30/11/18

Σχολείο θέλει να τιμωρεί τους άτακτους μαθητές με «καταναγκαστική κοινωνική εργασία»



Αποτέλεσμα εικόνας για ατακτοι μαθητες
πηγη

Σχολείο θέλει να τιμωρεί τους άτακτους μαθητές με «καταναγκαστική κοινωνική εργασία»

Να μαζεύουν σκουπίδια και να φορούν φανταχτερές «στολές της ντροπής» ονειρεύονται κάποιοι για τη μαθητιώσα νεολαία

Τα κακά παιδάκια του Kenton School στο Νιούκαστλ της Αγγλίας θα τιμωρούνται φορώντας πράσινες φωσφοριζέ στολές και μαζεύοντας τα σκουπίδια του σχολείου, αν περάσει τουλάχιστον η επίσημη πρόταση του σχολείου.
Μόνο που ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων το τρέμει αυτό, ανησυχώντας για τη «γελοιοποίηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, των παιδιών τους. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η εφημερίδα «Chronicle Live», οι γονείς έχουν ήδη λάβει τον τροποποιημένο κανονισμό του σχολείου, όπου υπάρχουν εφτά στάδια τιμωρίας, αρχής γενομένης από την απλή σύσταση.
Αν το ξανακάνει, ο νεαρός παραβάτης θα περάσει το υπόλοιπο του μαθήματος σε ένα «δωμάτιο τιμωρίας», παραμένοντας μισή ώρα περισσότερο στο σχολείο. Και μετά ακολουθεί η αποβολή, την οποία μπορεί ωστόσο να αποσοβήσει ο μαθητής «αν κάνει 30 λεπτά κοινωνικής εργασίας εκείνη τη μέρα, μαζεύοντας σκουπίδια ή βοηθώντας στον καθαρισμό του σχολείου».
Σημειώνοντας με νόημα πως «οι τιμωρημένοι μαθητές θα φορούν μια πράσινη φωσφοριζέ στολή» ώστε να ξεχωρίζουν από τα φρόνιμα παιδιά. Η διευθύντρια και εγκέφαλος της νέας τιμωρίας, Sarah Holmes-Carne, δηλώνει έτοιμη να ακούσει τις αντιρρήσεις των γονέων, σκοπεύει όμως να εφαρμόσει το μέτρο έστω και πιλοτικά…

Πηγη

 

29/11/18

Νευροψυχολογία στην οπτική δυσλεξία



Αποτέλεσμα εικόνας για οραση διαβασμα παιδι
πηγη
Η διερεύνηση των θεωριών σχετικά με τα οπτικά ελλείμματα και των διαταραχών του οπτικού συστήματος όπως η οπτική ασυμμετρία, η διαταραχή της οπτικής προσοχής κι αντίληψης και οι μελέτες με οπτικά προκλητά δυναμικά θα ερμηνεύσουν το φαινόμενο της οπτικής δυσλεξίας. 
Έπειτα, θα αναλυθεί, η νευροψυχολογία της, η αιτιολογία της οπτικής δυσλεξίας, οι τρόποι και οι μέθοδοι διάγνωσης της και τέλος, η θεραπευτική αντιμετώπισή της.
Διαβάστε περισσότερα..
Προβολή/Άνοιγμα

27/11/18

Μαθαίνω τους χρόνους των ρημάτων με τη Ριρή



Αποτέλεσμα εικόνας για χρονοι ρηματων με τη ρηρι
πηγη

Μαθαίνω τους χρόνους των ρημάτων με τη Ριρή

Παρουσίαση με θέμα: "Μαθαίνω τους χρόνους των ρημάτων με τη Ριρή"

 

Πατήστε εδώ


26/11/18

Παιδί με δυσλεξία στην τάξη - Oδηγίες για δάσκαλους και γονείς



Παιδί με δυσλεξία στην τάξη - Οδηγίες για δάσκαλους και γονείς

Αποτέλεσμα εικόνας για δασκαλος ταξη
πηγη
Δυσλεξία

Η σωστή ανάγνωση είναι ένα ουσιώδες εργαλείο για τη εκμάθηση ενός μεγάλου μέρους της σχολικής ύλης που διδάσκετε στο σχολείο. Με μια πάντοτε αυξητική έμφαση στην εκπαίδευση και στη γνώση της ανάγνωσης και της γραφής, όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να διαβάζουν, να συλλαβίζουν, να εκφράζουν τις σκέψεις τους στο χαρτί και να αποκτήσουν επαρκή γνώση της γραμματικής.
Αποτέλεσμα εικόνας για dyslexia reading
πηγη

