2/1/19

Πλούσιο Υλικό για την Προπαίδεια (Έτοιμα για εκτύπωση!)Αποτέλεσμα εικόνας για multiplication table
πηγη
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται ομαδικά και ατομικά παιχνίδια και δραστηριότητες για την εκμάθηση της προπαίδειας. Μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχολείο και στο σπίτι σε συνδυασμό με την παραδοσιακή διδασκαλία και ενδείκνυται για παιδιά με και χωρίς δυσκολίες.

Πολλαπλάσια ως το 100
Η πρώτη δραστηριότητα που προτείνω είναι τα "Πολλαπλάσια". Πρόκειται για τη συμπλήρωση ενός πίνακα 10χ10 με τα πολλαπλάσια κάθε αριθμού. Τα παιδιά στην αρχή μετρούν π.χ. ανά 8, βρίσκουν ποιος αριθμός είναι στο κουτάκι που φτάνουν και τον γράφουν. Τα υπόλοιπα κουτάκια μένουν κενά. Η δραστηριότητα αυτή τα βοηθά να καταλάβουν ότι τα πολλαπλάσια ενός αριθμού δε σταματούν μέχρι το σημείο που σταματά η προπαίδεια. Πατήστε εδώ για να δείτε τους σχετικούς πίνακες. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά τον εξής πίνακα που αφορά στα πολλαπλάσια του 2 ως το 100 κι είναι συμπληρωμένος με τους ενδιάμεσους αριθμούς.
Αποτέλεσμα εικόνας για multiplication table
πηγη

Παζλ-παιχνίδια σειροθέτησης-μαθηματικός λαβύρινθος 
Στη συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε παζλ με την κάθε προπαίδεια. Διαλέγουμε εικόνες που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τις εκτυπώνουμε έγχρωμες, κατά προτίμηση. Δε χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Αν έχουμε χαρτόνι κολλάμε την εκτυπωμένη εικόνα σε αυτό και μετά το χωρίζουμε (από την πίσω πλευρά) σε 12 τετραγωνάκια. Σε κάθε ένα από αυτά γράφουμε κι ένα πολλαπλάσιο. Στο υλικό που ακολουθεί φαίνεται η σειρά με την οποία γράφουμε τα πολλαπλάσια στα τετραγωνάκια προκειμένου να βγουν από τη σωστή πλευρά καθώς τα γυρίζουμε. Κόβουμε το παζλ στα τετραγωνάκια. Πρώτα δίνουμε στα παιδιά  όλο το παζλ και τα προτρέπουμε να βάλουν στη σειρά τα πολλαπλάσια από το μεγαλύτερο στο μικρότερο, αρκετές φορές ώστε να αποκτήσουν ευχέρεια. Όταν αναποδογυρίσουν τα τετραγωνάκια, σχηματίζεται η εικόνα. Φυσικά αν έχει γίνει κάποιο λάθος η εικόνα δε σχηματίζεται σωστά. Μετά κρατάμε τα πολλαπλάσια εμείς και τα βάζουμε να μας λένε απέξω με τη σειρά τα πολλαπλάσια. Αν δεν θυμούνται κάποιο μετράνε με τα δάχτυλα. Αυτό γίνεται επίσης κάποιες φορές. Μετά από κάποιες επαναλήψεις λένε την ακολουθία από μόνα τους. Η διδασκαλία αυτή γίνεται κατά προσέγγιση σε μία ή δύο διδακτικές ώρες. Άλλα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε σε αυτό το στάδιο είναι η απλή σειροθέτηση των πολλαπλασίων ή ο μαθηματικός λαβύρινθος. 

Ακολουθεί έτοιμο υλικό για εκτύπωση:
δραστηριότητες για την προπαίδεια του 3
εικόνες για κατασκευή παζλ για όλες τις προπαίδειες- οδηγίες

Άλλες δραστηριότητες εκμάθησης της προπαίδειας
Παιχνίδι για την αντιμεταθετική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού (προπαίδεια του 1)  
Σχηματίζουμε με τη βοήθεια των καρτελών τα διάφορα γινόμενα της προπαίδειας του 1 π.χ. 1Χ2=2. Μετά ζητάμε από το παιδί να αλλάξει τη σειρά των καρτελών 2Χ1=2. Το αποτέλεσμα δεν το αλλάζουμε. Συνεπώς 1Χ2=2Χ1=2.

Δείτε εδώ έτοιμες καρτέλες για εκτύπωση

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τις παρακάτω δραστηριότητες:
προπαίδεια του 2- ενώνω τελίτσες
προπαίδεια του 6 και του 7- ενώνω τελίτσες
πίνακας "μισής προπαίδειας" (βοηθά πολύ)
κόλπο για την προπαίδεια του 9(βίντεο)
τραγούδια για την προπαίδεια(βίντεο)
στίχοι τραγουδιών για την προπαίδεια

Δραστηριότητες για επιπλέον εξάσκηση κι αφού τα παιδιά μάθουν καλά τις προπαίδειες
Βεντάλια(ή φυσερό)
βίντεο για το φυσερό
Μάντης 
βίντεο για τον Μάντη
παιχνίδια με καρτέλες
τόμπολα
κι άλλο παιχνίδι με καρτέλες

Πηγή
Πηγη
Πηγη