22/12/14

Το iPad ως εργαλείο θεραπείας του αυτισμού!http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fnspt4kids.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F05%2Fchild-with-ipad.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fnspt4kids.com%2Fparenting%2Fipad-iphone-ipod-touch-apps-to-teach-kids-social-skills%2F&h=267&w=404&tbnid=CSR3zX7U8qTzmM%3A&zoom=1&docid=jZ2cOQ7xyVzXCM&ei=GxeYVOHzEIf3OvuagKgG&tbm=isch&ved=0CB8QMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=893&page=1&start=0&ndsp=16
Ενώ οι συζητήσεις για τη χρησιμότητα και τη λειτουργία των λεγόμενων tablet computer συνεχίζονται, νέες εφαρμογές κάνουν την εμφάνισή τους, καθημερινά, προσθέτοντας νέα δεδομένα.
Πάνε δυο μήνες τώρα που το αμερικάνικο ηλεκτρονικό περιοδικό SF Weekly ανέφερε σε άρθρο του την ιστορία (www.sfweekly.com/ihelp for autism, Aug 11 2010) της Shannon Rosa.
H Shannon, μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού, θέλοντας να ενισχύσει το σχολείο του γιού της αγόρασε ένα λαχνό με $5 και σχεδόν άθελά της κέρδισε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ένα ολοκαίνουριο iPad. H ίδια, κάτοχος ενός iPod Touch, θα προτιμούσε να περάσει κάποιος χρόνος ακόμα και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα των tablet, προτού αγοράσει μια τέτοια συσκευή, αλλά με $5 δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να πάρει το iPad στο σπίτι της. Το πολύ-πολύ να άρεσε και στο μικρό Leo.


O Leo, σύμφωνα με τη μητέρα του, πάσχει από αυτισμό βαριάς μορφής. Δεν συνδιαλέγεται, μαθαίνει πολύ αργά και είναι επιρρεπής σε βίαια ξεσπάσματα. Είναι 9 χρονών αλλά, στην ουσία, σκέφτεται ακόμα σαν να ήταν μωρό. Είχε δείξει κάποιο ενδιαφέρον για το iPod αλλά η μικρή του οθόνη ήταν πρόβλημα για τα χεράκια του μικρού Leo. Έτσι, η μητέρα του δεν είχε καμία προσδοκία όταν παρέδωσε το νέο gadget στο γιό της. Μόλις ο μικρός έπιασε στα χέρια του το iPad, χωρίς καμιά εξάσκηση, άρχισε να μαθαίνει γρήγορα και να χειρίζεται εφαρμογές σχεδόν άψογα. Μετά από μόνο μισή ώρα ενασχόλησης με εφαρμογές σχετικές με τη διδασκαλία ορθογραφίας, αριθμητικής, σχεδίου, μνήμης η ενθουσιασμένη μητέρα σπεύδει να ανακοινώσει τα νέα της στο BlogHer – blog για γυναίκες στο οποίο συμμετέχει η ίδια – πως “με το iPad ο Leo αποπνέει αέρα ανεξαρτησίας και αναπτύσσει καθημερινά νέες δεξιότητες”.