Σε ένα δυσλεξικό παιδί που δυσκολεύεται στην απόκτηση των ικανοτήτων της ανάγνωσης και της γραφής είναι δυνατό να του δημιουργηθούν άγχος, αγωνία και τραύματα όταν νιώσει κατώτερο και καταπιεσμένο από τους συμμαθητές και τους δάσκαλους ή άλλους στο σχολικό περιβάλλον επειδή απλώς και μόνο τυγχάνει να έχει μια μαθησιακή ιδιαιτερότητα ή μια μαθησιακή δυσκολία που προέρχεται από τον διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας των εξωτερικών δεδομένων / ερεθισμάτων που αυτά τα χαρισματικά παιδιά χρησιμοποιούν! Πολλά μπορούν να γίνουν για να αποφευχθούν τα πιο πάνω εντάσσοντας το παιδί μέσα σε ένα σωστό περιβάλλον στην τάξη όπου αυτός / αυτή μπορεί να νιώσει άνετα και να αναπτύξει αισθήματα εμπιστοσύνης και αυτό-εκτίμησης. Οι δάσκαλοι είναι ιδιαίτερα συγχυσμένοι από το μαθητή του οποίου η συνεχής αποτυχία φαίνεται να οφείλεται σε αυτό που ίσως μοιάζει με απροσεξία η έλλειψη προσπάθειας. Αυτά τα παιδιά μπορεί να νιώσουν πολύ διαφορετικά από τους συνομήλικους τους απλά επειδή δυσκολεύονται ν’ ακολουθήσουν απλές οδηγίες οι οποίες για τους άλλους φαίνονται εύκολες. Είναι ευθύνη του δάσκαλου της τάξης να παρέχει μια ατμόσφαιρα κατάλληλη για μάθηση, για όλους τους μαθητές μέσα στην τάξη. Οι δάσκαλοι πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα αναγνώρισης των προβλημάτων που είναι δυνατό να παρουσιάσει το δυσλεξιικό παιδί μέσα στην τάξη. Με αυτή την ικανότητα μεγάλο μέρος της παρεξήγησης για την συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί ν’ αποφευχθεί. Μέσα σ’ ένα θετικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον ένα δυσλεξικό παιδί θα βιώσει το αίσθημα της επιτυχίας και της προσωπικής αξίας. Μνήμη Ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατανόηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η φτωχή ακουστική βραχεία μνήμη, όσον αφορά την διατήρηση της κατανόησης προφορικών πληροφοριών από το δάσκαλο. Παραδείγματα φτωχής ακουστικής βραχείας μνήμης είναι η δυσκολία στο να θυμάται τους ήχους στις προφορικές οδηγίες για αρκετό χρονικό διάστημα και να τις ταιριάξει σε σειρά με γράμματα για συλλαβισμό. Συχνά, παιδιά με φτωχή ακουστική βραχεία μνήμη δεν μπορούν καν να θυμούνται μια μικρή λίστα με οδηγίες. Τα ακόλουθα παρέχουν χρήσιμες οδηγίες για δάσκαλους και γονείς. Μέσα στην τάξη Είναι χρήσιμη για όλα τα παιδιά στην τάξη η περίληψη της ύλης που πρόκειται να διδαχθεί στο μάθημα. Τελειώνοντας το μάθημα ο δάσκαλος να κάνει μια ανακεφαλαίωση για το τι έχει διδάξει. Μ αυτό τον τρόπο οι πληροφορίες είναι πιθανότερο να πάνε από τη βραχεία μνήμη σε μεγαλύτερη διάρκειας μνήμη.

Όταν η εργασία για το σπίτι έχει οριστεί, είναι σημαντικό να ελέγχεται ότι το παιδί καταγράφει σωστά τις οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει στην κατοχή του αυτά που χρειάζεται.
Στην μπροστινή σελίδα του βιβλίου, για τις κατ’ οίκον εργασίες, σημειώστε τους αριθμούς τηλεφώνων ορισμένων φίλων τους, έτσι εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία να μπορούν να τηλεφωνήσουν και να τις ελέγξουν.
Σε τέτοια περίπτωση αυτό είναι καλύτερο από το να ανησυχούν ή να ξοδεύουν το χρόνο τους κάνοντας λανθασμένη εργασία.
Βεβαιωθείτε ότι τα μηνύματα και οι καθημερινές δραστηριότητες που γίνονται στην τάξη καταγράφονται, και ποτέ δεν έχουν σταλεί προφορικά.
Φτιάξτε ένα καθημερινό κατάλογο για το μαθητή για αναφορά κάθε βράδυ. Ενθαρρύνετε τις καλές οργανωτικές δεξιότητες με τη χρήση φακέλων και διαχωριστικών για να έχει εύκολη πρόσβαση στις εργασίες.
Χωρίστε τα καθήκοντα σε μικρά κομμάτια πληροφοριών που είναι εύκολο να τα θυμούνται.
Εάν η οπτική μνήμη είναι φτωχή, οι αντίγραφες πρέπει να κρατηθούν σ’ ένα ελάχιστο βαθμό. Οι σημειώσεις ή τα βοηθητικά φυλλάδια είναι πολύ περισσότερο χρήσιμα.
Καθίστε το παιδί, όσον γίνεται, κοντά στον δάσκαλο έτσι ώστε ο δάσκαλος να είναι διαθέσιμος να βοηθήσει εάν καταστεί αναγκαίο.

