28/6/21

"Βαριέμαι στο σπίτι!" Καλοκαιρινές δαστηριότητες για παιδιά

7 ήσυχες καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά !
πηγη

 

Φτιάχνουμε το δικό μας... παραμύθι

Το οποίο σημαίνει πως βάζουμε μπρος τη... φαντασία μας και με τη βοήθεια αντικειμένων που υπάρχουν ήδη στο σπίτι, δημιουργούμε ένα δικό μας «βασίλειο» στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην αυλή. Χρησιμοποιούμε μαξιλάρες, πολύχρωμες κουρελούδες, παιχνίδια των παιδιών και ένα χρωματιστό σεντόνι που θα γίνει το... καταφύγιο μας και ζωντανεύουμε μία δική μας αφήγηση. Εάν θέλουμε να το κάνουμε ακόμη πιο συναρπαστικό για τα μικρά μας, μπορούμε να τα βοηθήσουμε πρώτα να «χτίσουν» την ιστορία, μέσω μίας ζωγραφιάς και έπειτα, να ανακαλύψουμε παρέα τους τρόπους και τα κόλπα, που θα διαμορφώσουν τον κήπο, την πιλοτή, τη βεράντα μας, σε ένα ολοζώντανο παραμύθι!

Δημιουργούμε μία DIY ταΐστρα για τα πουλιά

Ειλικρινά, δεν υπάρχει καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος, να διδάξουμε στα μικρά μας πως η φροντίδα των ανυπεράσπιστων πλασμάτων, όπως τα πουλιά, οι αδέσποτες γάτες και σκύλοι, είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους. Για να φτιάξουμε την ταΐστρα, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-μία άδεια χάρτινη συσκευασία από γάλα

-μαχαίρι και ψαλίδι

-χρωματιστές τέμπερες

-υγρή κόλλα ή στικ

-μικρά κλαδάκια, κομματάκια ξύλου (στο ίδιο ή σε μικρότερο μέγεθος από εκείνα που υπάρχουν στο παγωτό ξυλάκι)

Με το μαχαίρι ή το ψαλίδι, δημιουργούμε ένα άνοιγμα μεσαίου μεγέθους στη μέση της μπροστινής πλευρά της συσκευασίας και στη συνέχεια, χρωματίζουμε και καλύπτουμε με τις τέμπερες και με πινέλο τα... δαχτυλικά μας αποτυπώματα, την επιφάνειά της. Με τα ξυλάκια που έχουμε, δημιουργούμε μία σκεπή στο σημείο που είναι το στόμιο της συσκευασίας. Κάτω ακριβώς από το άνοιγμα που δημιουργήσαμε, ενσωματώνουμε ένα από τα κλαδάκια, για να μπορούν τα πουλιά να σταθούν και να φάνε. Εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να στολίσουμε με κουμπάκια ή αποξηραμένα λουλούδια την ταΐστρα μας. Γεμίζουμε το εσωτερικό της συσκευασίας με κανναβούρι και τοποθετούμε την κατασκευή σε κάποιο δέντρο του κήπου ή το μπαλκόνι μας.

Στήνουμε έναν homemade «μαραθώνιο μετ΄εμποδίων»

Κι όμως, είναι εξαιρετικά εύκολο, αρκεί να επωφεληθούμε από τα αντικείμενα, που ήδη υπάρχουν στο σπίτι μας. Μαξιλάρια, σκοινιά, ξύλινες επιφάνειες, άδεια μπουκάλια αναψυκτικών, είναι μόνο μερικά από τα καθημερινά αντικείμενα, τα οποία μπορούν να γίνουν δύσβατες ανηφόρες, εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουμε, βαρίδια που μας «τρώνε» χρόνο. Έτσι, θα δημιουργήσουμε μία διαδρομή... πρόκληση για τα μικρά μας! Σε κάθε περίπτωση, για εμάς που δεν διαθέτουμε άπλετο εξωτερικό χώρο στο σπίτι, μία σύντομη αναδιαμόρφωση στο σαλόνι, θα μας επιτρέψει να χορτάσουμε ατελείωτο παιχνίδι με τα παιδιά μας!

