29/1/14

Πώς ένας αληθινός παιδαγωγός δίδαξε το σεβασμό



Με τον καλύτερο τρόπο απάντησε ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Ιράν στον εκφοβισμό και τα χλευαστικά σχόλια που δεχόταν ένας 8χρονος μαθητής του από τους συμμαθητές του, επειδή έχει χάσει τα μαλλιά του λόγω μίας σπάνιας ασθένειας.
Ο δάσκαλος Αλί Μοχαμαντιάν μπήκε μία μέρα στην τάξη και έκπληκτοι οι μαθητές είδαν ότι είχε ξυρίσει το κεφάλι του.
Οι μαθητές όχι μόνο αντιλήφθηκαν το λάθος τους και σταμάτησαν να ενοχλούν τον μικρό Μαχάν Ραχίμι, αλλά αποφάσισαν να του συμπαρασταθούν με τον ίδιο τρόπο: ξύρισαν και εκείνοι τα μαλλιά τους.
Ο δάσκαλος, που έχει γίνει ήρωας στο Ιράν, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του παιδιού ώστε να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα για αντιμετώπιση της ασθένειάς του.


Πηγή

27/1/14

10 «μαθήματα πειθαρχίας» από το δάσκαλο του παιδιού μας


Ο κλινικός παιδοψυχολόγος Dr. Kenneth  Shore μας δίνει 10 βασικά και αποτελεσματικά μαθήματα πειθαρχίας που κάθε γονιός θα μπορούσε να «δανειστεί» από το δάσκαλο του παιδιού του.

1. Ο δάσκαλος…ξεκαθαρίζει τους ρόλους

Ο δάσκαλος πάντα βάζει ξεκάθαρους όρους. Εκείνος είναι ο δάσκαλος, η δουλειά του είναι να τους κάνει μάθημα και η δουλειά των παιδιών να μάθουν το μάθημά τους.

2. Ο δάσκαλος θέτει όρια
Τα παιδιά πάντα δοκιμάζουν τα όρια μας. Όταν λοιπόν τα παιδιά κάνουν χαζά πράγματα οι δάσκαλοι τα κοιτάζουν απλώς στα μάτια.

3. Ο δάσκαλος έχει ξεκαθαρισμένο μέσα του ότι δεν είναι φίλος με τα παιδιά
Αν ήταν έτσι θα τον φώναζαν Γιώργο ή Μαρία κι όχι «κύριο» και «κυρία». Το ίδιο ξεκαθαρίστε κι εσείς μέσα σας. Τα παιδιά έχουν ήδη φίλους, γονείς χρειάζονται

4. Ο δάσκαλος δεν υψώνει τη φωνή στην τάξη
Γιατί ξέρει ότι όσο δυνατά και να φωνάξει τα παιδιά πάντα μπορούν να φωνάξουν δυνατότερα. Κάντε το κι εσείς: Μιλήστε χαμηλόφωνα, χωρίς κορώνες και εξάρσεις στη φωνή. Αν χρειαστεί να φωνάξετε για να επιβάλετε την τάξη, μην το κάνετε παραπάνω από μια φορά την ημέρα.

5. Ο δάσκαλος απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά
Γιατί ξέρει ότι αν είναι απασχολημένα δεν θα κάνουν φασαρία.

6. Ο δάσκαλος ξέρει να επιβραβεύει το φιλότιμο των παιδιών
Πάντα οι δάσκαλοι επαινούν την τάξη τους και δεν παραλείπουν να πουν στα παιδιά πόσο περήφανοι είναι γι’ αυτά, ότι είναι παιδιά με προοπτική και ότι μπορούν να γίνουν ότι θελήσουν στη ζωή τους.Δοκιμάστε την επιβράβευση και τον έπαινο και θα δείτε τη διαφορά!

7. Ο δάσκαλος δεν φοβάται να πει «δεν ξέρω»
Και τα παιδιά το εκτιμούν αυτό. Αυτό που χρειάζονται δεν είναι ανθρώπους ξερόλες, αλλά αληθινούς ανθρώπους γύρω τους

8. Ο δάσκαλος ξέρει ότι η εκπαίδευση ενός παιδιού είναι λειτούργημα
Όπως άλλωστε και η μητρότητα και η ανατροφή του επίσης 

9. Ο δάσκαλος ξέρει τη σημασία των σωστών προτύπων
Η αυτοπειθαρχία του δασκάλου είναι πρότυπο προς αντιγραφή. Το ίδιο και του γονιού

10. Ο δάσκαλος χρησιμοποιεί θετικά και υγιή μηνύματα για να διορθώσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά


  Για παράδειγμα αποφεύγει τους  μειωτικούς χαρακτηρισμούς και αναφέρονται στην πράξη και όχι στην προσωπικότητα του παιδιού. Οι χαρακτηρισμοί στην προσωπικότητα παγιώνουν τις αρνητικές συμπεριφορές.
 Από: Ελένη Χαδιαράκου

