30/6/14

Άνοιξες τον κλιματισμό. Τι πρέπει να προσέξεις για το παιδί σου

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwinnipegkidscan.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F10%2FMP900399954.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwinnipegkidscan.com%2Ffour-ways-to-improve-your-childs-sleep&h=853&w=1280&tbnid=SrUNGhjCnHLCHM%3A&zoom=1&docid=Npsk_dPuBKLEKM&ei=wiaxU97yEcbUPNX3gegD&tbm=isch&ved=0CCYQMygKMAo&iact=rc&uact=3&dur=869&page=1&start=0&ndsp=16
Τα μωρά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στις ακραίες θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι η ζέστη είναι λιγότερο ανεκτή και περισσότερο επικίνδυνη για εκείνα παρά για εμάς.
Τι γίνεται όμως με τη χρήση του κλιματιστικού; Μπορεί το μωρό να βρίσκεται σε χώρο που υπάρχει κλιματιστικό σε λειτουργία;
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.joshuarosenthalmd.com%2Fwp-content%2Fuploads%2FSleeping-Child.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.joshuarosenthalmd.com%2Fis-my-child-sleeping-enough%2F&h=282&w=425&tbnid=yyzrneS_gYBEjM%3A&zoom=1&docid=DGe65fnnTNACtM&ei=FiexU8eJHsWROLHJgegK&tbm=isch&ved=0CBwQMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=1007&page=1&start=0&ndsp=16
Τι πρέπει να προσέξεις;
1. Πριν χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει προηγηθεί καλή συντήρηση.
2. Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ” ένα καινούριο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές.
3. Θα πρέπει να γίνεται συχνά αλλαγή φίλτρων. Προτιμήστε τα φίλτρα υψηλής απόδοσης.
4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό.
5. Ο αέρας από το κλιματιστικό δεν θα πρέπει να «χτυπά» το μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται. Το ίδιο ισχύει και για το κλιματιστικό του αυτοκινήτου όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.
6. Το κλιματιστικό θα πρέπει να κλείνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης μην αμελείτε να ανοίγετε το παράθυρο ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή να το αφήνετε λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
7. Τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως κουρτίνες, καλύμματα κτλ θα πρέπει να τινάζονται και να πλένονται τακτικά. Οι ηλεκτρονικές συσκευές να ξεσκονίζονται -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και οι επιφάνειες του σπιτιού να καθαρίζονται με υγρό πανί.
8. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους που βρίσκεται το μωρό. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι δύο φορές πιο αυστηρό, όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό.
9. Σε ό, τι αφορά στα ρούχα, ο κανόνας είναι ότι το μωρό χρειάζεται να είναι λίγο πιο ζεστά ντυμένο απ’ ότι εσείς. Αν  χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, καλό είναι το μωράκι να είναι ντυμένο με ελαφριά βαμβακερά ρουχαλάκια.
10. Αν θέλετε να αφήσετε το κλιματιστικό το βράδυ αναμμένο στο χώρο που κοιμάται το μωρό, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το μωρό με ένα σεντονάκι.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fsleepbetterlivebetter.net%2Fsblb%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F12%2Fchild-sleeping-and-father.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fsleepbetterlivebetter.net%2Fsblb%2Fsleep-and-your-pre-schooler%2F&h=1671&w=2511&tbnid=wClwchHyapPKOM%3A&zoom=1&docid=g79n-TE4HbHJzM&ei=FiexU8eJHsWROLHJgegK&tbm=isch&ved=0CGwQMyhIMEg&iact=rc&uact=3&dur=793&page=4&start=57&ndsp=21
Οι κίνδυνοι
-Ο ψυχρός αέρας του κλιματιστικού δεν θα πρέπει να χτυπά απευθείας το μωρό καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μυικός σπασμός.
-Αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και ενδέχεται το μωρό να παρουσιάσει δύσπνοια.
-Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τη σκόνη και τον καπνό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Έτσι, στην περίπτωση που ο αέρας δεν ανανεώνεται συχνά και επαρκώς αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών.
-Στα πρόωρα μωρά, στα μωρά 8-10 μηνών που έχει διαγνωστεί άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια, καθώς και σε εκείνα που ακολουθούν αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του κλιματιστικού μέσα στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται.

Πηγή