Δημιουργούμε ένα λουλουδιστό κολάζ

Αφού πραγματοποιήσουμε μία αναζωογονητική βόλτα μέχρι το πάρκο της γειτονιάς ή τον κήπο μας και μαζέψουμε αρκετά φύλλα, κλαράκια και άνθη, στρωνόμαστε στην τραπεζαρία οικογενειακώς, απλώνουμε στην επιφάνειά του ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, ακόμη και μία λαδόκολλα από αυτές που χρησιμοποιούμε για τον φούρνο. Χρησιμοποιώντας τα «λάφυρα» από τη βόλτα μας, κόλλα και τα χρώματα που εμείς θέλουμε, δημιουργούμε ένα υπέροχο και λουλουδιστό κολάζ, που θα κάνει ακόμη πιο αισιόδοξο το σαλόνι ή την κουζίνας μας και κάθε φορά που το κοιτάμε, θα αναπολούμε πόσο όμορφα και οικογενειακά περάσαμε εκείνη την ημέρα. Βέβαια μπορούμε να φτιάξουμε πολλές ακόμα κατασκευές με τα παιδιά μας.

Νοιάζομαι tip: Όποια δραστηριότητα και αν κάνουμε με τα μικρά μας, γλυκαίνουμε ακόμα περισσότερο την εμπειρία με την αγαπημένη τους λιχουδιά

Πηγή

22/6/21

Τα συμπτώματα της δυσλεξίας, της δυσαριθμησίας και της δυσγραφίας

 

Μήπως το παιδί σας έχει δυσλεξία;
πηγη

Η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Μαρία Παπαδημητρίου, αναλύει τα πρόδρομα «σημάδια» των μαθησιακών δυσκολιών, τα αίτιά τους αλλά και τους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν

Μαθησιακές δυσκολίες: δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία. Αφορούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, το 5% περίπου των παιδιών και επηρεάζουν σημαντικά τις επιδόσεις στο σχολείο που εμφανίζονται χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Πολλοί μπορεί να έχουν ακούσει γι’ αυτές αλλά δε γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες. Άλλοι δε, τις αγνοούν τελείως και σπεύδουν αδίκως να χαρακτηρίσουν έναν μαθητή, τεμπέλη ή αμελή.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στην καθημερινότητα. Τα άτομα που τα παρουσιάζουν όμως έχουν συχνά, πολύ υψηλή νοημοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Μαρία Παπαδημητρίου, μας αναλύει τα πρόδρομα «σημάδια» των μαθησιακών δυσκολιών, τα αίτιά τους αλλά και τους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν.

– Να ξεκινήσουμε με τη δυσλεξία; Τι ακριβώς είναι;

Η δυσλεξία είναι η λεγόμενη διαταραχή της ανάγνωσης που είναι και η συχνότερη. Στη δυσλεξία έχουμε μια ελειμματική ικανότητα της αναγνώρισης των λέξεων, μια βραδεία και μη ακριβή ανάγνωση και μια ελλειπή κατανόηση συνολικά αυτού που διαβάζει κάποιος. Η δυσλεξία δεν αφορά μόνο το σχολείο. Μπορεί ας πούμε ένας ενήλικας να πάρει ένα manual μιας συσκευής και να μη μπορεί να καταλάβει το σύνολο των πληροφοριών που διαβάζει, πρέπει κάποιος να του εξηγήσει και προφορικά. Στο 40% των περιπτώσεων αυτών υπάρχει κληρονομικότητα.

– Ποια είναι τα σημάδια που αν τα παρατηρήσουν οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για να διαπιστώσουν αν το παιδί έχει δυσλεξία;

Μπορεί το παιδί να κάνει ανάγνωση συλλαβιστά. Οτιδήποτε και αν διαβάσει να μην μπορεί να το αποδώσει εύκολα μετά, να δυσκολεύεται, να σταματάει, να τα παρατάει και να μη θέλει να συνεχίσει. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν στο να αναγνωρίσει γραπτώς τις λέξεις ενώ στο δημοτικό δυσκολεύεται να αντιστοιχήσει εικόνες με λέξεις. Τα παιδιά με δυσλεξία έχουν προβλήματα ορθογραφίας τα οποία πολλές φορές είναι και παράδοξα, δηλαδή τη μια στιγμή μπορεί μια λέξη να τη γράφει σωστά και την άλλη λάθος. Συχνά, οι ενήλικες τα παρεξηγούν όλα αυτά και τα αποδίδουν σε τεμπελιά ή θεωρούν ότι το παιδί τα κάνει επίτηδες. Ακόμα, είναι πιθανόν να υπάρχει μια τεράστια αντίδραση του παιδιού όσον αφορά το διάβασμα, που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα του. Πολλοί γονείς λένε «η ζωή μας έγινε κόλαση από τότε που ξεκίνησε το σχολείο».