26/1/14

Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ
Ένα ρινικό σπρέι που περιέχει την «ορμόνη της αγάπης» (και της μητρότητας) ωκυτοκίνη φάνηκε να βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτιστικών παιδιών, όπως ανέφεραν ειδικοί του Κέντρου Μελέτης Παιδιού και του Κέντρου Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ερευνητές μελέτησαν 17 παιδιά και εφήβους ηλικίας 8 έως 16 ετών με αυτισμό. Σε ορισμένους εθελοντές χορήγησαν ωκυτοκίνη σε μορφή ρινικού σπρέι ενώ σε άλλους σπρέι με εικονική ουσία. Στη συνέχεια υπέβαλαν τα παιδιά σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI-εξέταση που αποτυπώνει τη λειτουργία των νευρώνων εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο). Είδαν ότι μία και μόνο δόση ωκυτοκίνης ήταν αρκετή ώστε να εμφανιστεί μεγαλύτερη απόκριση των εγκεφαλικών κέντρων που εμπλέκονται στην αναγνώριση συναισθημάτων και στην απόλαυση-ανταμοιβή σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου παιδιών που είχαν λάβει το εικονικό σπρέι. Η επίδραση του… ψεκασμού φάνηκε και στην πράξη αφού τα αυτιστικά παιδιά που έλαβαν την ορμόνη μπορούσαν να συντονιστούν καλύτερα με τον κοινωνικό περίγυρό τους.
Oxytocin_EIM_brain_IMFAR2012
Πάντως οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γονείς αυτιστικών παιδιών δεν πρέπει να ενθουσιάζονται πρώιμα καθώς απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί πόσο ασφαλής είναι η μακροχρόνια λήψη της ορμόνης (η οποία, βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό, βοηθά στον τοκετό, στο δέσιμο της μητέρας και του μωρού της αλλά και γενικότερα στο να εδραιώνονται δεσμοί εμπιστοσύνης και να εκφράζονται στοργικά συναισθήματα μεταξύ ανθρώπων).
 

25/1/14

Τα στάδια του παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

child

0-6 μηνών
• Εξετάζει τους ενήλικες
• Κρατά αντικείμενα και τα φέρνει στο στόμα του
• Παίζει μόνο του με παιχνίδια (κουδουνίστρες, δονούμενα παιχνίδια ή παιχνίδια με έντονα χρώματα και φωτάκια), κρατώντας τα με τα δύο του χεράκια

6-12 μηνών
• Εξερευνά αντικείμενα μέσω του στόματος και των χεριών
• Εξερευνά τα αντικείμενα μόνο του
• Κοιτάζει και μιμείται τους ενήλικες
• Διασκεδάζει παίζοντας με τη μαμά και τον μπαμπά και μπορεί να κλάψει όταν παύει το παιχνίδι
• Αντιγράφει κινήσεις, για παράδειγμα πτώση αντικειμένων
• Του αρέσουν παιχνίδια που είναι απλά
• Παίζει με το είδωλό του στον καθρέφτη

12-18 μηνών
• Μαθαίνει μέσω της δοκιμής και του λάθους, για παράδειγμα χτυπά μεταξύ τους δύο αντικείμενα και ανακαλύπτει τον ήχο που κάνουν
• Επαναλαμβάνει ενέργειες που του προσφέρουν απόλαυση (π.χ. παλαμάκια)
• Παρατηρεί άλλα παιδιά που παίζουν
• Παίζει και «μιλάει» μόνο του
• Παίζει κατά τη διάρκεια του φαγητού και δοκιμάζει την αντίδραση των γονιών του
18 μηνών – 2 ετών
• Μιμείται τους γονείς του, τα αδέρφια του ή άλλα παιδάκια
• Ενθουσιάζεται με την παρέα άλλων παιδιών, αλλά δεν ενώνει το παιχνίδι του με αυτά
• Του αρέσουν παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες ενέργειες (π.χ. τοποθέτηση κύβων ή τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο, τοποθέτηση αντικειμένων μέσα ή έξω από κουτιά, ζωγράφισμα σε πολλές σελίδες)

2 – 3 ετών
• Χρησιμοποιεί στο παιχνίδι του αντικείμενα, τα οποία προσποιείται πως είναι κάτι άλλο (π.χ. ένα ραβδί σαν ξίφος, ένα ξύλο σαν άλογο)
• Παίζει παράλληλα με άλλα παιδιά
• Καταλαβαίνει τι σημαίνει «δικό μου, δικό σου»
• Ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του πηγάζει από τα παραμύθια
3 – 4 ετών
• Περιμένει τη σειρά του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού
• Συνεργάζεται με άλλα παιδάκια
• Παρουσιάζει αυξημένη εφευρετικότητα κατά τη διάρκεια φανταστικού παιχνιδιού (π.χ. μαγειρεύει για τις κούκλες ή κάνει πως ταξιδεύει με τους πειρατές ενός πλοίου)
• Παίζει «μαμά» και «μπαμπά»
• Αναγνωρίζει σχήματα και χρώματα
4 – 6 ετών
• Επιδιώκει να ευχαριστεί τους φίλους του
• Θέλει να κάνει ότι και οι φίλοι του
• Συμμορφώνεται πιο πρόθυμα με τους κανόνες ενός παιχνιδιού
• Του αρέσουν τα παιχνίδια που εμπεριέχουν χορό, τραγούδι, υποκριτική
• Του αρέσουν επιτραπέζια παιχνίδια
6 – 8 ετών
• Απολαμβάνει παιχνίδια ομαδικά με κανόνες
• Επιθυμεί να παίζει παιχνίδια με παιδιά του ίδιου φύλου
• Του αρέσουν παιχνίδια που στόχο έχουν τη νίκη

Πηγή

Ένας στους έξι γονείς αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τις εργασίες του σχολείου

