17/2/15

Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής -σχετίζεται με δυσλειτουργία του Θυρεοειδούς;





http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.boro.gr/thumbnail%253Ffilepath%253D/contentfiles/galleryfiles/childThireoeidis1.jpg%2526width%253D640%2526height%253D430&imgrefurl=http://www.boro.gr/26755/thyreoeidhs-sta-paidia-poia-einai-ta-symptwmata&h=430&w=640&tbnid=m3h0lRT7UOGq9M:&zoom=1&docid=rCjHKks_T_tuxM&ei=dSzjVJ2mOcL2O5qIgKgB&tbm=isch&ved=0CCEQMygCMAI
Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής (Attention-Deficit -Disorder – ADD) παρουσιάζεται στις  παιδικές ηλικίες στο  3-7% των παιδιών προκαλώντας σε αυτά σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, το 50-60% των παιδιών που πάσχουν από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου και μετέπειτα στη ζωή τους.
Το ότι αυτό το σύνδρομο δε θεωρείται ασθένεια δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα του είναι αμελητέα, καθώς τα άτομα που πάσχουν αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο σχολείο και αργότερα στον εργασιακό χώρο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Ένα παιδί που πάσχει  από Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής  αναπτύσσει  ξεχωριστές δυνατότητες, όμως παλεύει επίσης με ιδιαίτερες αδυναμίες. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πλέον πολλές μέθοδοι  διαχείρισης του συνδρόμου αυτού.

 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://images.wisegeek.com/male-doctor-pressing-thyroid-gland-of-child.jpg&imgrefurl=http://www.wisegeekhealth.com/what-is-hyperactivity.htm&h=729&w=1000&tbnid=sS0ScjZM-cJt0M:&zoom=1&docid=HHPiEPkiwm7ELM&ei=1izjVOK6DYO5PZzUgOgP&tbm=isch&ved=0CGwQMyhDMEM
Τι προκαλεί αυτό το σύνδρομο; 
Κάποια από συμπτώματα του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής είναι:

  • Έλλειψη συγκέντρωσης και ενδείξεις απροσεξίας
  • Κινητική ανησυχία (στα παιδιά είναι πιο έντονα φανερό, ενώ οι ενήλικες βρίσκουν τρόπους να το συγκαλύψουν)
  • Έλλειψη οργάνωσης
  • Παρορμητικότητα
  • Μεταπτώσεις στη διάθεση
  • Δυσκολίες στην αποδοτικότητα στην εργασία και το σχολείο
  • Δυσκολίες στη διαχείριση των προσωπικών σχέσεων
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης
  • Αδύνατη μνήμη
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Σε κάποιες περιπτώσεις έλλειψη ενεργητικότητας
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.thyroidmom.com/wp-content/uploads/2013/11/child-with-thyroid-disorder-300x210.jpg&imgrefurl=http://www.thyroidmom.com/blog/tag/my-journey/&h=210&w=300&tbnid=OAlW3Zxe7dkeUM:&zoom=1&docid=EwqGdsiW7p6ydM&ei=1izjVOK6DYO5PZzUgOgP&tbm=isch&ved=0CEUQMygcMBw

Ποια είναι τα αίτια;

Το σύνδρομο αυτό είναι μια νευροβιολογική διαταραχή και σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των ορμονών που εκκρίνει ο εγκέφαλος , συγκεκριμένα την νοραδρεναλίνη και την ντοπαμίνη. (για μια γενική περίληψη των ορμονών του σώματος μας διαβάστε εδώ )
Ωστόσο παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως επίσης και η κληρονομικότητα.

Σχετίζεται το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής με τη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί απλά με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής όπως και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα έχουν συχνά πανομοιότυπα συμπτώματα.
Ωστόσο υπήρχαν πολλά άτομα με αυτό το σύνδρομο τα οποία υπέφεραν για χρόνια από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς η οποία διαγνώστηκε χρόνια αργότερα.
Γι αυτό θα πρέπει όταν υπάρχει υποψία για Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής να εξετάζεται εξονυχιστικά το άτομο και για τυχόν ασθένειες που αφορούν το θυρεοειδή αδένα. Και αυτό πρέπει να γίνει πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής .
Όπως αναφέρει το βιβλίο «Ζώντας με τη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα» των Brakebusch και Heufelder: «Δεν επαρκεί στην προκειμένη περίπτωση να ελεγχθεί μόνο η τιμή TSH. Θα πρέπει να ελεγχθούν επιπλέον οι τιμές Ft3, Ft4 μαζί βεβαίως με την TSH και να γίνει εκτίμηση των αντισωμάτων TPO και ένας υπέρηχος του θυρεοειδούς αδένα. Πολλά παιδιά και έφηβοι λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής ενώ στην πραγματικότητα έπασχαν από αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.”
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένα άτομο που πάσχει από μια δυσλειτουργία ή ένα αυτοάνοσο του θυρεοειδούς αδένα δεν μπορεί παράλληλα να πάσχει και από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, καθώς και τα δυο μπορούν να συνυπάρχουν.
Ο συσχετισμός τους πιθανώς να έγκειται σε διαταραχές του μεταβολισμού του εγκεφάλου. Υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι ο μεταβολισμός των νευρωνικών αγγελιοφόρων (νευροδιαβιβαστών) διαταράσσεται υπό την επιρροή των θυρεοειδικών ορμονών.
Με άλλα λόγια το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής είναι μια μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης, ως εκ τούτου μπορεί να προκληθεί από μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Αντίστοιχα και τα μεγάλα επίπεδα του άγχους που προκύπτουν από το σύνδρομο αυτό μπορούν να διαταράξουν μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνοντας το.
Έτσι δεν είναι σπάνιο πια φαινόμενο να πάσχουν τα άτομα αυτά από αυτοάνοσα νοσήματα όπως Διαβήτης Τύπου 1 ή Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμα να αναφέρουμε ότι αντισώματα κατά του θυρεοειδούς αδένα τα οποία προκαλούν χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι πολύ συχνά αυξημένα σε μητέρες με παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

A.A.

Πληροφορίες από schilddruesenguide.de/FAQ_ADHS.html ,adhs-deutschland.de/Home/Begleitstoerungen/Allergien/AD-H-S-und-Allergie-gibt-es-einen-Zusammenhang.aspx