπ Κόλβιν.
tovima.gr