– Αντιλαμβάνονται λοιπόν, αυτά τα ύποπτα σημάδια οι γονείς από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Σε ποιον ειδικό πρέπει να απευθυνθούν;

Ο παιδίατρος είναι πάντα σημείο αναφοράς και θα κατευθύνει κατάλληλα τους γονείς εάν ερωτηθεί. Χρειάζεται όμως να γίνει μια πολύπλευρη αξιολόγηση. Το παιδί πρέπει να το δει ένας κλινικός ψυχολόγος που θα κάνει ένα τεστ που δίνει τη δυνατότητα να δούμε συνολικά πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός του. Θα πρέπει να το δει επίσης, ένας ειδικός παιδαγωγός- σχολικός ψυχολόγος και έπειτα και ένας παιδοψυχίατρος. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται πέρα από τη μαθησιακή παρέμβαση του παιδιού χρειάζεται και συμβουλευτική των γονέων.

Χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά κέντρα αμφιβόλου ποιότητας όπου γίνονται κάποιου είδους αξιολογήσεις και έπειτα διαγνώσεις από την πρώτη δημοτικού. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η οριστική διάγνωση δεν μπορεί να γίνει πριν την τρίτη δημοτικού, δεν μπορεί ένας ειδικός να πει με βεβαιότητα, πόσο σοβαρή είναι η διαταραχή αυτή νωρίτερα.

– Και τι συμβαίνει μετά τη διάγνωση; Θεραπεύεται η μαθησιακή δυσκολία;

Η οριστική διάγνωση μας βοηθά στο να δώσουμε σε αυτό το παιδί την ικανότητα εφόσον υπάρχει μαθησιακή διαταραχή και ξέρουμε πια και τη βαρύτητά της να έχει και συγκεκριμένους τρόπους αξιολόγησης και εξέτασης στο γυμνάσιο και το λύκειο.

– Πώς εξετάζεται ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες;

Στο δημοτικό, ο δάσκαλος δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα προφορικά και επιλέγει κατάλληλους τρόπους παιδαγωγικούς ώστε ό, τι γραπτό υπάρχει σε εξέταση, να μπορεί να το αναπληρώσει με αντίστοιχους προφορικούς τρόπους. Άλλα παιδιά βέβαια, μπορεί απλά και μόνο να χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην εξέταση.

Στο γυμνάσιο ο προφορικός βαθμός μετρά πολύ περισσότερο. Δε σταματάνε όμως και τα γραπτά γιατί το παιδί δουλεύει πάνω στη δυσκολία του. Δε θεραπεύεται ποτέ αλλά δε θα παραμείνει στάσιμη στο πέρασμα του χρόνου. Έχουμε περιπτώσεις που στο λύκειο, οι καθηγητές δεν αντιλαμβάνονται καν ότι υπάρχουν δυσκολίες ακριβώς γιατί οι δυσκολίες αυτές έχουν «δουλευτεί» κατάλληλα και δεν γίνονται αντιληπτές.

Στις πανελλήνιες τα παιδιά γράφουν μαζί με τους υπόλοιπους εξεταζόμενους και στο τέλος, στέκονται μπροστά στους καθηγητές,  λύνουν ξανά τα θέματα προφορικά και οι καθηγητές σημειώνουν.

– Η δεύτερη μαθησιακή δυσκολία είναι η δυσαριθμησία. Θέλετε να μας πείτε μερικά πράγματα γι’ αυτή;

Είναι η διαταραχή των μαθηματικών. Τα παιδιά εδώ, έχουν δυσκολία στη μάθηση και στην ανάκληση αριθμών. Δε μπορούν να θυμηθούν απλές μαθηματικές πράξεις, έχουν πολύ αργό ρυθμό κατά τους υπολογισμούς και κάνουν και μπορεί να κάνουν λάθη ακόμα και στην πρόσθεση. Επίσης, έχουμε δυσκολίες που αφορούν και τις γλωσσικές ικανότητες και τις αντιληπτικές ικανότητες, να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις τα σύμβολα δηλαδή. Υπάρχουν και θέματα με τη συγκέντρωση.