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό που κάποιος ειδικός ονόμασε “σιωπηλή επανάσταση” στο χώρο της θεραπείας του αυτισμού. Προγραμματιστές έχουν αρχίσει τη δημιουργία εφαρμογών ειδικά σχεδιασμένων για άτομα με ειδικές ανάγκες και ήδη, οι πρώτες μελέτες μετρούν θετικά την αποτελεσματικότητα του iPad και του iPod Touch ως εργαλεία εκμάθησης για παιδιά με αυτισμό. Μερικά από αυτά τα παιδιά μπόρεσαν να εκφράσουν τις σκέψεις στους γονείς τους, μέσα από τέτοιες συσκευές, για πρώτη φορά και άλλα μπόρεσαν να μάθουν δεξιότητες που αφορούν την καθημερινότητα, οι οποίες τους δυσκόλευαν για χρόνια.
Παρόλο που υπάρχουν αρκετά tablet computer σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά με αυτισμό, το iPad αποδεικνύεται το καλύτερο. Είναι πιο οικονομικό, πιο γρήγορο, πιο εύχρηστο, πιο πολύπλευρο και πιο ελκυστικό στη σχεδίασή του για ένα παιδί. “Δεν θα μπορούσα να μη συστήσω το iPad σε ένα γονέα που το παιδί του πάσχει απο αυτισμό”, τονίζει στο San Francisco Weekly η κα Tammy Mastroprieto, λογοθεραπεύτρια που εδρεύει στη Βοστώνη και η οποία χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία σε πολλούς πελάτες της. Το συγκεκριμένο άρθρο συνεχίζει αναλύοντας με λεπτομέρεια τη περίπτωση της θεραπείας του μικρού Leo αφού τονίσει την άποψη της Shannon “δεν συνηθίζω να επικαλούμαι θαύματα αλλά αυτή τη φορά ίσως βάλω ένα εικόνισμα του Steve Jobs σε κάποια γωνιά του σπιτιού μου”!
Την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα. Αυτή τη φορά η Wall Street Journal (http://europe.wsj.com, Using the iPad to connect, Oct 13 2010) δημοσιεύει σχετικό άρθρο στο οποίο, όμως, αναφέρονται και άλλες συσκευές πλην του iPad καθώς και εφαρμογές. Αφού αναφέρει τη περίπτωση ενός άλλου παιδιού που κατάφερε να εκφραστεί για πρώτη φορά με τη βοήθεια του iPad – της δίχρονης Caleigh Gray -, κάνει λόγο και για τα λογισμικά που είναι χρήσιμα για αυτό το σκοπό.
Το συγκεκριμένο λογισμικό που χρησιμοποίησε η μικρή Caleigh, το Proloquo2Go, δεν είναι τίποτα άλλο από μια εφαρμογή στην οποία ο χρήστης επιλέγει φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας την touchscreen και ακούει λέξεις σχετικές με αυτή, κοστίζει $190 και σχεδιάστηκε από την AssistiveWare BV. Αυτή η εφαρμογή είναι απλά μία ανάμεσα στις πολλές που αναπτύσσονται συνεχώς για τα “μηχανάκια” της Apple. Άλλες εφαρμογές οδηγούν τους χρήστες-μαθητές μέσα από ιστορίες της αρεσκείας τους να μάθουν τους βασικούς κανόνες του λόγου. Τώρα, οι εταιρείες λογισμικού που ασχολούνται με το θέμα, σχεδιάζουν τη δημιουργία εφαρμογών και για τα επερχόμενα tablet που θα έχουν ως λειτουργικό το Android της Google.
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Falieda-blandford.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F06%2Fipad_boylaying.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Falieda-blandford.com%2Fthe-ipad-revolution%2F&h=1225&w=1600&tbnid=InkjbPPs_DQPzM%3A&zoom=1&docid=W8MebXjjI3QfOM&ei=GxeYVOHzEIf3OvuagKgG&tbm=isch&ved=0CC0QMygOMA4&iact=rc&uact=3&dur=1465&page=1&start=0&ndsp=16
Ο ίδιος ο Steve Jobs, σε συνέντευξή του ευχήθηκε, η νέα εύχρηστη συσκευή της εταιρείας του, να βοηθήσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά θέλοντας να απαντήσει στα mail που λαμβάνει καθημερινά από πολλούς γονείς που τον ευχαριστούν (όπως τη Shannon για παράδειγμα), είπε πως δεν ήταν στις προθέσεις της Apple μια τέτοια χρήση και πως δεν αξίζει να πάρει τα εύσημα για κάτι τέτοιο.
Από την άλλη μεριά, οι ειδικευμένες συσκευές από εταιρείες όπως η DynaVox Inc και η Prentke Romich Co, κοστίζουν από $2500 για τις απλές συσκευές εώς $15.000 για συσκευή που χρησιμοποιεί την κίνηση του ματιού ώστε να μπορούν άτομα που δεν μπορούν να κινήσουν τα χέρια τους να επιλέγουν λέξεις ή εικόνες απο την οθόνη! Το πρόβλημα, όμως, για αυτές τις εταιρείες είναι πως δεν μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακας. Δηλαδή, το κόστος είναι υψηλό, όπως παραδέχτηκε ο διευθυντής ιατρικών εφαρμογών της Prentke Romich κος Russel Cross. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί είπαμε πριν πως το iPad είναι οικονομικό αφού οι τιμές στην Αμερική ξεκινούν από τα $499 και φτάνουν στα $829. Παρόλα αυτά ο κ. Cross ανέφερε πως η εταιρεία του δεν έχει πληγεί από τον ανταγωνισμό των λεγόμενων mainsteram devices και πως γνωρίζουν ότι η ζήτηση τέτοιων συσκευών είναι πολύ μεγαλύτερη απο την πραγματική προσφορά.

Βέβαια, οι εξειδικευμένες συσκευές παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τιμής τους καλύπτεται από τα περισσότερα δημόσια ή ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που δε συμβαίνει, τουλάχιστον ακόμα, για τις mainstream συσκευές. Πάντως, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, το διάσημο ΜΙΤ, μελετούν τις δυνατότητες του iPad αναφορικά με τη θεραπεία του αυτισμού ή τη λογοθεραπεία καθώς και ποιές βελτιώσεις μπορούν να γίνουν ακόμα. Ο διευθυντής ιατρικών ερευνών του MIT Media Lab κος Matthew Goodwin χαρακτηριστικά αναφέρει, “οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εντοπίζουν το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης και να δίνουν επιλογές σχετικά με τις λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ’ αυτό το συγκεκριμένο σημείο, όπως μια εκκλησία ή ένα εστιατόριο. Ή θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα τεχνολογιών που μπορούν να προφέρουν ή να μιμηθούν λέξεις, βασισμένες σε μερικές μόνο συλλαβές”.
Πηγές:
www.online.wsj.com/ Using the iPad to connect by Jennifer Valentino-Devries
www.sfweekly.com/ iHelp for Autism by Ashley Harrel

Πηγή