10tips_homework
Οι περισσότεροι ενήλικες απέφευγαν το διάβασμα όταν βρίσκονταν στη σχολική ηλικία. Από τη στιγμή, όμως, που γίνονται γονείς λαχταρούν να διαβάσουν παρέα με το παιδί τους.
Σχεδόν τα 2/3 των γονέων δήλωσαν ότι βοηθούν τα παιδιά τους με τις εργασίες του σχολείου, με τον έναν στους έξι να παραδέχεται ότι είναι εκείνος που κάνει όλη τη δουλειά, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.
Επιπλέον, ένας στους δέκα ανέφεραν ότι η συμβολή τους αυτή απέτρεψε τις πιθανές εντάσεις και την κακή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, στα πλαίσια ψηφοφορίας που διεξήχθη μεταξύ 2.000 γονέων με παιδιά ηλικίας 5-15 ετών.
Περίπου το 18% των ερωτηθέντων φοβάται ότι οι εκπαιδευτικοί θα τους κρίνουν αρνητικά για τη μέθοδο που ακολουθούν όσον αφορά τη μόρφωση των παιδιών τους, ενώ το 42% ομολογεί ότι ενθουσιάζεται όταν τα παιδιά τους λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία για μια εργασία στην εκπόνηση της οποίας έχουν βοηθήσει οι ίδιοι.
120963048_homework_379357c
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα στα 20 ζευγάρια διαφωνούν συχνά σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης μιας άσκησης, ποιος από τους δύο γονείς πρέπει να βοηθήσει το παιδί, ποιος δεν ασχολείται καθόλου ή παρεμβαίνει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό.
“Οι περισσότεροι γονείς χρειάζεται να βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο τα παιδιά τους με το διάβασμα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, δείχνουν ότι υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην απλή βοήθεια και την πλήρη ανάληψη των εργασιών για λογαριασμό των παιδιών. Είναι προτιμότερο να είστε δίπλα στα παιδιά σας σε περίπτωση που χρειαστούν οποιαδήποτε επισήμανση, παρά να κάνετε όλη τη δουλειά για εκείνα”, υποστηρίζει ένας από τους εκπροσώπους της δημοσκόπησης.
Τέλος, τα 3/4 των γονέων δήλωσαν ότι εξακολουθούν να έχουν καλές επιδόσεις στα μαθήματα που αγαπούσαν όταν ήταν ακόμα μαθητές, ενώ οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι η προσοχή των παιδιών τους συχνά αποσπάται από την τηλεόραση την ώρα που υποτίθεται ότι πρέπει να διαβάσουν.

Πηγή

19/1/14

Αναπτυξιακά στάδια

Τι δεξιότητες θα πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί σε μία ηλικία; Πότε χρειάζεται να ανησυχήσω για την ανάπτυξή του;