Πώς είναι να μεγαλώνεις παιδιά με δυσλεξία και διάσπαση προσοχής | HuffPost  Greece
πηγη


– Και ποια άλλη μαθησιακή διαταραχή υπάρχει;

Υπάρχει επίσης και η διαταραχή της γραπτής έκφρασης που είναι πιο σπάνια, παλαιότερα λεγόταν δυσγραφία. Αφορά κυρίως τα ελλείματα στη χρήση της γλώσσας και είναι πιο δύσκολο να ανιχθευτεί. Μιλάμε για παιδιά που έχουν κακή ορθογραφία, λάθη στη γραμματική, στα σημεία στίξης και πολύ κακό γραφικό χαρακτήρα. Περνά αρκετός καιρός για να αρχίσουν να γράφουν κείμενα αυτά τα παιδιά και υπάρχει πολύ κακή οργάνωση του κειμένου. Δύσκολα μπαίνει μια διάγνωση τελική πριν τα επτά, συνήθως γίνεται μετά τα δέκα έτη. Από την αρχή της δευτέρας δημοτικού συνήθως καταλαβαίνουν οι εκπαιδευτικοί ότι υπάρχει πρόβλημα. Ισχύει και εδώ ότι στην Τρίτη δημοτικού βάζουμε την οριστική διάγνωση.

– Πού οφείλονται οι μαθησιακές δυσκολίες; Γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτιά τους;

Η αιτιολογία των μαθησιακών διαταραχών δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό που συμβαίνει σίγουρα είναι ότι σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το λόγο με τη γραπτή έκφραση και τα μαθηματικά υπάρχει μια διαφορετικού τύπου μορφολογία του εγκεφάλου. Δεν μιλάμε για μια παθολογία, δε λείπει η παραγωγή κάποιας ουσίας όπως συμβαίνει με κάποιες παθήσεις ή δεν λείπει κάποιο ανατομικό στοιχείο.

Οι άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες έρχονται αντιμέτωποι με τον «τρόπο των πολλών». Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι φτιαγμένο για τους πολλούς και σε αυτό το σύστημα τα παιδιά με εκπαιδευτικές δυσκολίες δε μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία παρότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ένα IQυψηλότερο από το αναμενόμενο.

– Αληθεύει ότι και ο Αϊνστάιν είχε μαθησιακές δυσκολίες;

Ο Αϊνστάιν είχε σοβαρότατες διαταραχές της ανάγνωσης. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει πολύ σοβαρή διαταραχή και ο Στηβ Τζόμπς επίσης, είχε. Και δεν είναι τυχαίο που όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με πράγματα έξω από την «πραγματικότητα» και την καθημερινότητα που ήταν πιο κοντά στον τρόπο λειτουργίας του δικού τους εγκεφάλου. Το ζητούμενο με της μαθησιακές δυσκολίες είναι να έχει το παιδί την κατάλληλη πλαισίωση ώστε να μπορέσει να δείξει τις ικανότητές του. Τα παιδιά αυτά διαπρέπουν και συχνά, βρίσκονται παραπάνω από τον μέσο όρο.

– Έχουν δηλαδή κάποιες συγκεκριμένες κλίσεις;

Έχουν πολύ ανεπτυγμένη την ικανότητα της τοποθέτησης των πραγμάτων στο χώρο, οπότε πολλές φορές έχεις ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού που μπορεί και αντιλαμβάνεται καλύτερα τη γεωμετρία ας πούμε, από έναν τελειόφοιτο λυκείου. Ή βλέπεις παιδιά που μπορούνε και προσανατολίζονται πολύ καλά στο χώρο ή ζωγραφίζουν εξαιρετικά ή έχουν εξαιρετικές συνθετικές ικανότητες σκέψης. Μπορούν να φτιάξουν μια ιστορία, να σου αφηγηθούν ή να σου αναπαράξουν μια ιστορία με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία τους και στο επίπεδο των γνώσεών τους.