Αντιγράφοντας από τον πίνακα
Χρησιμοποιήστε διαφορετικού χρώματος κιμωλίες για κάθε γραμμή, εάν υπάρχουν πολλές πληροφορίες γραμμένες στον πίνακα, η υπογραμμίστε κάθε δεύτερη γραμμή με διαφορετικού χρώματος κιμωλία.
Βεβαιωθείτε ότι το γραπτό κείμενο έχει καλά διαστήματα.
Αφήστε όσα έχετε γράψει στον πίνακα αρκετή ώρα, για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν βιάζεται ή ότι η εργασία δεν έχει σβηστεί από τον πίνακα πριν το παιδί τελειώσει την αντιγραφή.

Διάβασμα
Ένα κατασκευαστικό σχήμα διαβάσματος το οποίο περιλαμβάνει επανάληψη και εισάγει οργανωμένες λέξεις είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό επιτρέπει στο παιδί ν’ αναπτύξει αυτοπεποίθηση και αυτό-εκτίμηση όταν διαβάζει.

Μην ζητάτε από τους μαθητές να διαβάσουν ένα βιβλίο ενός επιπέδου πέραν των τωρινών τους δεξιοτήτων, αυτό αυτομάτως θα τους ακινητοποιήσει.
Η ώθηση είναι πολύ καλύτερη όταν οι απαιτήσεις δεν είναι πολύ ψηλές και το παιδί μπορεί να απολαύσει το βιβλίο. Εάν είναι αναγκασμένο να κοπιάζει για κάθε λέξη θα ξεχάσει το νόημα του τι διαβάζει.
Αποφύγετε (όπου είναι δυνατό) να υποβάλετε το δυσλεξικό παιδί στη δοκιμασία του να πρέπει «να διαβάσει δυνατά στην τάξη». Φυλάξτε το αυτό για μια ήσυχη ώρα μαζί με το δάσκαλο. Εναλλακτικά δώστε στο παιδί χρόνο για να διαβάσει προεπιλεγμένο υλικό διαβάσματος, να εξασκηθεί στο σπίτι την προηγούμενη μέρα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το παιδί θα φανεί ικανό να διαβάζει δυνατά μαζί με τα αλλά παιδιά.
Οφείλουμε να έχουνε διαθέσιμα βιβλία για ομαδικό διάβασμα με ένα ενήλικα, πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει ενθουσιασμό και αγάπη για τα βιβλία. Οι κασέτες με ιστορίες μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ψυχαγωγία και τη βελτίωση του λεξιλογίου.
Να θυμάστε ότι το διάβασμα πρέπει να είναι διασκέδαση.

Ορθογραφία
Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να διδαχθεί ο συλλαβισμός στην τάξη δεν βοηθούν το δυσλεξικό παιδί. Όλοι οι μαθητές μέσα στην τάξη μπορούν να ωφεληθούν από συντακτικές και συστηματικές εκθέσεις σε κανόνες και υποδείγματα που θεμελιώνουν μια γλώσσα.
Οι κανόνες συλλαβισμού μπορούν να δοθούν σε όλη την τάξη. Οι λέξεις για τα διαγωνίσματα συλλαβισμού για την τάξη είναι συνήθως βασισμένα σε διάφορα θέματα αντί να είναι ομαδοποιημένα για σύνταξη. Εάν υπάρχουν ένα η δυο δυσλεξικά παιδία μέσα στην τάξη, μια μικρή λίστα από λέξεις βασισμένες στην σύνταξη, για το εβδομαδιαίο τους διαγώνισμα συλλαβισμού θα είναι πολύ πιο βοηθητικό αντί τυχαίες λέξεις. Τρεις η τέσσερις ανώμαλες λέξεις μπορούν να συμπεριληφθούν κάθε εβδομάδα, τελικά αυτό ωφελεί στο να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στο ελεύθερο γράψιμο.
Όλα τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να διορθώνουν τυπογραφικά δοκίμια, πράγμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αρχική διόρθωση της ορθογραφίας και του σωστού συλλαβισμού. Οι δυσλεξικοί φαίνονται να είναι ανίκανοι να διορθώσουν την ορθογραφία ή το συλλαβισμό τους αυθόρμητα καθώς γράφουν, όμως μπορούν να εκπαιδευτούν να ψάχνουν για λάθη.

Μην ξεχνάτε, ο φτωχός συλλαβισμός και η ορθογραφία δεν είναι ένδειξη χαμηλής νοημοσύνης.