Αν γνωρίζουμε τι αναμένουμε σε κάθε ηλικία από το παιδί θα καταλάβουμε άμεσα πιθανή καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Παρακάτω αναφέρουμε τρεις τομείς ανάπτυξης: κοινωνικό/ συναισθηματικό τομέα, γνωστικό τομέα και τομέα του λόγου και της ομιλίας, από 0 έως 6 ετών.
0-1 ετών
Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες 
  • Ακολουθεί με το βλέμμα του ένα αντικείμενο που περνά από μπροστά του
  • Χαμογελά αυθόρμητα
  • Κλαίει και γελάει, όταν έχει δυσφορία και όταν είναι ευχαριστημένο αντίστοιχα
  • Αντιδρά διαφορετικά σε ξένους απ’ ότι σε γνωστούς ανθρώπους
  • Ανταποκρίνεται στο όνομά του
  • Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με ομιλία ή κινήσεις
  • Συμμετέχει σε παιχνίδι (π.χ. σπρώχνει ένα παιχνίδι)
Γνωστικές Δεξιότητες 
  • Αναγνωρίζει οικεία αντικείμενα
  • Ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα ακοής (τραγούδι, ομιλία, παιχνίδια που παράγουν ήχο), κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση του ήχου, αλλάζοντας τις κινήσεις του σώματος ή τις εκφράσεις του προσώπου
  • Αναγνωρίζει διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους
  • Αντιδρά στις εκφράσεις προσώπου των άλλων και τις μιμείται
  • Ανταποκρίνεται σε πολύ απλές εντολές
  • Μιμείται χειρονομίες και πράξεις
 Δεξιότητες Λόγου και Ομιλίας
  • Αντιδράει σε ήχους, με στροφή του κεφαλιού
  • Αντιδρά όταν του μιλάνε οι οικείοι του
  • Μιμείται ήχους (συνήθως το π, το μ, το μπ, το γκ) και συλλαβές
  • Συνδυάζει διαφορετικές συλλαβές σε παιχνίδι ομιλίας
  • Λέει 4-5 λέξεις εκτός από «μαμά», «μπαμπά»
  • Μιμείται γνωστές λέξεις
  • Κατανοεί την κατάφαση και την άρνηση
1-2 ετών
Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες 
  • Αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη ή σε φωτογραφία
  • Αναφέρεται στον εαυτό του με το όνομά του
  • Χαιρετά με το χέρι του
  • Παίζει μόνο του για τουλάχιστον 20 λεπτά
  • Παίζει με/παράλληλα με άλλο παιδί
  • Μιμείται πράξεις ενηλίκων στο παιχνίδι
  • Βοηθά στην τακτοποίηση των πραγμάτων
Γνωστικές δεξιότητες 
  • Εξερευνεί το περιβάλλον ενεργητικά
  • Μιμείται πράξεις και λέξεις ενηλίκων
  • Ταυτίζει δύο ίδια αντικείμενα
  • Κοιτάζει τις εικόνες από τα παραμύθια με έναν ενήλικα και ονομάζει ή δείχνει γνωστά αντικείμενα κατ’ εντολή
  • Δείχνει κάποια μέρη του σώματος του όταν του ζητηθεί
  • Αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο «εσύ» και στο «εγώ»
  • Έχει πολύ μικρή διάρκεια προσοχής
 Δεξιότητες Λόγου και Ομιλίας 
  • Καταλαβαίνει αρνητικές και ανασταλτικές λέξεις
  • Χρησιμοποιεί 10 με 20 λέξεις
  • Συνδυάζει δύο λέξεις όπως «έλα μαμά»
  • Παράγει ήχους γνωστών ζώων
  • Δίνει το παιχνίδι του όταν του ζητηθεί
  • Καταλαβαίνει και ακολουθεί απλές οδηγίες
2-3 ετών
Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες 
  • Παίζει κοντά σε άλλα παιδιά που παίζουν παράλληλα, με διαφορετικό παιχνίδι
  • Υπερασπίζεται τα πράγματα του
  • Χρησιμοποιεί συμβολικά τα αντικείμενα και τον εαυτό του στο παιχνίδι
  • Συμμετέχει σε απλή ομαδική δραστηριότητα (παίζει με 2-3 συνομήλικους)
  • Γνωρίζει το φύλο του
  • Χαιρετάει ενήλικους
Γνωστικές Δεξιότητες
  • Αναγνωρίζει μέρη του σώματος
  • Λέει το όνομά του, δείχνει με τα δάχτυλα πόσο χρονών είναι
  • Καταλαβαίνει απλές χρονικές έννοιες όπως «αύριο», «χθες το βράδυ» και ποσοτικές έννοιες όπως «ένα»/»πολλά»
  • Ταυτίζει 3-4 χρώματα, ξέρει το «μεγάλο» και το «μικρό»
  • Του αρέσει να κοιτάζει βιβλία με εικόνες, ονομάζει αντικείμενα σε εικόνα
  • Τοποθετεί κρίκους σε στύλο με σειρά μεγέθους
  • Περιγράφει σύντομα τι κάνει, μιμείται πράξεις ενηλίκων
  • Έχει μικρή διάρκεια προσοχής, η μάθηση επιτυγχάνεται μέσω εξερεύνησης και κατεύθυνσης από ενήλικα
  • Αρχίζει να καταλαβαίνει λειτουργικές έννοιες γνωστών αντικειμένων και έννοιες όπως «μέρος/όλο»
  • Βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού (π.χ. φέρνει αντικείμενο από άλλο δωμάτιο)
  • Επιλέγει όταν του ζητηθεί
  • Κατανοεί συναισθήματα από τις εκφράσεις του προσώπου (χαρά, θυμό, λύπη)
Δεξιότητες Λόγου και Ομιλίας
  • Συνδυάζει ουσιαστικά και ρήματα όπως «μαμά πάρε»
  • Ονομάζει συνηθισμένες εικόνες και αντικείμενα
  • Ακολουθεί απλές οδηγίες με συνέπεια
  • Χρησιμοποιεί μικρές προτάσεις όπως «εγώ θέλω μπισκότο»
  • Κάνει διαλόγους με τον εαυτό του ή με τις κούκλες/ παιχνίδια του
  • Χρησιμοποιεί αρνητικές φράσεις με δύο λέξεις όπως «δε θέλω»
  • Σχηματίζει πληθυντικό αριθμό κάποιων λέξεων
  • Αναφέρεται στον εαυτό του με το «εγώ», και όχι με το όνομά του
  • Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των ενηλίκων λέγοντας «κοίτα με»
  • Του αρέσει να ακούει την ίδια ιστορία σε επανάληψη
  • Λύνει τα προβλήματά του μιλώντας αντί να κλαίει και να χτυπάει
  • Ρωτά «τι είναι αυτό;»
  • Απαντά σε ερωτήσεις τύπου «που;»
  • Έχει λεξιλόγιο 300 λέξεων
  • Χρησιμοποιεί ομιλία η οποία είναι κατά 75% κατανοητή στους φίλους και στην οικογένεια, αν και κάνει πολλά λάθη
3-4 ετών
Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες 
  • Συμμετέχει σε παιχνίδι με άλλα παιδιά, αρχίζει να αλληλεπιδρά
  • Μοιράζεται τα παιχνίδια του, περιμένει τη σειρά του (με βοήθεια)