– Πολλές φορές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρεξηγούνται άδικα, όσοι δε γνωρίζουν τι συμβαίνει μπορεί να τα θεωρήσουν αμελή, αδιάφορα για τα μαθήματα.

Είναι το σύνηθες αυτό που περιγράφετε, μπορεί να θεωρηθούν τεμπέλικα, αδιάφορα, αντιδραστικά, κάποιοι αδίκως λένε ότι δεν πρόκειται να καταφέρουν πράγματα στη ζωή τους. Πολλές φορές οι γονείς φτάνουν σε εμάς ζητώντας βοήθεια και θέλουν να θεραπεύσουμε το «κακό παιδί», να το φέρουμε στον «ίσιο δρόμο». Οι μαθησιακές δυσκολίες πολλές φορές συνοδεύονται από κάποιες αμιγώς ψυχιατρικές διαταραχές γιατί ένα παιδί που δεν καταφέρνει να ενταχθεί νιώθει ότι οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν αλλά και το ότι το ίδιο δεν καταλαβαίνει τους άλλους. Το παιδί που είναι μέσα στην τάξη και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται, δεν υποφέρει μόνο το ίδιο αλλά καταλαβαίνει ότι και οι άλλοι δυσκολεύονται επειδή δεν συμμετέχει.

– Τι συναισθήματα αναπτύσσουν αυτά τα παιδιά σε αμήχανες καταστάσεις;

Τα παιδιά αυτά συμβαίνει συχνά να έχουν μεγάλη αγωνία, να είναι αποθαρυμμένα να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοεικόνα. Να βιώνουν μια απογοήτευση που κρατά χρόνια, αν δεν έχει γίνει διάγνωση, να έχουν κακές σχέσεις με τους συνομιλήκους τους. Ειδικά στις τάξεις του δημοτικού το να είσαι ο κακός μαθητής είναι δυστυχώς, ένα «στίγμα».

Πηγη

 

 

11/6/21

Δωρεάν Διαδικτυακά Παιχνίδια

 

6 Δωρεάν Διαδικτυακά Παιχνίδια

 Online Πιάνο

Παίξτε το παιχνίδι

 

 Παιχνίδι Μνήμης

Παίξτε το παιχνίδι

 Χρωμάτισε τις εικόνες

Παίξτε το παιχνίδι

 Λαβύρινθοι με την Κοκκινοσκουφίτσα

Παίξτε το παιχνίδι

 

 

 

10/6/21

"Δεν έχει μιλήσει ακόμα!". Αργή εξέλιξη στον προφορικό λόγο

 

Λογοθεραπεία: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει παιδιά και γονείς – Πότε  πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό;
πηγη


Πόσες λέξεις πρέπει να παράγει ένα δίχρονο παιδί;

Με βάση δεδομένα από την παγκόσμια βιβλιογραφία ένα ποσοστό περίπου 15% παιδιών ηλικίας 2-21/2 χρόνων παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία. Η αργοπορημένη έναρξη έκφρασης λόγου ανιχνεύεται με βάση το περιορισμένο εύρος του εκφραστικού λεξιλογίου (50 λέξεις), την έλλειψη ελάχιστης φραστικής δομής (συνδυασμός δύο τουλάχιστον λέξεων ανά φράση) σε ηλικία περίπου 24 μηνών, παρά τη φυσιολογική γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη. Ερευνητικά δεδομένα εισηγούνται ότι, ενώ αρκετά παιδιά με καθυστέρηση στην ομιλία ξεπερνούν το πρόβλημά τους σε ηλικία 3 χρόνων, πολλά άλλα συνεχίζουν να παρουσιάζουν γλωσσικές διαταραχές που αργότερα εμφανίζονται με μορφή μαθησιακής δυσκολίας . Άρα, η αργοπορημένη έναρξη της έκφρασης λόγου σε νήπια θεωρείται παράγοντας «επικινδυνότητας» διότι μπορεί να αποφέρει μακρόχρονα γλωσσικά ελλείμματα, μαθησιακές δυσκολίες και ακαδημαϊκή αποτυχία.