Μαθηματικά
Τα μαθηματικά έχουν τη δική τους γλώσσα και αυτή μπορεί να είναι η ρίζα πολλών προβλημάτων. Ενώ μερικοί δυσλεξικοί μαθητές είναι καλοί στα μαθηματικά, έχει υπολογιστεί ότι γύρω στο 90% των δυσλεξικών παιδιών αντιμετωπίζουν προβλήματα σε τουλάχιστον μερικούς τομείς των μαθηματικών. Γενικά, ορισμένες μαθηματικές ορολογίες χρειάζεται να γίνουν κατανοητές πριν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε υπολογισμούς όπως για παράδειγμα πρόσθεση, άθροισμα, αύξηση και ολικό,(συν, πλην, ίσον κλπ) όλα περιγράφουν μόνο μια μαθηματική διαδικασία.
Άλλες σχετικές δυσκολίες μπορεί να είναι με οπτικές ή αντιληπτικές δεξιότητες, σύγχυση της κατεύθυνσης, της σειράς, δεξιότητες με λέξεις και μνήμη. Οι δυσλεξικοί μαθητές ίσως παρουσιάσουν ιδιαίτερες δυσκολίες με τομείς των μαθηματικών οι οποίοι απαιτούν πολλά βήματα ή στάδια και απαιτούν ένα βαρύ φορτίο στη βραχεία μνήμη όπως για παράδειγμα μεγάλη διαίρεση η άλγεβρα.
Χρησιμοποιήστε και ενθαρρύνετε τη χρήση της εκτίμησης. Το παιδί οφείλει να διδαχθεί να εφαρμόζει τη συνήθεια του να ελέγχει τις απαντήσεις του ενάντια στην ερώτηση, όταν έχει τελειώσει τον υπολογισμό, όταν για παράδειγμα η ερώτηση είναι πιθανή, αισθητή ή αστεία.
Όταν χρησιμοποιεί νοητική αριθμητική επιτρέψτε στο δυσλεξικό παιδί να σημειώνει τον αριθμό κλειδί και το κατάλληλο μαθηματικό σύμβολο από την ερώτηση.
Ενθαρρύνετε τους μαθητές να εκφράζουν με λέξεις και να μιλούν με το δικό τους τρόπο μέσα από κάθε βήμα του προβλήματος. Πολλά παιδιά το βρίσκουν αυτό πολύ βοηθητικό.
Διδάξτε το μαθητή πως να χρησιμοποιεί το πίνακα πολλαπλασιασμού οπτικά και να τον ενθαρρύνετε να λέει τις σκέψεις του φωναχτά καθώς εργάζεται.
Ενθαρρύνετε το δυσλεξικό παιδί να χρησιμοποιεί αριθμητική μηχανή. Σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνει πλήρως πως να τη χρησιμοποιεί. Εξασφαλίστε ότι έχει διδαχθεί να υπολογίζει και να ελέγχει τους υπολογισμούς του. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να επαληθεύει την εργασία του.
Ορίστε λέξεις κλειδιά σ’ ένα σύστημα ευρετηρίου κάρτας ή στο μέσα φύλλο του βιβλίου μαθηματικών του μαθητή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραπομπή και επανάληψη.
Κάντε συνεχώς πρόβες το μαθηματικό λεξιλόγιο χρησιμοποιώντας πολλές αισθητήριες μεθόδους.
Βαλτέ το δεκαδικό σημείο με κόκκινο μελάνι, βοήθα στην οπτική αντίληψη το δυσλεξικό παιδί.

Γραφή
Αιτίες για φτωχό γραφικό χαρακτήρα σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι ο φτωχός γραφοκινητικός έλεγχος, η ένταση – άγχος τα κακά σχηματισμένα γράμματα, η ταχύτητα και αλλά. Η χρήση ενός είδους γραμματοσειράς είναι περισσότερο βοηθητική για τα δυσλεξικά παιδία. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μελετούν τα γραπτά τους και να κάνουν αυτοκριτική. Ενθαρρύνετε τα να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους, να βρίσκουν τα λάθη και ποιές βελτιώσεις μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με άλλα άτομα που τυχών να παραπονεθούν για το γραφικό τους χαρακτήρα.
Συζητήστε τα πλεονεκτήματα του καλού γραφικού χαρακτήρα και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μέσα στην τάξη. Αναλύστε κοινά λάθη στο γράψιμο γράφοντας μερικές καλά επιλεγμένες λέξεις στον πίνακα, για σχολιασμό στην τάξη.
Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει μια γραμματοσειρά αναρτημένη για αναφορά και είναι διαθέσιμη για να υπηρετήσει σαν ένας σταθερός ενθυμητής της γραμματοσειράς για τα μικρά και τα κεφαλαία γράμματα.
Εάν η εξάσκηση του γραφικού χαρακτήρα είναι αναγκαία, είναι ουσιώδες να μην χρησιμοποιείτε λέξεις οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα στο δυσλεξικό παιδί, όσον αφορά το νόημα ή τον συλλαβισμό. (π.χ. λέξεις με αφηρημένη έννοια)
Η καλυτέρευση του γραφικού χαρακτήρα μπορεί να βελτιώσει και την αυτοπεποίθηση, η οποία αντίστοιχα αντανακλά ευνοϊκά στη δουλειά του μαθητή.

