3/9/23

Πώς πρέπει να απαντήσω όταν το παιδί μου είναι θυμωμένο;

Αυτή η λέξη είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί του,  όταν είναι αγχωμένο | Jenny.gr
πηγη

 

Σε αυτήν την ηλικία 2-4 ετών, ένα παιδί δεν σέβεται τα συναισθήματά του. Νιώθει ένα συναίσθημα κάθε φορά και τα περικλείει όλα μαζί. Γι’ αυτό είναι ευτυχισμένο με πάθος ή θυμωμένο με αίσθηση εκδίκησης. 

Επομένως, όταν τα πράγματα είναι καλά, είναι πολύ καλά και το μικρούλι σας λατρεύει. Όμως όταν  κάτι δεν είναι όπως αυτό θα ήθελε, νιώθει ότι η ζωή είναι κακή, ότι εσείς είστε κακιά και επομένως σας μισεί.

Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό, αποφύγετε να απαντήσετε στο δικό του «σε μισώ» με «εγώ σε αγαπώ». Αυτό θα του προκαλέσει ντροπή. Και λέγοντας «το ξέρεις ότι αγαπάς τη μαμά», ή «δεν υπάρχει λόγος να εκνευριστείς τόσο πολύ», υποτιμάτε τα αληθινά συναισθήματά του.

Να θυμάστε ότι το παιδί σας μαθαίνει ακόμη να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Χρειάζεται βοήθεια για να τα εκφράσει και ο τρόπος του να ζητήσει βοήθεια είναι να παίξει ένα είδος συναισθηματικού παιχνιδιού: δείχνει τα συναισθήματά του και εξαρτάται από εσάς να καταλάβετε που το πάει και πώς να το βοηθήσετε. 

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ονομάσετε και να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του χωρίς να τα κρίνετε. Δείξτε του, χωρίς να κοροϊδεύετε, πως μοιάζει με τις γροθιές του σφιγμένες, το «τσαλακωμένο» πρόσωπο και τη σκληρή στάση του. Μετά ονομάστε τα συναισθήματά του «μπορώ να πω από τον τρόπο που ενεργείς ότι αισθάνεσαι πολύ θυμωμένο». «Φαίνεσαι εκνευρισμένο γιατί δεν μπορείς να βάλεις τις ρόδες στο αυτοκινητάκι σου». Και αν συμφωνεί μπορείτε να συνεχίσετε λέγοντας «ναι αυτό είναι πολύ ενοχλητικό»!

Στη συνέχεια, βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του με πιο κατάλληλο τρόπο « αισθάνομαι πολύ θυμό, μπορείς να με βοηθήσεις»; Τελικά, βοηθήστε το παιδάκι να δει τις επιλογές του, για παράδειγμα «θα μπορούσες να μου πεις να σε βοηθήσω» ή «έλα να κάνουμε κάτι άλλο, και μετά δοκιμάζεις ξανά χωρίς εκνευρισμό». 

Το να του δίνετε επιλογές είναι επίσης πολύ χρήσιμο επειδή ξεσπά όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει, όπως γλυκό πριν το γεύμα! Πείτε «μπορείς τώρα να φας λίγα φρούτα και το γλυκό σου μετά το φαγητό».

Αν και οι λεκτικές επιθέσεις του μικρού παιδιού μπορεί να είναι επώδυνες, προσπαθήστε να μην τις πάρετε προσωπικά. Εξάλλου, απλώς αντιγράφει αυτό που έχει δει εσάς και τους άλλους να κάνετε σε πολλές καταστάσεις, δηλαδή, να μεταφράζετε ένα δυνατό συναίσθημα σε μία απλή λέξη: «μισώ να περιμένω τόση ώρα το λεωφορείο» ή «το μισώ και εκνευρίζομαι πολύ όταν χτυπά το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του φαγητού»! 

Τελικά, το πιο σημαντικό είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η συμπεριφορά του παιδιού σε αυτή την μικρή ηλικία είναι φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει πως αισθάνεται πραγματικά για σας. γιατί απλά σας λατρεύει! 

 

Πηγη