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα παιδί ηλικίας 28 μηνών παρουσιάζει αργοπορία στον λόγο, η ανάκαμψης της γλωσσικής του αυτής αργοπορίας στην ηλικία των 36 μηνών δεν είναι αναμενόμενη, κυρίως εάν το παιδί αυτό παρουσιάζει προβλήματα αντίληψης του λόγου, παράγει ελάχιστα φωνήματα και λέξεις της γλώσσας και παρουσιάζει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Με βάση επιστημονικά δεδομένα, ο μέσος όρος λέξεων που πρέπει να παράγει ένα δίχρονο παιδί κυμαίνεται γύρω στις 200-250 λέξεις.

Το παιδί μου είναι ηλικίας δυόμισι χρόνων όμως παρόλο που παρουσιάζει φυσιολογική εξέλιξη σε όλους τους τομείς εν τούτοις δεν λέει πολλές λέξεις.

Αποτελέσματα διαφόρων μελετών ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι 18% των φυσιολογικών παιδιών ηλικίας 2 με 21/2 χρονών με καλή αντίληψη του προφορικού λόγου παρουσιάζει περιορισμένο εκφραστικό λεξιλόγιο και δε συνδυάζει λέξεις για την παραγωγή φράσεων (πχ μαμά μήλο).

 

Η αργή εξέλιξη στον προφορικό λόγο είναι ανησυχητική;

Παρόλο που το 50% των παιδιών με αργή εξέλιξη στον λόγο στην ηλικία των 3 με 31/2 χρονών καταφέρνει να ξεπεράσει τη γλωσσική αργοπορία, το υπόλοιπο συνεχίζει να παρουσιάζει γλωσσική καθυστέρηση κυρίως σε τομείς όπως είναι η άρθρωση και φωνολογία των λέξεων (η σωστή προφορά των φωνημάτων και λέξεων), η σύνταξη και η μορφολογία του λόγου (η σειρά και σύνδεση των λέξεων στην πρόταση). Η αργή εξέλιξη στον λόγο μερικές φορές είναι προμήνυμα συνεχιζόμενης γλωσσικής καθυστέρησης και σε μεταγενέστερο στάδιο μαθησιακής δυσκολίας. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά με δυσλεξία (δυσκολία στην κατάκτηση του μηχανισμού της ανάγνωσης και γραφής), ή ειδική γλωσσική διαταραχή παρουσιάζουν ιστορικό καθυστέρησης του λόγου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η αργοπορία στο λόγο απαραίτητα καταλήγει σε δυσλεξία. 

 

Πότε ανησυχούμε για την ομιλία του παιδιού

Μάς είπαν ότι, όταν το παιδί μας μεγαλώσει και όταν πάει σχολείο θα μιλήσει. Να περιμένουμε ή να ζητήσουμε την γνώμη του ειδικού;

Παρόλο που η ένταξη στο σχολείο (π.χ, νηπιαγωγείο) βοηθά το παιδί να αναπτύξει περαιτέρω τη γλωσσική του ικανότητα, η γλωσσική ανάπτυξη και ολοκλήρωση αρχίζει πριν ακόμα το παιδί ενταχθεί στο σχολείο. Αναμένεται ότι στην ηλικία των 3-4 χρόνων τα παιδιά παράγουν σωστά τα περισσότερα φωνήματα της γλώσσας, χρησιμοποιούν ορθές και ολοκληρωμένες προτάσεις και διηγούνται μέρος μικρής ιστορίας. Ή επαγγελματική γνώμη από τον/την λογοπαθολόγο είναι σημαντική αφού μια αξιολόγηση θα ρίξει φως στις αιτίες της γλωσσικής καθυστέρησης. Επίσης η επαγγελματική γνωμάτευση θα προβλέψει τη μελλοντική πορεία της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού και την ανάγκη θεραπευτικής ή συμβουλευτικής παρέμβασης. 

 

Ποιοι παράγοντες προβλέπουν τα παιδιά πού θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν γλωσσική καθυστέρηση;

Η δέσμη προγνωστικών παραγόντων συμπεριλαμβάνει το επίπεδο αντίληψης του προφορικού λόγου, το επίπεδο προσοχής και συγκέντρωσης προς τον προφορικό λόγο, την ταχύτητα γλωσσικής ανάπτυξης και κατάκτησης του λόγου μεταξύ ηλικίας 24 με 36 μηνών, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας του παιδιού, το συμβολικό παιγνίδι και την ύπαρξη θετικού οικογενειακού ιστορικού σε θέματα αργοπορίας στο λόγο και μαθησιακής δυσκολίας.

