14/4/22

Έφηβοι – 11 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς τους

 

Εφηβεία και γονείς: η πρόκληση των αλλαγών» – Δήμος Καλαμαριάς
πηγη


Εφηβεία!  Αγαπητοί γονείς, η περίοδος αυτή προκαλεί δέος σε μερικούς από εσάς.  Ένταση, συγκρούσεις, καυγάδες, συζητήσεις, προβληματισμοί. Σίγουρα μερικές συμβουλές θα σας ήταν χρήσιμες για να μπορέσετε να διαχειριστείτε καταστάσεις.

 

1. Αγαπητοί γονείς φροντίστε πρώτα να είστε εσείς καλά με τον εαυτό σας.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ξεκουράζουν, σας γεμίζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα.  Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γονείς που δίνουν χρόνο στον εαυτό τους γίνονται αποτελεσματικότεροι.  Γονείς που είναι εξουθενωμένοι από τη δουλειά, πιεσμένοι ψυχολογικά δεν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις, είναι εκνευρισμένοι με το παραμικρό και χάνουν τον έλεγχο και την υπομονή τους πολύ εύκολα.

 

2. Τα λάθη σας ως γονείς μην προσπαθείτε να τα “σκεπάζετε”.

 Όλοι κάνουμε λάθη. Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα. Απολογηθείτε λοιπόν για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που αισθάνεστε να έχετε κάνει. Έρευνες έδειξαν ότι γονείς που παραδέχονται και απολογούνται για τα λάθη τους βοηθούν τα παιδιά τους.  Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται καλύτερα αγχώδεις, στρεσογόνες και καταθλιπτικές καταστάσεις.

 

3. Απαλλαγείτε από το άγχος όσο μπορείτε 

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα για το καθένα μας. Όλοι είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε και να απαλλαγούμε εύκολα από αυτό.  Σε περιπτώσεις που δεν μπορείτε να το χειριστείτε μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια ή ψυχολογική στήριξη. 

 

4. Μην περνάτε τις ανησυχίες και τις δύσκολες καταστάσεις μόνοι σας

Όταν είσαστε αγχωμένοι και προβληματισμένοι είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιο άλλο πρόσωπο.  Συζητήστε αυτά που σας απασχολούν με ένα στενό οικογενειακό σας φίλο, με το σύντροφό σας, με την αδελφή ή τον αδελφό σας.  Το να μοιράζεσαι τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σου, να συμμερίζεσαι καταστάσεις που σε προβληματίζουν με άλλους ανθρώπους εξουδετερώνουν το άγχος σου και βοηθούν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων και στην ευκολότερη επίλυση προβλημάτων.

 

5. Όμορφη, εποικοδομητική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των δύο γονιών είναι ο χρυσός κανόνας

Έρευνες δείχνουν ότι ευτυχισμένος γάμος συνδέεται με ευτυχισμένα παιδιά.  Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τους εφήβους όταν οι γονείς έχουν μια άριστη επικοινωνία μεταξύ τους και συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και λαμβάνουν  από κοινού αποφάσεις.  Σε περίπτωση που είστε μονογονιός αν υπάρχει δυνατότητα, κάνετε την προσπάθεια σας για να έχετε μια καλή σχέση με το  πατέρα/μητέρα του παιδιού σας αλλά και το παιδί σας να έχει όμορφη σχέση και με τους δύο γονείς. 

 

6. Η αληθινή συγγνώμη είναι σημαντική να τη διδάξουμε στα παιδιά μας

 Τα λάθη είναι ανθρώπινα.  Όλοι κάνουμε λάθη.  Κανείς δεν είναι τέλειος.  Το σημαντικότερο είναι να τα αναγνωρίζουμε και να απολογούμαστε  λέγοντας μια αληθινή συγγνώμη και φυσικά να επιδιώκουμε να μην τα επαναλαμβάνουμε. Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά σας να λένε συγγνώμη όταν πρέπει ακολουθώντας και εσείς βέβαια την ίδια τακτική.

