13/4/21

Δραστηριότητες για την ενίσχυση της συγκέντρωσης

 

Πόσο συγκεντρωμένο πρέπει να είναι το παιδί που ΔΕΝ έχει ΔΕΠ-Υ; |  Infokids.gr
πηγη


Όλο και περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των σχολικών ασκήσεων ή του διαβάσματος στο σπίτι.

Τα παιδιά διψούν για διασκέδαση. Όταν νοιώθουν ότι υποχρεώνονται σε μία διαδικασία ή κατάσταση που δεν τους παρέχει τη διασκέδαση που αποζητούν, το ενδιαφέρον τους στρέφεται αυτόματα σε άλλες πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αυτοσυγκέντρωση δυστυχώς έγινε τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος Γολγοθάς, εξαντλώντας τόσο παιδιά όσο και γονείς.

Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με εκπαιδευτικά παιχνίδια

Τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα ό,τι μαθαίνουν ευχάριστα. Κατά τη διαδικασία του παιχνιδιού, επικεντρώνονται σε έναν μόνο στόχο. Να φέρουν εις πέρας την «αποστολή» που τους έχει ανατεθεί, χωρίς να αποτύχουν. Η αυτόματη αυτή λειτουργία των νεαρών μυαλών, αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης καθώς τα παιδιά στρέφουν όλη την προσοχή και τη σκέψη τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι Math Dice της ThinkFun, το οποίο στοχεύει στο να ενισχύσει τις μαθηματικές δεξιότητες των παιδιών μέσω της ενασχόλησης με μία διασκεδαστική δραστηριότητα.

Κατανοήστε το παιδί σας

Μελετήστε και κατανοήστε το περιβάλλον στο οποίο το παιδί σας λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον για να διαβάσουν και άλλα που αποδίδουν καλύτερα με τη βοήθεια ενός υπολογιστή. Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού προσαρμόστε αντίστοιχα τον χώρο μελέτης. Κάθε παιδί μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να απαιτούνται οπτικά, ακουστικά, κιναισθητικά ερεθίσματα ή ο συνδυασμός τους έτσι ώστε το παιδί σας να αποδώσει. Οργανώστε το χώρο ανάλογα, έτσι ώστε το παιδί να έχει ότι χρειάζεται κοντά του, χωρίς να χρειάζεται να σηκωθεί ή να αλλάξει περιβάλλον κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Δημιουργήστε μία ρουτίνα

Όταν δεν υπάρχει η αίσθηση του προγράμματος, στο μυαλό πολλών παιδιών επικρατεί σύγχυση και απευθείας στρέφονται προς την πιο οικεία προς αυτούς δραστηριότητα, το παιχνίδι, την τηλεόραση ή την ξεκούραση. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για το παιδί σας και προσπαθήστε να το τηρήσετε μαζί του, δίνοντας το παράδειγμα. Το πρόγραμμα δεν χρειάζεται να είναι αυστηρό, απλά είναι σημαντικό να υπάρχει για να προτρέπει το παιδί να μπαίνει αυτόματα σε «λειτουργία διαβάσματος», χωρίς πίεση και άγχος.

Πηγη  

ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