Βαθμολόγηση του γραπτού
Ο έπαινος για την προσπάθεια καθώς και την επιτυχία είναι αναγκαίος.
Αυτός δίνει στο μαθητή μια καλύτερη ευκαιρία να πάρει ένα ισορροπημένο βαθμό. Το δημιουργικό γράψιμο πρέπει να βαθμολογείται στην έκφραση.
Τα σημειωμένα λάθη συλλαβισμού πρέπει να είναι ανάλογα με το επίπεδο συλλαβισμού του παιδιού. Η βαθμολόγηση πρέπει να γράφεται με μολυβί και να έχει θετικά σχόλια.
Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε κόκκινες πέννες για τη βαθμολόγηση της δουλείας ενός δυσλεξικού παιδιού. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο αποκαρδιωτικό για το παιδί από το να του επιστραφεί η δουλεία του καλυμμένη με κόκκινο μελάνι, όταν μάλιστα αυτά έχουν αναπόφευκτα προσπαθήσει περισσότερο από τους συμμαθητές τους για να συμπληρώσουν τη δουλεία που τους ζητήθηκε.
Απλά ζητάτε από ένα μαθητή να ξαναγράψει ένα μέρος της δουλείας η οποία πρόκειται να επιδειχθεί. Η αντιγραφή σελίδων χωρίς κανένα σκοπό είναι ψυχικά καταστροφική, γιατί συνήθως είδη πολλή προσπάθεια έχει καταβληθεί για το αυθεντικό κομμάτι της εργασίας τους.

Εργασία για το σπίτι
Μέχρι το τέλος μιας σχολικής ημέρας ένα δυσλεξικό παιδί είναι γενικά πιο κουρασμένο από τους συμμαθητές του επειδή γι’ αυτόν τα πάντα απαιτούν περισσότερη σκέψη και προσπάθεια, τα καθήκοντα διαρκούν περισσότερο και τίποτα δεν είναι εύκολο. Περισσότερα λάθη είναι πιθανόν να γίνουν. Μόνο προκαθορισμένη εργασία για το σπίτι η οποία θα είναι πραγματικά ωφέλιμη πρέπει να δίνετε στο παιδί.
Στην κατανομή εργασίας για το σπίτι, οι οποίες ίσως να είναι λίγο διαφορετικές ή λιγότερο απαιτητικές, είναι σημαντικό να δίνονται με εχεμύθεια. Η αυτό-εκτίμηση υπονομεύεται γρήγορα εάν ο δάσκαλος υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ αυτών με δυσκολίες και των συμμαθητών του.
Εντούτοις, οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε ότι πολύ περισσότερη προσπάθεια ίσως είναι αναγκαία να καταβληθεί από ένα δυσλεξικό παιδί για να συμπληρώσει το έργο που του ανατέθηκε, παρά από τους συμμαθητές του.
Ορίστε ένα χρονικό όριο για την εργασία για το σπίτι, συχνά ένα δυσλεξικό παιδί θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να παράξει την ίδια δουλεία από ένα άλλο παιδί με καλές δεξιότητες γνώσης ανάγνωσης και γραφής.

Περίληψη
Η ικανότητα ενός δυσλεξικού παιδιού να καταγράφει σκέψεις και ιδέες θα είναι αρκετά διαφορετική από το επίπεδο πληροφοριών που μπορεί να δώσει το παιδί προφορικά. Για πιο σωστά αποτελέσματα και σωστή αξιολόγηση ο μαθητής πρέπει να είναι ικανός να επιδείξει στο δάσκαλο ότι γνωρίζει την πληροφορία και που βρίσκεται σε κάθε θέμα. Να είστε προετοιμασμένοι να δεχθείτε προφορικές περιγραφές σαν εναλλακτική αξιολόγηση στις γραπτές περιγραφές, εάν αυτό επιτρέπετε και είναι εύκολο.
Εναλλακτικοί τρόποι εργασίας που μπορούμε να εξετάσουμε είναι:
Η χρήση υπολογιστών με ορθογράφο για επεξεργασία λέξεων.
Την ηχογράφηση μαθημάτων τα οποία μπορούν αργότερα να μελετηθούν σε κατοπινό στάδιο.
Περισσότερος χρόνος οφείλει να δοθεί για την ολοκλήρωση της δουλείας εξαιτίας του επιπλέον χρόνου που χρειάζεται ένα δυσλεξικό παιδί για διάβασμα, για σχεδιασμό, αντιγραφή και διόρθωση της δουλείας του.
Για ένα δυσλεξικό παιδί το αίσθημα του να είσαι «διαφορετικός» μπορεί να οξυνθεί όταν αντιμετωπίζεται με λανθασμένο τρόπο και ίσως να είναι σημαντική η ανάγκη για βοήθεια από «ειδικούς» για τη βελτίωση της γνώσης του στη ανάγνωση και γραφή ή και πιθανώς των μαθηματικών δεξιοτήτων. Κάποιες εξειδικευμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να ωφεληθούν από αυτές και επιπλέον να μειώσουν το αίσθημα της «διαφορετικότητας».

