Οι σημειώσεις είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ενίσχυση της μάθησης και την οργάνωση των πληροφοριών. Αν και κάποιος μπορεί να νομίζει πως το να κρατάς σημειώσεις είναι απλή διαδικασία, πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν προσπαθούν να καταγράψουν πληροφορίες από ένα μάθημα. Ωστόσο, με την κατάλληλη καθοδήγηση και τη χρήση έξυπνων τεχνικών, μπορείτε να βοηθήσετε τους μαθητές σας να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στην καταγραφή σημειώσεων και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η συγγραφή σημειώσεων βοηθά στην ανάπτυξη των αναγνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών. Όταν γράφουν για αυτά που διαβάζουν, βελτιώνουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται και να κατανοούν το γραπτό υλικό. Επιπλέον, όταν διαβάζουν τις σημειώσεις που έχουν καταγράψει, ενισχύεται η μνήμη τους και οι πιθανότητες να ανακαλέσουν τις πληροφορίες αυξάνονται, καθώς έχουν επενδύσει προσωπικό χρόνο και προσπάθεια στην καταγραφή τους.
Ας δούμε μερικές συμβουλές και τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε:
Προετοιμασία πριν από το μάθημα: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να διαβάζουν προκαταρκτικά το υλικό που θα καλύψετε στο μάθημα. Αυτό θα τους βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη κατανόηση και μια γενική ιδέα για το τι να περιμένουν.
Χρήση συντομογραφιών και συμβόλων: Εκπαιδεύστε τους μαθητές σας στη χρήση συντομογραφιών και συμβόλων για να αυξήσετε την αποδοτικότητα τους στην καταγραφή των πληροφοριών. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιούν βέλη για να συνδέουν συσχετιζόμενες ιδέες ή να χρησιμοποιούν συντομογραφίες όπως "επεξεργ." για "επεξεργασία".
Οργάνωση με τη χρήση χρώματος: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να χρησιμοποιούν διαφορετικά χρώματα για να οργανώσουν τις σημειώσεις τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επισήμανση σημαντικών ιδεών με έντονο χρώμα για να διαχωρίσουν διάφορες θεματικές ενότητες.
Χρήση γραφικών και διαγραμμάτων: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να συμπεριλαμβάνουν γραφικά και διαγράμματα στις σημειώσεις τους, όπου είναι εφικτό. Τα γραφικά μπορούν να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση πληροφοριών και στην ενίσχυση της κατανόησης.
Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, να θέτουν ερωτήσεις και να παίρνουν σημειώσεις από τις απαντήσεις των συμμαθητών τους. Αυτό προάγει όχι μόνο τη συνεργασία, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει διαφορετικές προοπτικές και εμπλουτίζει τις σημειώσεις.
Με αυτές τις συμβουλές και την υποστήριξή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τους μαθητές σας να καλλιεργήσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στην καταγραφή σημειώσεων. Μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε αυτές τις συμβουλές στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μαθητών σας για βέλτιστα αποτελέσματα.
Βιβλιογραφία:
- Pauk, W. (2001). How to Study in College. Boston, MA: Houghton Mifflin.
- Kiewra, K. A. (2002). How Classroom Teachers Can Help Students Learn and Teach Them How to Learn. Theory into Practice, 41(2), 71-80.
- Weinstein, C. E., & Smith, R. M. (1998). A Guide to College Learning. Boston, MA: Houghton Mifflin.
- Nilson, L. B. (2010). Teaching at Its Best: A Research-Based Resource for College Instructors. San Francisco, CA: Jossey-Bass.