  • Αρχίζει το δραματικό παιχνίδι, παίζει ρόλους
  • Μιλά στο τηλέφωνο με οικεία πρόσωπα
Γνωστικές Δεξιότητες 
  • Αναγνωρίζει και ταυτίζει έξι χρώματα
  • Ονομάζει τουλάχιστον ένα χρώμα
  • Ζωγραφίζει μερικώς αναγνωρίσιμη εικόνα, που βγάζει νόημα για το παιδί (αν όχι για τον ενήλικα), ονομάζει και εξηγεί τη ζωγραφιά του
  • Ξέρει την ηλικία του
  • Ξέρει το επίθετο του και την οδό που μένει
  • Η προσοχή του έχει μικρή διάρκεια και διασπάται εύκολα, μαθαίνει μέσω της παρατήρησης και μίμησης ενηλίκων και μέσω της καθοδήγησης
  • Κατανοεί τη χρησιμότητα αντικειμένων και την κατηγοριοποίηση τους
  • Καταλαβαίνει έννοιες όπως «χθες», «καλοκαίρι», «απόψε»
  • Αρχίζει να αντιλαμβάνεται το παρελθόν και το παρόν
  • Ακολουθεί βασικούς κανόνες σε απλά ομαδικά παιχνίδια (π.χ. κυνηγητό)
 Δεξιότητες Λόγου και Ομιλίας
  • Κατανοεί και χρησιμοποιεί τον πληθυντικό
  • Μπορεί να πει μια ιστορία χρησιμοποιώντας απλές προτάσεις
  • Οι προτάσεις του μπορεί να αποτελούνται από 3-5 λέξεις
  • Κατανοεί και ακολουθεί σύνθετες οδηγίες
  • Κάνει ερωτήσεις τύπου «γιατί;» και «πώς;»
  • Παράγει ομιλία που είναι κατανοητή κατά 90%
  • Έχει λεξιλόγιο 1000 λέξεων
4-5 ετών
Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες 
  • Παίζει και αλληλεπιδρά άνετα με τα άλλα παιδιά
  • Το δραματικό παιχνίδι πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα, δίνεται έμφαση στη λεπτομέρεια, στον χώρο και στον χρόνο
  • Μεταμφιέζεται
  • Δείχνει ενδιαφέρον στην εξερεύνηση των διαφορών των δύο φύλων
  • Διατυπώνει συναισθήματα (π.χ. «θύμωσα»)
  • Αρέσκεται να συμμετέχει σε συζητήσεις ενηλίκων
Γνωστικές Δεξιότητες 
  • Δείχνει και ονομάζει 4-6 χρώματα
  • Αναγνωρίζει το τρίγωνο, τον κύκλο και το τετράγωνο
  • Γνωρίζει και ονομάζει χωρικές έννοιες όπως «από πάνω», «πίσω», «μακριά», «κοντά»
  • Ταυτίζει εικόνες γνώριμων αντικειμένων
  • Κατανοεί την έννοια του αντίθετου
  • Ζωγραφίζει άνθρωπο με 2-6 αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως κεφάλι, χέρια και πόδια
  • Ζωγραφίζει, ονομάζει και περιγράφει αναγνωρίσιμες εικόνες
  • Μετράει ως το 5
  • Ξέρει την πόλη και την οδό του σπιτιού του
  • Έχει μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής, μαθαίνει μέσω της παρατήρησης και της εξερεύνησης, η προσοχή του διασπάται εύκολα
  • Οι χρονικές έννοιες διευρύνονται, μπορεί να μιλήσει για χθες ή την προηγούμενη εβδομάδα, για το σήμερα και για το τι θα γίνει αύριο
  • Κατανοεί έννοιες όπως «το πρωί», «μετά», «το μεσημέρι»
Δεξιότητες Λόγου και Ομιλίας
  • Οι προτάσεις του αποτελούνται από 5-6 λέξεις
  • Αντιλαμβάνεται σύνθετες προτάσεις
  • Κάποια γράμματα όπως το /σ/ , /ρ/ πιθανόν να μην προφέρονται καθαρά
  • Χρησιμοποιεί σωστά τον ενεστώτα και τον αόριστο
  • Χρησιμοποιεί λέξεις όπως «νομίζω» ή «ελπίζω»
  • Κάνει πολλές ερωτήσεις, ρωτά «ποιος;» και «γιατί;»
  • Έχει λεξιλόγιο περίπου 1500 λέξεων
  • Εκφράζεται χρησιμοποιώντας λόγο κατανοητό από όλους
5-6 ετών
Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες 
  • Επιλέγει τους φίλους του
  • Παίζει απλά επιτραπέζια παιχνίδια
  • Παίζει ανταγωνιστικά παιχνίδια
  • Συμμετέχει σε συνεργατικό παιχνίδι με άλλα παιδιά που περιλαμβάνει ανάληψη ρόλων, ομαδικές αποφάσεις και κανόνες
  • Εκφράζει τα συναισθήματά του προφορικά
  • Δείχνει ενδιαφέρον σε αστεία πράγματα
  • Πραγματοποιεί τις επιθυμίες του (π.χ. τρώει κρυφά ένα γλυκό)
Γνωστικές Δεξιότητες
  • Κατηγοριοποιεί αντικείμενα με βάση ένα χαρακτηριστικό τους
  • Κατανοεί το ίδιο και το διαφορετικό
  • Λέει τις ημέρες της εβδομάδας και γνωρίζει κάποια νομίσματα
  • Γνωρίζει απλές αντίθετες έννοιες όπως «μεγάλο/μικρό»
  • Αρχίζει να χρησιμοποιεί με ακρίβεια τις χρονικές έννοιες «χθες» και «αύριο»
  • Αρχίζει να συνδέει την έννοια της ώρας με το καθημερινό του πρόγραμμα
  • Μετρά 10 ή περισσότερα αντικείμενα
  • Ονομάζει μερικά γράμματα και αριθμούς
  • Ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό χέρι
  • Εξηγεί απλούς κανόνες παιχνιδιών που του αρέσουν/ή παίζει
  • Η διάρκεια της προσοχής του αυξάνεται θεαματικά, μαθαίνει μέσω της καθοδήγησης, όταν κάτι το ενδιαφέρει μπορεί να αγνοήσει διασπαστικά στοιχεία
Δεξιότητες Λόγου και Ομιλίας
  • Η άρθρωσή του είναι σχεδόν τέλεια, με εξαίρεση ίσως το /ρ/.
  • Οι προτάσεις του αποτελούνται από 6-8 λέξεις
  • Αφηγείται ιστορίες
  • Απαντά ερωτήσεις σχετικά με μια ιστορία
  • Χρησιμοποιεί γραμματικά σωστές προτάσεις
  • Έχει λεξιλόγιο περίπου 2000 λέξεις
Όσα αναφέρθηκαν αναμένουμε σε κάθε χρονική περίοδο από τα παιδιά να μπορούν να πραγματοποιήσουν χωρίς να τους τα διδάξει κάποιος. Όταν ένα παιδί έχει διαφορετική εικόνα τότε αποκλίνει από την τυπική ανάπτυξη.
Βιβλιογραφία
  1. Διαγνωστικό εργαλείο Portage
  2. Διαγνωστικό εργαλείο Gross Motor Function Classification System (1995)
  3. Βασική ανιχνευτική εξέταση: 0-4 χρονών, Ronald S. Illingworth, Εκδόσεις Παρισιάνος
  4. Ψυχολογία της γλώσσας, Ρία Πήτα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
  5. Βασική Παιδιατρική, Π. Δ. Λαπατσάνης, Εκδόσεις Λίτσας
  6.  Εξελικτική Ψυχολογία, Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος
Πηγή

