14/3/15

Πώς Διαβάζει τα μαθήματα του το Παιδί σας;





http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.aceseducation.org.au/images/children-learning-disabilities-002.jpg&imgrefurl=http://www.aceseducation.org.au/learning-difficulties.html&h=564&w=849&tbnid=1pG3-YASq3hLAM:&zoom=1&docid=gs7BLiFoKL9LNM&ei=akEEVYa6NYuxad6igLAM&tbm=isch&ved=0CDgQMygwMDA4ZA

Το διάβασμα πρέπει να μπει στο καθημερινό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά. Εκτός όμως από το διάβασμα του σχολείου το καθημερινό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει και τις εξωσχολικές δραστηριότητες ενός παιδιού, όπως ξένες γλώσσες , χορός, αθλητισμός, που και αυτά χρειάζονται την ανάλογη προσοχή και προσπάθεια του παιδιού. Πέρα από αυτά όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, είναι να έχει ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με αυτά που του αρέσουν και να μην νιώθει πνιγμένο κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων του. Το καθημερινό πρόγραμμα του μαθητή είναι γεμάτο αλλά μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο, με έναν καλό προγραμματισμό. Πώς Διαβάζει τα μαθήματά του το Παιδί σας;

Να συνηθίσει μόνο του.
Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι να καταλάβει και να εντάξει μόνο του το παιδί το καθημερινό διάβασμα στο πρόγραμμά του. Ένα λάθος που υπάρχει σε πολλές οικογένειες είναι ότι το «βάρος» του διαβάσματος μοιράζεται και η Μαμά.
Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι να του δίνετε βοήθεια μόνο όταν τη χρειάζεται. Πρέπει να μάθει να φέρνει εις πέρας μονό του τις δουλειές του και να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας ούτως ώστε να καλλιεργηθεί φυσικά η αυτονομία του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθει να είναι ανεξάρτητο και να στηρίζεται στις δικές του ικανότητες και έτσι να είναι περήφανο για ότι καταφέρνει με τη δική του προσπάθεια και εργασία.
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://teaching.monster.com/nfs/teaching/attachment_images/0000/6579/ADHD_crop380w.jpg%253F1248109542&imgrefurl=http://teaching.monster.com/benefits/articles/1996-how-to-accommodate-common-learning-difficulties-in-students-with-attention-problems&h=250&w=380&tbnid=YdXFOTuR0MdOuM:&zoom=1&docid=xqD0cOIxDcbcJM&ei=TkEEVYatJpLWapXSgZAK&tbm=isch&ved=0CDEQMygLMAs
Βοηθήστε τον Προγραμματισμό του
Ο σωστός προγραμματισμός είναι το παν για κάθετι που κάνουμε. Αυτή την αρχή πρέπει να περάσουμε και στο παιδί μας. Βοηθήστε το να προγραμματίζει την κάθε μέρα ξεχωριστά, δηλαδή, πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε κάθε μάθημα ξεχωριστά, κάθε πότε θα κάνει διαλείμματα .Φυσικά ένα πρόγραμμα χρειάζεται οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και χρόνο για ξεκούραση. Να χαλαρώνει και να ηρεμεί το μυαλό του ώστε να μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση σε ότι και αν κάνει.

Όχι μόνο στο διάβασμα
Την αρχή του προγραμματισμού πρέπει να την εφαρμόσουμε σε όλα τα πράγματα για να είναι και το παιδί μας ήρεμο.. Αν δεν υπάρχει προγραμματισμός δημιουργούνται εντάσεις που δεν βοηθάνε καθόλου το παιδί. Αντιθέτως του δημιουργεί άγχος και εκνευρισμό και η απόδοση του μειώνεται. Με ένα σωστό προγραμματισμό θα είναι ικανό να διαχειριστεί κάθε μέρα ξεχωριστά και θα είναι ήρεμο γιατί θα ξέρει πως να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πόση ώρα πρέπει να διαβάζει;
Η ώρα που χρειάζεται ένα παιδί για να διαβάσει καθημερινά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως για παράδειγμα με ποιο μάθημα ασχολείται, πόσες εργασίες έχει για το σπίτι ή πόσο απαιτητική είναι η δασκάλα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το ίδιο το παιδί. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό από όλες τις απόψεις. Ένα παιδί ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αφομοιώσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από ένα μάθημα ενώ ένα άλλο χρειάζεται λιγότερο χρόνο. Αυτό έχει να κάνει με τη μαθηματική αντίληψη που έχει ο καθένας μας. Να έχετε στο μυαλό σας ότι το συνεχόμενο διάβασμα μειώνει τη απόδοση και επέρχεται η πνευματική κούραση για αυτό είναι σωστό στο πρόγραμμά σας να εξασφαλίζετε μικρά διαλειμματάκια που θα το βοηθούν να επανέλθει.
Μην ξεχνάτε το διάλειμμα
Ένα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία ενός καλού προγράμματος είναι τα διαλείμματα. Τα διαλείμματα μέσα στο πρόγραμμα είναι απαραίτητα για την πνευματική του διαύγεια. Πρέπει να προσέχετε ώστε τα διαλείμματα να γίνονται αφού ολοκληρωθεί μια εργασία και όχι να το αφήνει στη μέση.
Δύο κόλπα για να αγαπήσει το διάβασμα
Κάντε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα με 2 έξυπνα τρικ.