 

7. Να θυμάστε ότι είστε το μοντέλο - πρότυπο για τα παιδιά σας

Τα παιδιά μας παρακολουθούν! Μας παρακολουθούν στις καλές και κακές στιγμές μας, παρακολουθούν τις συνήθειές μας. Θα πρέπει  να αναμένουμε ότι πολύ πιθανόν θα μιμηθούν τις συμπεριφορές μας.  Μας βλέπουν όταν τρώμε και βλέπουμε τηλεόραση, μας βλέπουν όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή την ώρα του δείπνου, μας βλέπουν τι συνηθίζουμε να τρώμε.  Βλέπουν τις αντιδράσεις μας σε διάφορες καταστάσεις, εποπτεύουν την αξία που δίνουμε στη φιλία, στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, την υπομονή μας, τον έλεγχο του εαυτού μας.  Μην υποτιμάτε λοιπόν την ικανότητά σας να επηρεάζετε τα παιδιά σας στην ανάπτυξη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά τους.

 

8. Ανήσυχοι γονείς κάνουν πράγματα τρελά!

Άγχος και ανησυχία είναι δυσάρεστα συναισθήματα όταν λιμνάζουν στην καρδιά μας.  Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πηγή της ανησυχίας και με τη βοήθεια της συζήτησης με ένα καλό φίλο, με το σύζυγό σας να προσπαθήσετε να την εξολοθρεύσετε.  Όταν σας πλημμυρίζει άγχος και ανησυχία το μόνο που πετυχαίνετε είναι να δηλητηριάζετε τη σκέψη και τις αποφάσεις σας.  Το ίδιο πρέπει να προσπαθείτε  για τα παιδιά μας. Όταν αισθανθείτε ότι τα παιδιά σας είναι ανήσυχα, εκνευρισμένα, αντιδρούν σπασμωδικά τότε με ψυχραιμία και υπομονή καλό θα ήταν να καθίσετε κοντά τους και να τους βοηθήσετε να απαλλαγούν από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. 

 

9.  Αποφύγετε να λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις όταν είστε θυμωμένοι, αγχωμένοι και απογοητευμένοι.

Όταν κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος, η απογοήτευση πάρτε βαθιές ανάσες, συζητήστε τους προβληματισμούς σας με το σύντροφό σας ή με ένα καλό φίλο.  Αφήστε το χρόνο να περάσει, ηρεμήστε και τότε η απόφαση που θα πάρετε για ένα θέμα που σας απασχολεί θα είναι σίγουρα αποτελεσματικότερη.

 

10.   Μην λέτε ψέματα στα παιδιά σας

Μια ειλικρινής σχέση με το παιδί σας τηρώντας τις υποσχέσεις που εσείς θέτετε είναι σημαντική για να κατακτήσετε την εμπιστοσύνη τους.  Όταν τα παιδιά αισθάνονται εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, μαθαίνουν να δείχνουν περισσότερο σεβασμό, να υπακούουν και να συνεργάζονται πιο εύκολα.

 

11.  Καθιερώστε αποτελεσματικούς κανόνες, επιβραβεύσεις και συνέπειες

Καθιερώστε κανόνες στην καθημερινότητα της ανατροφής του παιδιού σας.  Κανόνες που αφορούν την ώρα του φαγητού, του ύπνου, της διασκέδασης, της μελέτης καθώς και σε άλλα θέματα της καθημερινότητας.  Ευγενικές χειρονομίες, καλή συμπεριφορά, υπακοή, καλές αποδόσεις στο σχολείο, προσφορά βοήθειας στις δουλειές του σπιτιού μπορείτε να τα συνδέσετε  με επιβραβεύσεις. Η επιβράβευσή προς τα παιδιά αντικατοπτρίζει σεβασμό στις πράξεις τους και τονώνει το είναι και την αυτοπεποίθησή τους.  Βέβαια δεν πρέπει να λείπουν και οι συνέπειες των «κακών» συμπεριφορών.  Συνέπειες που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σχετίζονται με σωματική βία.  Ένα πλάνο που κυμαίνεται στο πλαίσιο των κανόνων και της τάξης δίνει έναυσμα στα παιδιά να οργανώνουν τις ενέργειες του και να προβληματίζονται για τις πράξεις τους. 

 

Πηγη