10/5/19

Τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει στα κωφά παιδιά να διαβάζουν


Τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει στα κωφά παιδιά να διαβάζουν
πηγη

Για μια ακόμη φορά η τεχνολογία έρχεται πιο κοντά στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε κωφά παιδιά. Δεν μιλάμε για κάποια θαυματουργή τεχνολογία που θα τα κάνει να αποκτήσουν την αίσθηση της ακοής, αλλά σε κάτι πολύ πιο βασικό: το να μάθουν να διαβάζουν, αλλά και οι γονείς τους να μάθουν νοηματική.
Η τεχνολογία αυτή μας έρχεται από την εταιρεία Huawei, η οποία έχει δημιουργήσει ένα πολύ χρήσιμο app για smartphones, το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο στο Google Play όσο και στο AppGallery της ίδιας της εταιρείας. Η εφαρμογή είναι συμβατή με όλα τα Android smartphones και υποστηρίζει αρκετές γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αναμένονται και περισσότερες. Το app ονομάζεται StorySign (https://consumer.huawei.com/uk/campaign/storysign/app/) και υποστηρίζεται από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών.
Όπως αναφέρει και η Huawei, το διάβασμα είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για κωφά παιδιά, μιας και δεν μπορούν να ακούσουν τους γονείς τους να τους διαβάζουν κάποιο παραμύθι ή ιστορία, ούτε τους δασκάλους τους να διαβάζουν κάποιο βιβλίο. Επίσης, η νοηματική είναι μια διαφορετική γλώσσα και δεν σχετίζεται άμεσα με την καθομιλουμένη ή τη γραπτή γλώσσα. Αυτές οι ιδιαιτερότητες καθιστούν δύσκολη τη διαδικασία συσχετισμού των γραπτών λέξεων με τις έννοιες που αυτές αναπαριστούν, για τα παιδιά αυτά. Με το StorySign, όμως, η Huawei φιλοδοξεί να κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη.
πηγη

Το StorySign υποστηρίζει βιβλία και ιστορίες, τα οποία εμφανίζονται γραπτώς στην οθόνη του smartphone, λίγες λέξεις κάθε φορά, μέσω οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων από την κάμερα. Δίπλα στις λέξεις εμφανίζεται ένα avatar με πολύ καρτουνίστικο στυλ, το οποίο η Huawei ονομάζει Star, και το οποίο έχει σχεδιάσει η Aardman Animations. Η Star λοιπόν αναλαμβάνει να μεταφράσει τις ιστορίες σε νοηματική, ενώ ταυτοχρόνως η κάθε λέξη μαρκάρεται με χρώμα, τη στιγμή που η Star την δείχνει. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να συσχετίσουν τις γραπτές λέξεις με νοήματα που ήδη γνωρίζουν, αλλά και οι γονείς να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία, μαθαίνοντας νοηματική.
Για την ώρα, βέβαια, τα Ελληνικά δεν υποστηρίζονται, ενώ και τα υποστηριζόμενα βιβλία είναι λίγα· και τα δύο, όμως, αυτά μειονεκτήματα θα διορθωθούν στο μέλλον. Πρόκειται για μια εκπληκτική προσπάθεια η οποία μας δείχνει τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει η τεχνολογία και μπορεί, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων!

Πηγη