13/7/23

ΔΕΠΥ στην παιδική ηλικία - Αξιολόγηση

Η Διάσπαση Προσοχής στα παιδιά - ΔΙΑΔΡΑΣΗ
πηγη

 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), γνωστή και ως ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την παιδική ηλικία. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην προσοχή, στην υπερκινητικότητα και στον έλεγχο των αντιδράσεων, επηρεάζοντας έτσι την καθημερινή ζωή του παιδιού.

Κάποια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται σε παιδιά με ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν τη δυσκολία στη διατήρηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, την υπερβολική κινητικότητα και ακαταστασία, δυσκολία στον έλεγχο των αντιδράσεων, στην οργάνωση και τον προγραμματισμό των καθηκόντων.

Η αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπειών και προσαρμοστικών μέτρων. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν συμβουλευτική και παρακολούθηση από ειδικευμένους επαγγελματίες . Παράλληλα, οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την υποστήριξη των παιδιών με ΔΕΠΥ, περιλαμβάνοντας ένα σταθερό περιβάλλον, κανόνες και ρουτίνες, δομημένες δραστηριότητες και επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς για τη διαμόρφωση προσαρμοσμένων στρατηγικών μάθησης.

Είναι σημαντικό να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια όταν υπάρχουν υποψίες για την παρουσία ΔΕΠΥ στο παιδί. Ένας αναπτυξιολόγος ή παιδοψυχίατρος μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα και να προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση και υποστήριξη. Επιπλέον, η στενή συνεργασία με το σχολείο είναι σημαντική για τη διασφάλιση της επιτυχίας και της ευεξίας του παιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τις διαγνώσεις 

ΚΕΔΑΣΥ: Οδηγός διαδικασίας παραπομπής και αξιολόγησης μαθητών/τριών

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα εξειδικευμένα προγράμματα παρέμβασης για παιδιά με Διάσπαση Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) στον χώρο μας στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, καλέστε μας στο 2130400094 ή επισκεφτείτε το site μας https://eidikidiapaidagogisi.business.site/ ή https://www.facebook.com/eidikidiapaidagogisi

 

Μανίνα Καούκη
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Education
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
Παν Αθηνών AC Accredited Coach
Συγγραφέας Ειδ. Εκπαιδευτικών βιβλίων
 
Βιβλιογραφία 
  1. Barkley, R. A. (2006). Attention-deficit hyperactivity disorder: A handbook for diagnosis and treatment. Guilford Press.
  2. Jensen, P. S., & Kenny, D. T. (Eds.). (2014). The Oxford handbook of attention deficit hyperactivity disorder. Oxford University Press.