Η έγκαιρη διάγνωση της γλωσσικής καθυστέρησης σε παιδιά μικρής ηλικίας (π.χ. στην ηλικία των 24 με 30 μηνών) θεωρείται πλέον σημαντική αφού σε αυτή την ηλικία το παιδί έχει πολλές δυνατότητες βελτίωσης και ανάκαμψης της γλωσσικής καθυστέρησης εφόσον και εάν ακολουθηθεί η σωστή συμβουλευτική ή θεραπευτική αγωγή. Τα παιδιά ωφελούνται περισσότερο από τη θεραπευτική αγωγή στην ηλικία των 2-4 χρόνων σε σύγκριση με θεραπευτική αγωγή που αρχίζει σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η πρώιμη αυτή περίοδος θεωρείται η πιο εύκαιρη και η πιο κρίσιμη για παρέμβαση, λόγω της πλαστικότητας του εγκεφάλου, που επιτρέπει τη βέλτιστη αφομοίωση των ερεθισμάτων που δέχεται το παιδί. Η πρόγνωση του παιδιού με γλωσσική καθυστέρηση διαφέρει από περιστατικό σε περιστατικό.

 

Οι πληροφορίες βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα από την παγκόσμια βιβλιογραφία και σε αποτελέσματα από έρευνα που έχει εκπονηθεί στην Κύπρο με τίτλο "Γλωσσικοί και γενετικοί παράγοντες στη πρόγνωση παιδιών με αργή εξέλιξη στον προφορικό λόγο" (48/ 2001) με χορηγία από το Ίδρυμα Προώθησης της Έρευνας στα πλαίσια του 4ου ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Kύπρου, το Μακάρειο Νοσοκομείο, το Σύνδεσμο Λογοπαθολόγων και Λογοθεραπευτών Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το City University of New York , και το Κολέγιο Bryn Mawr

Πηγή

7/6/21

Υλικό : Εκπαιδευτικοί φάκελοι έχοντας υπόψη την φιλοσοφία του TEACCH

7 Υλικό για νηπιαγωγείο ideas | παιδιά, προσχολικές δραστηριότητες,  προσχολική εκπαίδευση
πηγη

Οι εκπαιδευτικοί φάκελοι που παρουσιάζονται έχουν δημιουργηθεί έχοντας υπόψη την φιλοσοφία του TEACCH (Treatment and Εducation of Autisticand Communication Handicapped Children) (μεταφράζεται «Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας») που αφορά στο δομημένο περιβάλλον της σχολικής τάξης για παιδιά που βρίσκονται ή πιθανόν να έχουν στοιχεία από το φάσμα του αυτισμού αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά αυτά. 
 
Με Νου και Φαντασία- Εκπαιδευτικοί φάκελοι TEACCH

Υλικό 

Πηγη

2/6/21

"Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος" στην προπαίδεια

What is Multiplication Chart? - Definition, Facts and Examples
πηγη

 

"Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος"
στην προπαίδεια


Οδηγίες:
1. Μόλις αρχίσει το παιχνίδι, αν θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ στο κενό μαύρο μέρος της οθόνης για να επιλέξουμε fullscreen θέαση.
2. Πατάμε "ΕΝΑΡΞΗ" για να αρχίσει το παιχνίδι
3. Μεταβαίνουμε στη σελίδα δραστηριοτήτων

4. Επιλέγουμε βαθμό δυσκολίας

* Παιχνίδι χωρίς χρόνο.
​Απαιτείται η γνώση της προπαίδειας όλων των αριθμών, από το 0 ως το 10
Picture
(Κλικ για on-line άνοιγμα της εφαρμογής. Μετά το άνοιγμα, συνιστάται η αναμονή για ελάχιστα δευτερόλεπτα, μέχρι να "φορτώσει" η εφαρμογή)
* Παιχνίδι με χρόνο (αντίστροφη μέτρηση)
​Απαιτείται άριστη γνώση της προπαίδειας όλων των αριθμών, από το 0 ως το 10
Picture
(Κλικ για on-line άνοιγμα της εφαρμογής. Μετά το άνοιγμα, συνιστάται η αναμονή για ελάχιστα δευτερόλεπτα, μέχρι να "φορτώσει" η εφαρμογή)
Πηγη