17/1/14

Τα στάδια του παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

 
0-6 μηνών
• Εξετάζει τους ενήλικες
• Κρατά αντικείμενα και τα φέρνει στο στόμα του
• Παίζει μόνο του με παιχνίδια (κουδουνίστρες, δονούμενα παιχνίδια ή παιχνίδια με έντονα χρώματα και φωτάκια), κρατώντας τα με τα δύο του χεράκια


6-12 μηνών
• Εξερευνά αντικείμενα μέσω του στόματος και των χεριών
• Εξερευνά τα αντικείμενα μόνο του
• Κοιτάζει και μιμείται τους ενήλικες
• Διασκεδάζει παίζοντας με τη μαμά και τον μπαμπά και μπορεί να κλάψει όταν παύει το παιχνίδι
• Αντιγράφει κινήσεις, για παράδειγμα πτώση αντικειμένων
• Του αρέσουν παιχνίδια που είναι απλά
• Παίζει με το είδωλό του στον καθρέφτη


12-18 μηνών
• Μαθαίνει μέσω της δοκιμής και του λάθους, για παράδειγμα χτυπά μεταξύ τους δύο αντικείμενα και ανακαλύπτει τον ήχο που κάνουν
• Επαναλαμβάνει ενέργειες που του προσφέρουν απόλαυση (π.χ. παλαμάκια)
• Παρατηρεί άλλα παιδιά που παίζουν
• Παίζει και «μιλάει» μόνο του
• Παίζει κατά τη διάρκεια του φαγητού και δοκιμάζει την αντίδραση των γονιών του

18 μηνών – 2 ετών
• Μιμείται τους γονείς του, τα αδέρφια του ή άλλα παιδάκια
• Ενθουσιάζεται με την παρέα άλλων παιδιών, αλλά δεν ενώνει το παιχνίδι του με αυτά
• Του αρέσουν παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες ενέργειες (π.χ. τοποθέτηση κύβων ή τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο, τοποθέτηση αντικειμένων μέσα ή έξω από κουτιά, ζωγράφισμα σε πολλές σελίδες)


2 – 3 ετών
• Χρησιμοποιεί στο παιχνίδι του αντικείμενα, τα οποία προσποιείται πως είναι κάτι άλλο (π.χ. ένα ραβδί σαν ξίφος, ένα ξύλο σαν άλογο)
• Παίζει παράλληλα με άλλα παιδιά
• Καταλαβαίνει τι σημαίνει «δικό μου, δικό σου»
• Ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του πηγάζει από τα παραμύθια
 
3 – 4 ετών
• Περιμένει τη σειρά του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού
• Συνεργάζεται με άλλα παιδάκια
• Παρουσιάζει αυξημένη εφευρετικότητα κατά τη διάρκεια φανταστικού παιχνιδιού (π.χ. μαγειρεύει για τις κούκλες ή κάνει πως ταξιδεύει με τους πειρατές ενός πλοίου)
• Παίζει «μαμά» και «μπαμπά»
• Αναγνωρίζει σχήματα και χρώματα
 
4 – 6 ετών
• Επιδιώκει να ευχαριστεί τους φίλους του
• Θέλει να κάνει ότι και οι φίλοι του
• Συμμορφώνεται πιο πρόθυμα με τους κανόνες ενός παιχνιδιού
• Του αρέσουν τα παιχνίδια που εμπεριέχουν χορό, τραγούδι, υποκριτική
• Του αρέσουν επιτραπέζια παιχνίδια

6 – 8 ετών
• Απολαμβάνει παιχνίδια ομαδικά με κανόνες
• Επιθυμεί να παίζει παιχνίδια με παιδιά του ίδιου φύλου
• Του αρέσουν παιχνίδια που στόχο έχουν τη νίκη

Πηγή

16/1/14

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Το Ειδικό Σχολείο Κωφών Πάτρας αποτελεί έναν πρότυπο εκπαιδευτικό χώρο, κατάλληλο να φιλοξενήσει τις δεξιότητες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά των παιδιών, καθώς και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους με την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους, χωρίς να ξεχνούν την ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δασκάλα Α1.....................................Π­αρασκευή Γιαννιώτη
Δασκάλα Α2.....................................Α­γγελική Νικολοπούλου
Δασκάλα Δ΄....................................Αγ­γελική Παπαζή
Κοινωνική Λειτουργός...................Ελένη Κακαβά
Λογοθεραπεύτρια.........................­...Αθανασία Κυριακοπούλου
Ψυχολόγος...............................­.......Αγγελική Παπανικολάου
Καθηγήτρια Μουσικής....................Μαρία Ρέντιτ
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.........Ελένη Τσιρίμπα
Βοηθός Εκπαίδευσης......................Αγγελικ­ή Τσίστα
Εργοθεραπεύτρια.........................­...Εύη Χαρίση

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Αγγελική Νικολοπούλου
 Πηγή
Πηγή

10/1/14

Πως επηρεάζει η επιληψία τα παιδιά


Η επιληψία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες νευρολογικές ασθένειες, που προκαλείται από διαταραχή της ηλεκτροχημικής ισορροπίας των κυττάρων του εγκεφάλου. 
Γράφει η Ειρήνη Γιαμούκη - Λογοθεραπεύτρια
Γ ια να είμαστε σίγουροι ότι ένα παιδί εμφανίζει επιληψία, πρέπει οι κρίσεις να έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Ορισμένοι τύποι επιληψίας συνδέονται με μαθησιακές, συμπεριφορικές και γλωσσικές διαταραχές. Το γεγονός αυτό όλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό και το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, όταν οι επιληψίες συμβαίνουν πρίν από το 2ο έτος της ηλικίας.

Η επιληψία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια της λειτουργίας σε μία ή και περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Αν αυτές οι περιοχές σχετίζονται με την κατανόηση, την οργάνωση και την επικοινωνία, τότε εμφανίζονται δυσκολίες στη γλώσσα/ομιλία. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν γενική καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη ή ακόμα και διαταραχές στις γλωσσικές ικανότητες.

