6/3/15

Υπέρηχοι για τη διάγνωση του αυτισμού στο έμβρυο;



http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://static.mama365.gr/covers/ba/baby_590_2014_9_19_13_20_33_b.jpg&imgrefurl=http://www.mama365.gr/19029/pos-megalonei-to-emvryo-sthn-koilia-ths-mamas-se-32.html&h=270&w=590&tbnid=1Ejc7WZHxCSrxM:&zoom=1&docid=ZWh1HHmDEhR64M&ei=BPv5VNLXMsvaOPCUgZAK&tbm=isch&ved=0CDgQMygFMAU

Μικρή έρευνα έδειξε ότι παιδιά που στη συνέχεια εμφάνισαν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είχαν μεγαλύτερο μέγεθος κεφαλιού και κοιλιάς, στις 20 εβδομάδες κύησης, σε σχέση με υγιή έμβρυα.

Παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και σώμα στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου της κύησης, υποδεικνύει νέα έρευνα.


Μικρή έρευνα που εστίασε στους υπέρηχους που πραγματοποιήθηκαν για εντοπισμό ανωμαλιών στα έμβρυα έδειξε ότι παιδιά που στη συνέχεια εμφάνισαν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είχαν μεγαλύτερο μέγεθος κεφαλιού και κοιλιάς, στις 20 εβδομάδες κύησης, σε σχέση με υγιή έμβρυα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lois Salter, του University of Edinburgh στη Σκοτία, δήλωσε ότι οι υπέρηχοι τους έδωσαν στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη ως έμβρυα αυτών των παιδιών και ότι έμοιαζε σαν κάτι να συμβαίνει με τον αυτισμό, στην 20η εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ανοίγει ακτίνα πιθανοτήτων, αν ο αυτισμός εντοπίζεται τόσο νωρίς.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να οδηγούν σε πιο έγκαιρη και καλύτερη εκπαίδευση, δήλωσε. Δεν θα περιμένουμε να εμφανιστούν τα συμπτώματα στην ηλικία των 3 ή 4, όταν έχουν χαθεί χρόνια πιθανής εκπαίδευση για τους γονείς και τα παιδιά.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο φετινό International Congress of the Royal College of Psychiatrists.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο αυτισμός μπορεί ενδεχομένως να διαγνωστεί από τη βρεφική ηλικία. Θέλησαν να εξερευνήσουν αν μπορεί να εντοπιστεί ακόμα πιο νωρίς.
Απεικονιστικές εξετάσεις, για εντοπισμό ελαττωμάτων σε έμβρυα, πραγματοποιήθηκαν ως εξέταση ρουτίνας από τον Δεκέμβριο του 2008, στην περιοχή Lothians.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συγκεκριμένες εξετάσεις 40 παιδιών που διαγνώστηκαν αργότερα με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος και 120 παιδιών που δεν εμφάνισαν τη διαταραχή. ‘Ελαβαν υπόψη την ηλικία της μητέρας και άλλους παράγοντες.

Η Bernice Knight, του University of Bristol, δήλωσε ότι τα ευρήματα συνδυάζονται καλά με έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα. Εστίασε σε χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προβλέψουν τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος στην παιδική ηλικία.

Η Knight, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα νέα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να είναι πολύ βοηθητικά για γιατρούς και άλλους.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο. Θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

Πηγή