Πηγη

 

22/11/18

Καταληκτική Ορθογραφία (Υλικό)


Καταλήξεις  πληθυντικού  των  ουσιαστικών   pdf
Καταληκτική   Ορθογραφία  
θηλυκά  σε    και  ουδέτερα  σε  
Κατεβάστε  PDF

Καταλήξεις   σε    -η     -ι   -οι

Κατεβάστε  το  PDF
Καταλήξεις    σε   -ο     και   - ω
Κατεβάστε   το  PDF

21/11/18

Μπροστά σε νέο μαχαίρι οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής


Μπροστά σε νέο μαχαίρι οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής
πηγη
Αντιμέτωποι με νέες περικοπές στο κομμάτι της ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό κ.ά) έρχονται τόσο οι θεραπευτές, όσο και χιλιάδες γονείς. Μετά το "κούρεμα" κατά 30% στον ετήσιο προϋπολογισμό για τις δαπάνες της ειδικής αγωγής από το υπουργείο Υγείας -χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού-, έρχονται επιπλέον περικοπές σε παροχές και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του.
Όπως αναφέρει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, από το παράρτημα που εκδόθηκε απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α. Σύμφωνα με τους θεραπευτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα χάος με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στους γονείς τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής. 
Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής σημειώνουν πως το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή είναι το voucher. Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση του γιατρού (έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ.) και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον Οργανισμό για να αποζημιωθεί, χωρίς εντούτοις, όπως διευκρινίζουν οι θεραπευτές, να έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωσή τους. 
Προειδοποιούν δε πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το κουπόνι, συμπληρώνουν, έχει και απροσδιόριστη αξία, διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό "ψαλίδι" με απροσδιόριστο ύψος, για την καταβολή rebate και clawback (δηλαδή αναγκαστικές εκπτώσεις και αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθούν οι υπερβάσεις από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής έχει ανώτερο πλαφόν). Υποστηρίζουν πως τα μεγάλα θύματα από τις περικοπές στην ειδική αγωγή θα είναι πρωτίστως οι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπείας. 


Σειροθέτηση εικόνων με περιγραφή και αιτιολογία (Ασκήσεις για Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Λογοθεραπεία)



Σειροθέτηση εικόνων με περιγραφή και αιτιολογία 

(Ασκήσεις για Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Λογοθεραπεία)

Ζητάμε από το παιδί να μας εξιστορήσει τα γεγονότα που βλέπει και να αιτιολογήσει τη σειρά τους.
Μπορεί να κάνει την άσκηση και γραπτά, αφού έχει κολλήσει σε ένα χαρτί τις εικόνες με τη σωστή σειρά. 

Εικόνες με ανάλογη δυσκολία.

folyamatkártyák/láncmesék - Kollár Orsi - Picasa Web Album
πηγη
folyamatkártyák/láncmesék - Kollár Orsi - Àlbums web de Picasa
πηγη
Foto:
πηγη

Fotoğraf:
πηγη
Archivo de álbumes
πηγη
folyamatkártyák/láncmesék - Kollár Orsi - Picasa Web Albums
πηγη
Καούκη Μανίνα
Ειδική Παιδαγωγός/Life Coach/Συγγραφέας
MA Special Education
Ιατρική Ψυχολογία Παν. Αθηνών








14/11/18

Τα κόλπα για να κάνετε το παιδί σας ξεφτέρι στην ορθογραφία



Σχετική εικόνα
πηγη

Ακόμα και για τα πιο «διαβαστερά» και φιλομαθή παιδάκια, οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η ορθογραφία συνήθως πρωταγωνιστεί –αφού τσεκάρεται καθημερινά θέτει τις βάσεις ενός… ορθογραφημένου ενήλικα και κάνει παιδιά και μαμάδες να αραδιάζουν λέξεις και κανόνες πριν τον βραδινό ύπνο ή στο δρόμο για το σχολείο.
Ψάξαμε και βρήκαμε μερικούς έξυπνους τρόπους για να μάθετε στο παιδί ορθογραφία, χωρίς να επιστρατεύσετε τη μέθοδο της στυγνής αποστήθισης και κάνοντας την διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για το μικρό σας.

6 κόλπα… γενικού περιεχομένου

1. Φτιάξτε πρόγραμμα κι ακολουθήστε το
Eίναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό παιδί να ξέρει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. Αφήστε, λοιπόν, λίγο χρόνο να χαλαρώσει, μεταξύ της επιστροφής στο σπίτι απ’ το σχολείο και της έναρξης της μελέτης και έπειτα στρωθείτε στη δουλειά, έχοντας ήδη συμφωνήσει μια συγκεκριμένη ώρα που ξεκινά το διάβασμα καθημερινά.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να επιτρέπετε και να ορίσετε τακτά διαλείμματα, ώστε να ξεκουράζεται το μυαλό του παιδιού και να συγκεντρώνεται εκ νέου, μετά το πέρας του διαλείμματος.
2. Ποτέ μην αφήνετε τελευταίο, το μάθημα που δυσκολεύει το παιδί
Αν το παιδί δυσκολεύεται με την ορθογραφία θα έχει την (πολύ φυσική) τάση να κωλυσιεργήσει και να αφήσει τη μελέτη της για το τέλος. Ωστόσο, πρέπει τα δύσκολα για το παιδί μαθήματα, να διαβάζονται πρώτα, ούτως ώστε να φεύγει το άγχος, αλλά και να αυξάνει η αποτελεσματικότητα όταν το μυαλό είναι ακόμη ξεκούραστο.
3. Μην το αγχώνετε με τη βαθμοθηρία (σας)
Καμιά φορά, οι γονείς φορτώνουν με άγχος και πίεση τα παιδιά, προσπαθώντας να τα πείσουν να ακολουθήσουν τους δικούς τους στόχους. Το «Άριστα» ανήκει στο παιδί κι όχι σε εσάς και το ίδιο συμβαίνει και με έναν όχι και τόσο καλό βαθμό.
Ο σιγουρότερος τρόπος να αποθαρρύνετε το παιδί να διαβάσει και να βελτιωθεί, είναι να το αγχώσετε πιέζοντάς το να έχει την τέλεια απόδοση. Και το «Β» είναι μέσα στο πρόγραμμα!
4. Κάντε ευχάριστο (και συγκεκριμένο) τον χώρο του διαβάσματος
πηγη