Τα παρακάτω επιληπτικά σύνδρομα έχουν συσχετιστεί με γλωσσικές δυσκολίες:

- Σύνδρομο Landau Kleffner
- Σύνδρομο Tassinari
- Σύνδρομο Lennox-Gastaut

Τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν πραγματολογικές δυσκολίες, με συνεπεια να μην καταλαβαίνουν τη χρήση της γλώσσας (δηλαδη χιούμορ, λογοπαίγνια, πειράγματα). Επίσης το προφίλ τους είναι κοινωνικά ανώριμο και συχνά παρεξηγούν τους άλλους. Η προσοχή τους πιθανόν να είναι ελλειμματική, καθώς και να διασπάται εύκολα. Όμως, το παιδί μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι δεν μας προσέχει για λίγα δευτερόλεπτα κοιτάζοντας στο κενό, αλλά να πρόκειται για αφαιρετική κρίση (τύπος επιληψίας) και έπειτα συνεχίζει ό,τι έκανε προηγουμένως.

Μη ξεχνάτε να ενημερώνετε πάντα τους δασκαλους, προπονητές, λογοθεραπευτές και γενικότερα τα άτομα, που βρίσκονται με το παιδί για την κατάσταση του και τη συχνότητα εμφάνισης των επιληπτικών κρίσεων. 

9/1/14

Ζωάκια του χειμώνα (μόμπιλε κατασκευές)

Μετά από επιθυμία της Αντωνίας, σας παραθέτω μερικά πατρόν για χειμερινά ζωάκια για μόμπιλε καθώς και άλλες μόμπιλε κατασκευές ζώων, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μόνο από χαρτόνι αλλά και με κεσεδάκια από γιαούρτια.

Κατεβάστε απλά αυτό εδώ το αρχείο, μέσα στο οποίο έχω βάλει τα πατρόν, μεγαλώστε τα, μικρύνετέ τα όσο θέλετε εσείς.
Και εδώ σας δείχνω κάποιες φωτογραφίες από βιβλία κατασκευών για να τις βλέπετε καλύτερα και να ανοίγετε με προεπισκόπηση για βοήθεια.

Photobucket Photobucket Photobucket 

Πηγή

6/1/14

Μωρό και ομιλία: Βοηθήστε το να τα πει πιο γρήγορα!

Σύμφωνα με τους αναπτυξιολόγους ένα μωρό 18 μηνών μπορεί να λέει 2-3 καθαρές λέξεις, μπορεί όμως και όχι. Οι ειδικοί συμφωνούν, μάλιστα, πως ο εκφραστικός λόγος στα αγόρια μπορεί να καθυστερήσει μερικούς μήνες σε σχέση με τα κορίτσια. Είναι, όμως, σημαντικό το μωρό, τουλάχιστον από τους 18 μήνες και μετά, να μπορεί να παράγει ένα είδος «ακαταλαβίστικης» ομιλίας, να ακούει στο όνομά του, αλλά και να σας κοιτάζει όταν θέλει να τραβήξει την προσοχή σας.
Οι περισσότεροι γονείς, βέβαια, ανυπομονούν το μωρό τους να μιλήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η επικοινωνία θα βοηθήσει και εκείνο να μεταφέρει αυτά που νιώθει και τους ίδιους να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. "Το σπουδαιότερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να επικοινωνούν διαρκώς με τα παιδιά τους και να ασχολούνται μαζί τους", μας λέει η Παθολογος Λογου και Ομιλιας κ. Μαρινέλλα Τσουκαλά
Αν και το παιδί σας θα πάρει τον δικό του χρόνο μέχρι να καταφέρει να μιλήσει κανονικά, δείτε πώς αλλιώς, σύμφωνα με την κ. Τσουκαλά, θα μπορούσατε να ενισχύσετε και εσείς αυτή του την προσπάθεια:

Μιλάτε του από την πρώτη κιόλας ημέρα

Ήδη από την ημέρα που θα γεννηθεί προσπαθείτε να μιλάτε διαρκώς στο μωρό σας, για να συνηθίζει την φωνή σας και τον τόνο της ομιλίας σας. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο να μιλάτε σε ένα τόσο μικρό πλασματάκι σα να είναι ενήλικας, όμως σύντομα θα γίνει μια πολύ φυσική διαδικασία!

Διαβάζετε βιβλία

Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν είναι ακόμα σε θέση να παρακολουθήσει έστω και μία απλή ιστοριούλα για μωρά, είναι σημαντικό να του διαβάζετε από πολύ νωρίς, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα «χτίσετε» σιγά-σιγά το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του για τις λέξεις και την γλώσσα σε συνδυασμό με τις εικόνες.

Κλείστε την τηλεόραση

Αν στο σπίτι σας υπάρχει μονίμως μία τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο ανοιχτό, έστω και χαμηλόφωνα, είναι προτιμότερο να τα κλείνετε όταν το μωρό είναι παρόν. Όσο περισσότερη ησυχία υπάρχει στο σπίτι, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το μωρό σας να απορροφά τις λέξεις και να μαθαίνει να τις επαναλαμβάνει. "Οτιδήποτε ηλεκτρονικό που απασχολεί το παιδί θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη φυσική παρουσία του γονιού", επισημαίνει η ειδικός και τονίζει, πέρα από τις παραπάνω συσκευές, να κλείνουν οι γονείς και το κινητό τους τηλέφωνο, όσο αυτό είναι εφικτό, τις ώρες που βρίσκονται στο σπίτι.

