11/9/20

Tα «πρέπει» και «δεν πρέπει» για την πειθαρχία των παιδιών

 

Nεύρα και επιθετικότητα στο παιδί: Πώς θα τα ελέξγετε - BORO από την ΑΝΝΑ  ΔΡΟΥΖΑ - boro.gr
πηγη


Η πειθαρχία είναι δύσκολο πράγμα. Οι γονείς συχνά δεν σκέφτονται τόσο νωρίς να ορίσουν τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές στο σπίτι, ενώ το παιδί από ένα σημείο και μετά φαίνεται πως είναι αργά να αλλάξει συμπεριφορά.

Φαίνεται, αλλά δεν είναι. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε στο παιδί σας πειθαρχία και ίσως ήρθε η στιγμή να το κάνετε. Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να το κάνετε.

1. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τους κανόνες

Μπορεί να τρελαθείτε αν το παιδί σας κάνει κάποια αταξία, αλλά βοηθά και εκείνο και εσάς αν έχετε θέσει κάποιους κανόνες πριν συγχυστείτε. Τουλάχιστον το παιδί σας δεν θα είναι σε θέση να πει ότι δεν ήξερε τι έκανε. Θα βοηθούσε πολύ αν με κάποιο τρόπο οι κανόνες μπορούσαν να είναι ορατοί συνεχώς, σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Οσο περισσότερο το παιδί σας βλέπει τους κανόνες, τόσο λιγότερο θα είναι σε θέση να πει ότι τους ξέχασε. Θα χρειαστεί χρόνο για να το εμπεδώσει, γι’ αυτό μην απογοητευτείτε αν πρέπει να επαναλάβετε τους κανόνες ξανά και ξανά. Τελικά θα λειτουργήσουν. Είναι δύσκολο να περιμένουμε από ένα παιδί να τηρήσει κανόνες, αν δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες.

2. Δεν πρέπει να αμελήσετε να συζητήσετε για τις συνέπειες της απειθαρχίας

Τώρα που το παιδί σας γνωρίζει τους κανόνες, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να σας δοκιμάσει. Πρόκειται να ανακαλύψει τι πραγματικά σημαίνει αυτό που λέτε. Οταν μιλάτε για τους κανόνες θα πρέπει να του εξηγήσετε τι θα συμβεί αν παραβεί έναν απ’ αυτούς. Η συνέπεια θα μπορούσε να είναι διαφορετική για διαφορετικούς κανόνες ή θα μπορούσε να είναι και η ίδια για όλους. Για το παιδί σας όμως θα πρέπει να έχουν σημασία. Για παράδειγμα, αν ο κανόνας είναι ότι δεν θα παίξει video games και το παιδί σας δεν ασχολείται καν με video games τότε ο κανόνας γι’ αυτό θα είναι εξαιρετικά χαλαρός, αφού ακόμα κι αν τον παραβιάσει δεν θα χάσει επί της ουσίας κάτι που να το ενοχλεί. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να προσαρμόσετε τους κανόνες πάνω στα παιδιά σας. Μπορείτε ακόμα να ετοιμάσετε μια λίστα με τους κανόνες, για να ξέρει το παιδί ανά πάσα στιγμή τι σημαίνει η παράβαση ενός απ’ αυτούς.

Επιθετικότητα: Πότε τα παιδί γίνεται επιθετικό; - Mothersblog.gr
Πηγη


3. Πρέπει να είστε συνεπείς

Αν φτιάξετε έναν κανόνα και ρυθμίσετε τις συνέπειες που ακολουθούν την παράβασή του, θα πρέπει να επιμείνετε σ’ αυτές. Ναι, είναι σκληρό και δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο και αξίζει σίγουρα τον κόπο. Τα παιδιά είναι έξυπνα και αν δουν ότι δεν υποχωρείτε σε κάτι που είπατε θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους. Οι πράξεις μετρούν εξίσου αν όχι περισσότερο από τις λεκτικές απειλές. Αν και θα χρειαστεί χρόνο, ενέργεια και ίσως εσωτερικό πόνο στην περίπτωση που πρέπει να τιμωρήσετε το παιδί σας, θα πρέπει να είστε πάντα συνεπείς μεταξύ λόγων και έργων.