Είναι πολύ σημαντικό για τη συγκέντρωση του παιδιού να διαβάζει σε ένα συγκεκριμένο χώρο μελέτης κι όχι πότε στην κουζίνα και πότε στο τραπεζάκι του σαλονιού. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ένα 7χρονο, όσο διάβασμα κι αν έχει, παραμένει παιδί, οπότε το γραφείο του πρέπει να είναι παιχνιδιάρικο κι ευχάριστο.
5. Αγοράστε του σούπερ σχολικά
Χρωματιστά μολύβια, όμορφες κασετίνες, αυτοκολλητάκια και χαριτωμένες γόμες και ξύστρες μπορούν να πείσουν το παιδί να ασχοληθεί με περισσότερη όρεξη! Η γραφική του ύλη είναι τα εργαλεία του, και όταν τα εργαλεία του αρέσουν, θα θέλει να τα χρησιμοποιήσει!
6. Υπογραμμίστε με χρώματα
Χρησιμοποιήστε χρώματα και υπογραμμιστικά για να τονίσετε το σωστό γράμμα ή να υπογραμμίσετε τις λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί.

6 απλά παιχνίδια για να μάθει το παιδί ορθογραφία

1. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμο σύρμα για πίπες
Εντοπίστε τις λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί και βοηθήστε το να τις σχηματίσει, χρησιμοποιώντας πολύχρωμο σύρμα για πίπες, που θα βρείτε σε καταστήματα με γραφική ύλη.
πηγη

(Φωτογραφία: myhomemymemories)
2. Ενώστε τις τελείες, με σφραγίδες
Χρησιμοποιήστε σφραγίδες για να φτιάξετε τον «σκελετό» της λέξης που δεν θυμάται το παιδί κι έπειτα, ζητήστε του να ενώσει τα σημεία με το αγαπημένο του χρώμα.
πηγη

3. Παίξτε scrabble
Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε τα πλακίδια-γράμματα του δημοφιλούς παιχνιδιού για να κάνει το μικρό σας εξάσκηση στις λέξεις που το δυσκολεύουν, είτε να βάλετε απλώς το παιχνίδι στη ζωή σας!
πηγη
πηγη
4. Γραμματάκια-Μαγνητάκια
Αγοράστε μαγνητάκια-γράμματα για το ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να κάνουν τα παιδιά εξάσκηση. Γράφοντας τις δύσκολες λέξεις πάνω στο ψυγείο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν και να τις ξαναδούν πολλές φορές μέσα στη μέρα, κι έτσι θα τα βοηθήσετε να τους εντυπωθούν.
πηγη

5. Τραγουδήστε το!
Μπορείτε να βρείτε στο YouTube τραγουδάκια που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν βασικούς κανόνες ορθογραφίας. Για παράδειγμα:
Αυτό εδώ το τραγούδι, με τη φωνή του Γιάννη Ζουγανέλη, θα τους μάθει τα ρήματα σε –εύω και τις εξαιρέσεις στον κανόνα, κι αυτό, τα ρήματα που τελειώνουν σε –ίζω.
Αυτό, μαθαίνει στα παιδιά ότι τα ουσιαστικά ουδέτερου γένους γράφονται με «ι» κι αυτό ότι τα ρήματα τελειώνουν σε –ω.
6. Online παιχνίδι για να μάθει ορθογραφία
Τα παιδιά λατρεύουν τους υπολογιστές και τις οθόνες. Μπορούμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε αυτήν τους την αγάπη προς όφελος της γλώσσας και της σωστής της χρήσης.
Εδώ, θα βρείτε ένα διαδραστικό παιχνίδι που θα μάθει στα παιδιά τη σωστή ορθογραφία των ρημάτων σε –αίνω και τις εξαιρέσεις τους.
Σ’ αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά βάζουν τις λέξεις σε αλφαβητική σειρά, για να εξοικειωθούν με το αλφάβητο.
Εδώ, θα μάθουν να ξεχωρίζουν το «της» από το «τις».

Πηγη

13/11/18

Παιχνίδια Εξιστόρησης



Αποτέλεσμα εικόνας για kindergarden
πηγη

Παιχνίδια εξιστόρησης 

Υλικό 28 σελίδες 

 



12/11/18

Τεχνικές Φωνολογικής Ενημερότητας - Ανάγνωση & Ορθογραφία


Αποτέλεσμα εικόνας για φωνολογια παιδια
πηγη

Υλικό 34 σελίδες!






Μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε και εδώ






10/11/18

Μοναδικό εκπαιδευτικό υλικό! Η προπαίδεια ζωντανεύει...και όχι μόνο!




Μοναδικό! Τα βιβλία που ζωντανεύουν μπροστά σου!

Μια μοναδική εμπειρία με βιβλία που οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά σου.

Πρωτοποριακό! Ο Συνδυασμός του παραδοσιακού βιβλίου με την τεχνολογία, δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά.
Τα ψηφιακά περιβάλλοντα με παιγνιώδη χαρακτηριστικά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην εκπαιδευτική διαδικασία όσον αφορά την ενθάρρυνση των μαθητών για συνεργατική μάθηση (Πέλλας & Περουτσέας, 2013).

Η εικονική πραγματικότητα κερδίζει λοιπόν συνεχώς έδαφος στο χώρο της εκπαίδευσης και θα συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερους ρυθμούς στο μέλλον, οπότε και η ίδια η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί. Ποιες είναι όμως οι θεωρίες στις οποίες βασίζεται η χρήση της εικονικής πραγματικότητας από παιδαγωγική άποψη; Σύμφωνα με τους Winn (1993), Μικρόπουλο, Δίπλα, Πιντέλα, Χαλκίδη & Γιακοβή (1994) και Μικρόπουλο (1995), όπως αναφέρει η Ιατρού (2003) και οι Πατσαλού et al. (2008), οι θεωρίες αυτές είναι η εποικοδομητική μάθηση και η αισθητηριακή εργονομία˙ αυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιωματική απόκτηση γνώσεων και στην ενίσχυση των εμπειριών του μαθητή.

Τα απίθανα βιβλία που ζωντανεύουν, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας για να δώσουν ζωή στο περιεχόμενό τους. Μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία αυτή χρησιμοποιώντας απλώς ένα smartphone ή ένα tablet με λειτουργικό Android ή iOS. Είναι πολύ εύκολο να δείτε αγαπημένους χαρακτήρες να ζωντανεύουν χωρίς να απαιτείται, να φωτογραφηθείτε μαζί τους και θα ταξιδέψετε …εικονικά!

Και μην ξεχνάτε ότι η εφαρμογή που σας επιτρέπει να δείτε όλα αυτά τα απίθανα πράγματα είναι δωρεάν με την αγορά του βιβλίου.


Μαθαίνω την προπαίδεια με τη Ρενάτα

Μαθαίνω την προπαίδεια με τη Ρενάτα
πηγη

Ένα μοναδικό βιβλίο και ταυτόχρονα ένας μοναδικός τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας μέσα από ένα εκπληκτικό παιχνίδι γρίφων και μία συναρπαστική ιστορία γεμάτη περιπέτεια.
Μάθε την προπαίδεια για να ελευθερώσεις τα δρακοφιλαράκια από τον κακό Τεμπελάδωνα!
Συνοδεύεται από δωρεάν εφαρμογή για συσκευές Android και iOS.

Ελληνική Καινοτομία 

Υπάρχουν και άλλα 7 βιβλία από την εταιρεία LiveBooks που αξίζει να αποκτήσετε:

Οι δεινόσαυροι επιστρέφουν http://www.livebooks.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c/Οι βασιλιάδες της ζούγκλαςhttp://www.livebooks.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%8e%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%86%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%82/


Μαθαίνω τα γράμματα με τη Ρενάταhttp://www.livebooks.gr/%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%af%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b1/

 Χριστουγεννιάτικο Μυστικό


 ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ζωγραφιές που ζωντανεύουν

Ζωγραφιές που

ζωντανεύουν!

Πατήστε εδώ!







Βιβλιογραφικές Αναφορές

Πέλλας, Ν., & Περουτσέας, Ε. (2013). Διαδραστικές εφαρμογές σε πολυχρηστικούς εικονικούς κόσμους «ανοικτού» κώδικα & Scratch4OS: Εννοιολογικές αποσαφηνίσεις και προτάσεις αξιοποίησης καινοτόμων περιβαλλόντων για την οικοδόμηση βασικών προγραμματιστικών εννοιών. Ανακοίνωση στο 7ο Πανελλήνιο  Συνέδριο των για τις ΤΠΕ, Σύρος.

Πατσαλού, Θ., Χαρίτος, Δ., Μαρτάκος, Δ., (2008). Χρήση εικονικού περιβάλλοντος για υποστήριξη της διδασκαλίας της Χημείας. Ερευνητική ομάδα πολυμέσου και ψηφιακών, Τμήμα Πληροφορικής-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ημερομηνία ανάκτησης 12 Ιανουαρίου 2015, από: http://www2.media.uoa.gr/~charitos/papers/conf/PCM2000.pdf

Ιατρού, Μ. (2003), Η εικονική πραγματικότητα ως διδακτικό μέσο στα αρχαιολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων, 8, Αθήνα, σελ. 47-61. Ημερομηνία ανάκτησης 12 Ιανουαρίου 2015, από:
http://www.pi-schools.gr/download/publications/epitheorisi/teyxos8/4.pdf

ΠΗΓΗ πληροφοριών,εικόνων & βίντεο