Επαναλαμβάνετε τις λέξεις αργά και σωστά

Αν το μωρό σας λέει κάποιες λέξεις μισές ή τις λέει με τον δικό του τρόπο (π.χ. «Ντο-ντος» αντί για «Γιώργος»), μην το διορθώνετε, αλλά πείτε του π.χ. «Ναι, σωστά, αυτός είναι ο Γιώργος». Επίσης, μιλάτε στο μωρό ήρεμα και αργά για να μπορεί να καταλαβαίνει τι του λέτε.

Ονομασία αντικειμένων

Όταν είστε μαζί, π.χ. όταν τρώτε στην κουζίνα και πιάνετε ένα πιάτο ή ένα κουτάλι, να θυμάστε να λέτε στο μωρό τις λέξεις «πιάτο» και «κουτάλι» και να το παροτρύνετε να τις επαναλαμβάνει μετά από εσάς. Και επαινείτε το για την προσπάθειά του, ακόμα κι αν καταφέρει να προφέρει έστω μερικά γράμματα από την λέξη.

Παιδικά τραγουδάκια!

Η επανάληψη των στίχων στα παιδικά τραγούδια είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να κάνετε το μωρό σας να ενδιαφερθεί για την γλώσσα και να επαναλαμβάνει ήχους. Θα διεγείρετε, μάλιστα, το ενδιαφέρον του πολύ περισσότερο αν χρησιμοποιείτε και πολλές εκφράσεις με το πρόσωπό σας. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τραγουδήσετε το «Αχ κουνελάκι!» και να αλλάζετε τις εκφράσεις σας, ανάλογα με τους στίχους!

Όχι πιπίλα ή δάχτυλο!

Η ειδικός τονίζει όσο μπορούν οι γονείς να απομακρύνουν την πιπίλα ή το δάχτυλο από το στόμα του παιδιού όσο νωρίτερα γίνεται, καθώς το να υπάρχει μονίμως ένα αντικείμενο στο στόμα του μπορεί να δυσχεράνει την ομιλία του.

Μέλος της παρέας

Τέλος, καταλήγει η κ. Τσουκαλά, το μωρό πρέπει τις ώρες που είναι ξύπνιο να βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και να μην είναι απομονωμένο στο δωμάτιό του, προκειμένου να ακούει τις ομιλίες τους και να επιδιώκει να συμμετέχει σε αυτές, με τον δικό του τρόπο.
Έλενα Μπούλια

Πηγή

Ο Ιάσωνας στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ: Το ρομπότ που υποδέχεται τα παιδιά στην αίθουσα αναμονής!

ROBOT

Οι μικροί ασθενείς στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, έχουν μια αναπάντεχη συνάντηση! Τα υποδέχεται, τα διασκεδάζει και τα «απασχολεί» ο Ιάσων, το πανέξυπνο… ρομπότ του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.
Πρόκειται για Ρομπότ Virtual Presence (τηλεπαρουσίας) το οποίο κινείται, μιλάει, τραγουδά, προβάλλει εικόνες και ταινίες και επικοινωνεί μέσω του ασύρματου δικτύου του νοσοκομείου με το διαδίκτυο. Ο Ιάσωνας φέρει κάμερα, μικρόφωνα, αισθητήρες σε μία ελαφριά, μηχανοκίνητη, κομψή, τηλεκατευθυνόμενη πλατφόρμα και φυσικά μπορεί να δει πάνω-κάτω και γύρω του και μετακινείται απαλά γύρω από στενούς χώρους, γύρω από το δωμάτιο ενώ μπορεί να ακολουθήσει έναν άτομο μέσα στο Νοσοκομείο. Εφόσον χρειάζεται μπορεί να «συνδέει» με ήχο και εικόνα τα παιδιά που είναι στο νοσοκομείο με γονείς ή και με κάποιον φίλο που είναι μακριά και φυσικά τον χειριστή από το νοσοκομείο οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να μετακινούν τον Ιάσωνα που ακολουθεί τον μικρό ασθενή.
Ο Ιάσωνας στο εξοπλισμένο με Wi-Fi κτίριο στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ μπορεί να οδηγήσει τον επισκέπτη σαν να ήταν εκεί αυτοπροσώπως:
* Να πάει στο κρεβάτι του ασθενή
* Να πάει στο αγαπημένο πρόσωπο που παίζει
* Να το ακολουθήσει στον διάδρομο του Νοσοκομείου
* Να επικοινωνήσει με το νοσηλευτικό προσωπικό που παρέχει τη φροντίδα
* Να συζητήσει με τους θεράποντες ιατρούς
Νοσοκομειακές και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή της οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος στη φροντίδα του παιδιού αλλά και η καλή διάθεση του ασθενούς βοηθά στη ταχύτερη ίαση και ο Ιάσωνας, συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή. Η παρουσία του Ιάσωνα στο «επιτελείο» του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ ενισχύει την σταθερή προσπάθεια του νοσοκομείου για προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.
ROBOT

Πηγή

Σοφές παιδικές ατάκες: Κάτι έχουν να μας πουν…


Καθημερινά τα παιδιά λένε πράγματα που μας εντυπωσιάζουν με την ευφυΐα και την σοφία τους, κάνοντάς μας να δούμε τη ζωή με άλλη προοπτική. Αν τους δώσουμε τον χρόνο και τη σημασία που τους αξίζει, μπορούμε όλοι να ωφεληθούμε από αυτές τις σπουδαίες σοφίες των παιδιών, οι οποίες μας υπενθυμίζουν τη σημασία των προτεραιοτήτων, της απλότητας και της καλοσύνης. Ξεχωρίσαμε μερικές υπέροχες παιδικές ατάκες για να εμπνευστείτε!

Για τη φιλία


Για τα χαμόγελα


Για τη μαμά


Για την καλοσύνη


Για την καλοσύνη


Για την αισιοδοξία


Έλενα Μπούλια
 Πηγή