4. Δεν πρέπει να τα παρατάτε εύκολα

Είναι σημαντικό ακόμα κι όταν οι κανόνες δεν φαίνεται να τηρούνται και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, εσείς να μη τα παρατήσετε. Θα μπορούσε να πάρει μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να δείτε ότι πραγματικά λειτουργούν. Εάν οι συμπεριφορές των παιδιών δεν αλλάξουν αμέσως δεν είναι ανάγκη να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε. Επιμείνετε στους κανόνες σας, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν πραγματικά. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θα δοκιμάσουν την υπομονή σας. Είναι καλύτερα από εσάς σε θέματα εμμονής. Αν εγκαταλείψετε εύκολα, όχι μόνο θα συνεχιστεί η άσχημη συμπεριφορά τους, αλλά θα αισθάνονται πως έχουν νικήσει. Οι συνέπειες της παραίτησης θα είναι πολύ χειρότερες από το να πρέπει να περάσετε αυτή τη δοκιμασία της υπομονής για λίγους μήνες.

5. Πρέπει να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά

Ολοι θέλουμε να μας επαινούν όταν κάνουμε καλή δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Οταν βλέπετε ή ακούτε πως έκαναν κάτι καλό είναι σημαντικό να μην παραλείψετε να τα επαινέσετε για την καλή τους συμπεριφορά. Αν σχολιάζετε μόνο τις κακές τους πράξεις, τα παιδιά θα αισθανθούν πως ό,τι κάνουν είναι λάθος. Αλλά αν τα επαινέσετε για τις καλές τους ενέργειες, θα είναι πιο δεκτικά στα καλά πράγματα. Κανείς δεν θέλει να ακούει μόνο άσχημα για όσα κάνει. Κάντε το συνήθεια να σχολιάζετε κάθε τι καλό που κάνουν. Εάν τα παιδιά σας βλέπουν ότι παρατηρείτε τα καλά που κάνουν θα αντικαταστήσουν σταδιακά την κακή τους συμπεριφορά με καλή μόνο και μόνο για να ακούνε τους επαίνους σας.

6. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να δώσετε το καλό παράδειγμα

Εάν προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας ότι δεν είναι σωστό να λέει ψέματα, είναι σημαντικό να μην λέτε ψέματα ούτε εσείς. Αν θέλετε να μην φωνάζει αλλά να προσπαθεί να πείσει με επιχειρήματα, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι εσείς. Τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν, ειδικά από εσάς που είστε τα πρότυπά τους, οπότε γιατί να μην γίνετε το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτά; Μπορεί να τους πείτε πώς πρέπει να φέρονται ένα εκατομμύριο φορές, αλλά εκείνα θα βάλουν στο μυαλό τους αυτά που τους λέτε πολύ πιο γρήγορα αν έχουν ένα μοντέλο μίμησης. Ενα καλό παράδειγμα.

7. Πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα πολλά προβλήματα απειθαρχίας, είναι να ξεκινήσετε νωρίς να τους λέτε τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Διδάξτε στο παιδί σας τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να μεγαλώσει για να το κάνετε. Είναι καλό τα παιδιά να μάθουν από πολύ νωρίς ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Μπορεί να μην ξεκινήσετε να σκέφτεστε σχετικά με τις συνήθειες που πρέπει να τους εμφυσήσετε όταν είναι ακόμα πολύ μικρά, ωστόσο αν το κάνετε μπορείτε να τους διδάξετε τα πράγματα από την αρχή σωστά, αντί να προσπαθήσετε να τους αλλάξετε συμπεριφορά όταν θα είναι μεγαλύτερα.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόσαστε σχετικά με την πειθαρχία είναι ότι πρέπει να επιμείνετε σ’ αυτήν. Μπορεί να δυσκολευτείτε αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε.

Διαβάστε περισσότερα 

Πηγη