• Στη βιβλιοθήκη που έχετε στο δωμάτιο του παιδιού σας., στο ύψος των ματιών του, τοποθετήστε βιβλία με ωραία εξώφυλλα που θα του κινήσουν την περιέργεια και γενικότερα εφοδιάστε τη βιβλιοθήκη του με εκπαιδευτικά βιβλία ,παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να οξυνθούν οι ικανότητες του.

• Όπως έχουμε ξαναπεί, το πρότυπο των παιδιών είμαστε ,κατά κύριο λόγο, εμείς. Οπότε, προσπαθήστε να του αναπτύξετε την αγάπη για το διάβασμα με το να σας βλέπει και σας να χαλαρώνετε μετά από μια δύσκολη μέρα μ’ ένα βιβλίο.

Διάβασμα στο χώρο του
Ο χώρος της μελέτης παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση του παιδιού και στη σωστή μελέτη. Να τι πρέπει να προσέξετε:
Το παιδί πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο χώρο για τα διαβάσματά του, π.χ. το δικό του δωμάτιο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, το δικό του γραφείο.
Σημαντικό είναι επίσης ο χώρος στον οποίο διαβάζει το παιδί να είναι ευρύχωρος και άνετος για να είναι το διάβασμά του πιο ευχάριστο κι όσο γίνεται πιο ξεκούραστο, Επίσης η στάση του σώματος του πρέπει να ναι σωστή για να μην καταπονείται το σώμα του. Προσέξτε να μην υπάρχουν στο χώρο αντικείμενα που θα του αποσπούν τη προσοχή π.χ τηλεόραση.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας μπορείτε να φτιάχνετε το πρόγραμμα της επόμενης, το οποίο στη συνέχει θα το κολλάτε σε ένα εμφανές σημείο πάνω στο γραφείο του.
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.braintrainuk.com/wp-content/uploads/2013/02/Learning-difficulties-2.jpg&imgrefurl=http://www.braintrainuk.com/neurofeedback-for-learning-difficulties/&h=336&w=500&tbnid=3WxYZ4cg9YL2qM:&zoom=1&docid=6Ht3kbnosy2ULM&ei=TkEEVYatJpLWapXSgZAK&tbm=isch&ved=0CCkQMygDMAM
Δέκα τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας με το διάβασμα στο σπίτι
1. Δημιουργήστε ένα τετράδιο καθηκόντων, στο οποίο το παιδί σας θα καταγράφει τι έχει να κάνει κάθε μέρα .
2. Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί ένα ημερολόγιο, για να σημειώνει τις εργασίες ή την ύλη που πρέπει να διαβάσει μέσα σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα.
3. Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάζει μια λίστα με ότι έχει να κάνει, ξεκινώντας από τα δυσκολότερα και καταλήγοντας στα ευκολότερα. Το να σβήνει από τη λίστα ότι ολοκληρώνει, θα του δώσει την αίσθηση της ευχαρίστησης και επιτυχίας.
4. Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγχει τη δουλειά του και πώς να ψάχνει για λάθη που πρέπει να διορθωθούν.
5. Κωδικοποιήστε τα τετράδια και ντοσιέ με διαφορετικά χρώματα για κάθε μάθημα.
6. Δημιουργήστε τη γωνιά διαβάσματος (είτε στο γραφείο του είτε στην κουζίνα) και επιτρέψτε του να διαβάζει τα μαθήματά του εκεί, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ησυχία.
7. Σβήστε την τηλεόραση και χαμηλώστε το τηλέφωνο.
8. Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζει τα μαθήματά του (καλύτερα λίγο μετά την επιστροφή του από το σχολείο μετά το μεσημεριανό φαγητό).
9. Αν το παιδί σας θέλει παρέα, προσφερθείτε να καθίσετε κοντά του διαβάζοντας ή ασχολουμένη με κάτι που δεν αποσπά την προσοχή του.
10. Δώστε του το κίνητρο να τελειώσει τα μαθήματά του γρήγορα, ώστε στη συνέχεια να έχει ελεύθερο χρόνο για να παίξει.

Πηγή