1/3/23

Το πρώτο video game για παιδιά με ΔΕΠΥ είναι γεγονός

 

Έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες ώστε να διεγείρει και να βελτιώνει περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία της προσοχής

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει προχωρήσει στην έγκριση ενός video game με θεραπευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας/ (ΔΕΠΥ).

Το παιχνίδι, το οποίο θα κατεβαίνει ως εφαρμογή σε κινητή συσκευή, πήρε την έγκριση για την κυκλοφορία, αφού ο FDA εξέτασε πέντε κλινικές μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερα από 600 παιδιά. Οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες ή συναισθηματικές αντιδράσεις, δεν θεωρούνται σοβαρές.

Όταν τα παιδιά θα παίζουν με το παιχνίδι που λέγεται EndeavorRx, καθοδηγούν ένα άβαταρ μέσα από μία πορεία με εμπόδια και συλλέγουν στόχους για να κερδίσουν πόντους. Η Akili, η εταιρεία που σχεδίασε το EndeavorRx, τόνισε ότι τα παιδιά θα είναι καλό να παίζουν με το παιχνίδι για μισή ώρα καθημερινά, πέντε ημέρες την εβδομάδα σε έναν κύκλο θεραπειών ενός μηνός.

«Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα γράψαμε ιστορία μετά από αυτήν την απόφαση», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Akili, Eddie Martucci.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το EndeavorRx

Έρχεται το πρώτο video game για παιδιά με ΔΕΠΥ
πηγη


Όταν οι γιατροί συνταγογραφούν το παιχνίδι, στους γονείς του παιδιού αποστέλλεται ένας σύνδεσμος ενεργοποίησης που απαιτείται πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα κοινά παιχνίδια. Το συγκεκριμένο όμως έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες ώστε να διεγείρει και να βελτιώνει περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία της προσοχής.

Η κεντρική ιδέα είναι πως οι παίκτες ελέγχουν έναν μικρό εξωγήινο που τρέχει με ένα διαστημόπλοιο μέσα σε διαφορετικούς κόσμους και πρέπει να συλλέξει ορισμένα πράγματα. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά με ΔΕΠΥ να κάνουν πιο αποτελεσματικά ορισμένες δραστηριότητες, αγνοώντας τους περισπασμούς, ενώ παράλληλα είναι προγραμματισμένο με έναν αλγόριθμο που μετρά τις επιδόσεις του παίκτη και προσαρμόζει τη δυσκολία του παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, οι γιατροί που συμμετείχαν στις διάφορες κλινικές έρευνες τονίζουν πως δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο άλλων θεραπευτικών μεθόδων, φαρμακευτικών αγωγών ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, λειτουργεί όμως αποτελεσματικά ως συμπληρωματικό τους.

Τα σημάδια ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ

Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί  

Είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει έναν ομιλητή, να ακολουθήσει οδηγίες, να ολοκληρώσει εργασίες ή να παρακολουθεί τα πράγματά του. Μπορεί να ονειρεύεται πολλά και να κάνει απρόσεκτα λάθη. Ή μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες που χρειάζονται συγκέντρωση.

Είναι υπερδραστήριο

Ένα άλλο σημάδι είναι όταν το παιδί δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο. Μπορεί να τρέχει και να σκαρφαλώνει όλη την ώρα, ακόμη και όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Όταν κάθεται, τείνει να είναι συνέχεια σε υπερδιέγερση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μιλάει πολύ και δυσκολεύεται να παίξει ήσυχα.

Είναι παρορμητικό

Θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να δυσκολευτεί να περιμένει τη σειρά του. Μπορεί να διακόπτει συνέχεια τους άλλους, ή να δίνει απαντήσεις πριν ο δάσκαλος ολοκληρώσει μια ερώτηση.

 Πηγη