Η επίδραση της μουσικής του Mozart ορίζεται ως «Mozart effect» και διατυπώθηκε για πρώτη φορά από το Γάλλο ερευνητή Dr. Alfred A. Tomatis το 1991. Στο βιβλίο του "Pourquoi Mozart?" εξηγεί το πώς χρησιμοποίησε τη μουσική του μεγάλου συνθέτη στην προσπάθειά του να «επανπρογραμματίσει» την ακοή, θεωρώντας πως η ακρόαση μουσικής σε διαφοροποιημένες συχνότητες βοηθούσε την ακοή και συνέβαλλε στη βελτίωση της διαδικασίας της ίασης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Το 1993 οι ερευνητές Rauscher, Shaw και Ky μελέτησαν την επίδραση της μουσικής του Mozart στην αντίληψη του χώρου. Στους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκε ένα από τα τρία καθιερωμένα τεστ σχετικά με την χωρική λογική, έχοντας προηγουμένως περάσει από τρεις διαφορετικές ακουστικές συνθήκες: μία σονάτα του Mozart, επαναλαμβανόμενη χαλαρωτική μουσική και σιωπή. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο δείκτης IQ των εξεταζομένων ήταν 8 με 9 μονάδες υψηλότερος μετά την ακρόαση της σονάτας, μία επίδραση πάντως που διαρκούσε περίπου για 15 λεπτά.
Μας κάνει λοιπόν πιο έξυπνους η ακρόαση της μουσικής του Mozart; Περαιτέρω έρευνες σχετικά με την θεραπευτική αξία της μουσικής του έγιναν και σε ασθενείς με επιληψία όπου και απεδείχθη ότι η ακρόαση του Mozart - και συγκεκριμένα της σονάτας Κ 448 - μπορεί να μειώνει τον αριθμό και της σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς ακόμη και σε επιληπτικό κώμα. Μια πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στην παραπάνω μελέτη ήταν ότι η λεπτή αρχιτεκτονική υφή της μουσικής του Αυστριακού συνθέτη μπορεί να αποκαθιστά την ρυθμική φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου που στην περίπτωση της επιληψίας υφίσταται ένα είδος ʽαρρυθμίαςʼ. Η μουσική του Mozart είναι απλή αλλά και μεγαλοφυής, διαθέτει μελωδία αλλά και άκρως εγκεφαλική δομή και αποδίδεται με τέτοιο τρόπο που να δραστηριοποιεί τόσο τη λογική, όσο και το συναίσθημα. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας με στόχο την χαλάρωση και την αντιμετώπιση του ψυχοσωματικού stress, ιδιαίτερα μάλιστα τα πιο αργά μέρη με ρυθμική αγωγή andante.
Για την επίδραση της μουσικής του Μότσαρτ στην υγεία οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ασθενείς δεν είναι απαραίτητο να αγαπούν τη μουσική του αυστριακού συνθέτη ή να την ακούνε με προσοχή. Εκτός όμως από την ευφυΐα και την επιληψία, η θετική επίδραση της μουσικής αφορά και περαιτέρω τομείς όπως:
Την καρδιά: Ομαλοποιεί τη λειτουργία του καρδιακού κύκλου και μειώνει τους παλμούς.
Το στρες: Η μουσική του Μότσαρτ μειώνει το στρες στα νεογέννητα μωρά.
Την όραση: Σε τεστ για την όραση 60 ασθενείς άκουσαν για δέκα λεπτά τη Σονάτα για δύο πιάνα σε ντο ματζόρε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μουσική του Μότσαρτ βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ακρίβεια.
Τα ψάρια: Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προάγει τον ρυθμό ανάπτυξης του κοινού κυπρίνου και της τσιπούρας.
Φυσικά, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λείπει και ο αντίλογος. Οι διαφωνούντες με τον βαθμό επίδρασης του φαινομένου υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν το αν και κατά πόσο η μουσική του Mozart ευθύνεται για τις ευεργετικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας. Η περαιτέρω εξέλιξη των επιστημονικών μελετών καλείται να δώσει ακόμα πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για ένα θέμα που ακροβατεί μεταξύ επιστημονικής τεκμηρίωσης και αστικού μύθου.
Πηγή :http://enfo.gr/ar169