πηγη |
Συμβαίνουν αρκετά άσχημα πράγματα γύρω μας για να αισθανόμαστε άσχημα κι εμείς. Πώς το εξηγούμε όμως αυτό σε ένα παιδί;
Δεν είναι απίθανο το παιδί σας να έχει απορίες σχετικά με τα (πολλά, ας μην κρυβόμαστε) άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη τελευταία. Δεν είναι καθόλου απίθανο, επίσης, να έχετε επηρεαστεί εσείς σε τέτοιο βαθμό, που να μην μπορείτε να το κρύψετε από το παιδί σας. Και δεν είναι ανάγκη: Υπάρχουν τρόποι να συζητήσετε για σοβαρά ζητήματα, χωρίς να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.
Ξεκινήστε με το παιδί
Ρωτήστε το πρώτα τι γνωρίζει για το θέμα αυτό, ώστε να απαντήσετε χωρίς να προσθέσετε πολλές νέες πληροφορίες, αλλά και να διορθώσετε τυχόν ανακρίβειες. Να είστε ειλικρινείς, αλλά περιορίστε πόσα θα μοιραστείτε, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και όταν αισθάνεστε πολύ αναστατωμένοι για να παραμείνετε ψύχραιμοι. Ο στόχος είναι να παρέχουμε γεγονότα χωρίς να τους δίνουμε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μπορούν να χειριστούν αμέσως.
Αποφύγετε την κενή αισιοδοξία
Ανεξάρτητα από το πόσο θέλετε να καθησυχάσετε το παιδί σας, συνήθως δεν βοηθάει να λέτε πράγματα όπως "Όλα θα πάνε καλά" ή "Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να μας συμβεί ποτέ". Αυτό θα δημιουργήσει όντως πρόβλημα.
Αποφύγετε να ρίχνετε ευθύνες
Εάν αισθάνεστε θυμωμένοι για όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι εντελώς κατανοητό. Αλλά το να κατηγορείτε συγκεκριμένα άτομα, ομάδες ή πολιτικούς μπροστά στο παιδί σας δεν θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ούτε θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει μόνο του καλύτερα τι συμβαίνει.
Η ειλικρίνεια βοηθά
Η ειλικρίνεια είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη οδός, ακόμα και όταν πρόκειται για τρομακτικά νέα. Προφανώς, πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία και τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σας όταν αποφασίζετε πώς μοιράζεστε πληροφορίες.
Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλα όσα ρωτά το παιδί σας, είναι πάντα εντάξει να το λέτε. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα σας σεβαστούν επίσης περισσότερο αν παραδεχτείτε ότι δεν ξέρετε κάτι αντί να δώσετε μια ασαφή ή παραπλανητική απάντηση.