29/12/16

Οριστικά λουκέτο βάζουν τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια φυσικοθεραπείας



Αποτέλεσμα εικόνας για εοπυυ
πηγη

Με μαθηματική ακρίβεια το εργαστήριο φυσικοθεραπείας θα εξαφανιστεί και οι 3.000 φυσικοθεραπευτές θα εξαναγκαστούν στη μετανάστευση, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε μια δραματική του έκκληση προς το υπουργείο Υγείας για ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.
Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των φυσικοθεραπευτών, καθώς ο ΠΣΦ καλεί τα μέλη του σε εγρήγορση, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές είναι ότι αναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους χωρίς να αμείβονται καθόλου από τον Οργανισμό, για τουλάχιστον 4-5 μήνες το χρόνο.
Ο ΠΣΦ, σε σχετική ανακοίνωση, στηλιτεύει τις καταστροφικές πολιτικές περικοπών που επιβλήθηκαν στο χώρο της υγείας, καθώς και τη συνολική διαχείριση της κατάστασης από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και προσθέτει:
«Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που επιβλήθηκαν για κάθε παροχή το 2013 έγιναν με κριτήρια της δαπάνης του 2012 ανά κατηγορία με συγκεκριμένο αλγόριθμο, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η εκρηκτική αύξησης της ζήτησης λόγω της ένταξης μεγάλης μάζας ασφαλισμένων που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (Ο.Γ.Α) ή είχαν περιορισμένη πρόσβαση (Ι.Κ.Α).
Το 2014 από τον ετήσιο ανεπαρκή προϋπολογισμό των 68.000.000 ευρώ, αφαιρέθηκαν 6.000.000 ευρώ, με το “έτσι θέλω”, από τον κωδικό των φυσικοθεραπευτών για να δοθούν “δώρο” στο ανοιχτό νοσήλιο των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης.
Είναι γεγονός ότι οι ασθενείς παραπέμπονται γιατί έχουν την ανάγκη θεραπείας και σίγουρα δεν παραπέμπονται από τους Φυσικοθεραπευτές. Οι Φυσικοθεραπευτές εκτελούν τις συνεδρίες αναγκαστικά χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης. Στο τέλος του έτους, την υπέρβαση του ανεπαρκούς προϋπολογισμού την επωμίζονται και την επιστρέφουν πίσω οι φυσικοθεραπευτές ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ.
Η κατάσταση είναι πλέον καταστροφική για την μεγάλη μερίδα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών που εξαναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες στον ασφαλισμένο χωρίς να αμείβονται ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ για 4-5 τουλάχιστον μήνες το χρόνο.
Στο διάστημα όμως των 4-5 μηνών το χρόνο, οι φυσικοθεραπευτές καλύπτουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά κόστη του Εργαστηρίου (τουλάχιστον 70 τ.μ) καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ.
Λογιστικά καμιά επαγγελματική στέγη, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορούσε να αντέξει, έχοντας έσοδα 0 (μηδέν) για 4-5 μήνες το χρόνο, έχοντας όμως τα έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν.
Αν το υπουργείο Υγείας δεν σκύψει στο πρόβλημα, αν δεν ακούσει επιτέλους τις προτάσεις του Π.Σ.Φ, με μαθηματική ακρίβεια το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας θα εξαφανιστεί και οι 3.000 Φυσικοθεραπευτές θα εξαναγκαστούν στη μετανάστευση, ακολουθώντας τους 200-250 φυσικοθεραπευτές που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την χώρα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.
Γι’ αυτό ο Π.Σ.Φ επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο με το Υπουργείο, που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν και επίσης καλεί τα μέλη του σε εγρήγορση, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η καταστροφή δεν είναι πλέον ενδεχόμενο αλλά ΓΕΓΟΝΟΣ».

Πηγη