26/8/22

Πώς να καλλιεργήσετε τη φιλία με την έφηβη κόρη σας

Γιατί η έφηβη κόρη μου είναι επιθετική απέναντί μας
πηγη

 

Ανησυχείτε για το αυξανόμενο χάσμα στη σχέση με την έφηβη κόρη σας; Να θυμάστε πως η θετική σχέση γονέα εφήβου έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στη ζωή της έφηβης κόρης σας. Επιπλέον, το να είστε φίλη της είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση θετικών γονεϊκών σχέσεων.  Ας εξερευνήσουμε μερικές ιδέες που μπορούν να σάς βοηθήσουν να συνδεθείτε με την κόρη σας ως καλή φίλη και έμπιστη της.

Τα εφηβικά χρόνια στη ζωή ενός παιδιού συχνά «χρωματίζονται» με ιδιότροπες διαθέσεις, αυξημένη διάθεση απομόνωσης και προκλητικές συμπεριφορές. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά τους δεν είναι πάντα σκόπιμες. Κατά καιρούς, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν όταν οι έφηβοι προσπαθούν να κατανοήσουν και να ξεμπερδέψουν τις πολύπλοκες καταστάσεις της ζωής τους. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές δεν υπονοούν σε καμία περίπτωση ότι η έφηβη κόρη σας δεν θέλει και δεν χρειάζεται πλέον την αγάπη και την προσοχή σας.

Το να είσαι φιλική μαμά βοηθά στην οικοδόμηση ενός αισθήματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σένα και τα παιδιά σου, ειδικά αν είσαι μαμά με κόρη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τις μαμάδες να αναπτύξουν στενότερο δεσμό με τις κόρες τους:

Ασχοληθείτε με το Chit-Chat

Ξεκινήστε μια συζήτηση με την κόρη σας για τις καθημερινές της δραστηριότητες και ενημερώστε την για τα πράγματα που σας κράτησαν απασχολημένες ως αντάλλαγμα της εμπιστοσύνης της.

Έχετε αίσθηση του χιούμορ

Στους έφηβους αρέσει να ψυχαγωγούνται. Πάντα να αναζητάτε ευκαιρίες για να ρίξετε ένα αστείο στη συζήτηση ή να κάνετε κάτι που θα κάνει την κόρη σας να χαμογελάσει. Αυτές οι διασκεδαστικές στιγμές θα βοηθήσουν πολύ στην ενίσχυση της σχέσης σας.

Βρείτε κοινά χόμπι και ενδιαφέροντα

Κάντε πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο μαζί! Αφιερώστε χρόνο φτιάχνοντας τα αγαπημένα σας φαγητά, παίζοντας τα αγαπημένα σας παιχνίδια, παρακολουθώντας ταινίες ή πηγαίνοντας για ψώνια.

Να είστε άξια εμπιστοσύνης

Εάν η κόρη σας σάς εμπιστεύεται, δεν θα διστάσει να μοιραστεί μαζί σας τα μυστικά της.

Μην κάνετε κήρυγμα- Πείτε μια ιστορία

Σε κανέναν δεν αρέσει να γκρινιάζει και να νουθετεί. Καθώς οι έφηβοι ενδιαφέρονται περισσότερο για ιστορίες, μοιραστείτε μηνύματα που μπορούν να της διδάξουν μαθήματα για τη ζωή.

Εμπνεύστε και μην επιβάλλετε

Μην περιορίζετε την ελευθερία της επιλογής της κόρης σας. Το να είσαι φίλος της κόρης σου σημαίνει να την εμπνέεις μέσα από τις πράξεις σου. Η συμπεριφορά και η στάση σας απέναντι στη ζωή θα τη διδάξουν και θα την ενθαρρύνουν να παίρνει αποφάσεις καθώς και πώς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες ή την απογοήτευση.

Δώστε της χώρο

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας δεν είναι κτήμα μας. Οι κόρες μας έχουν φίλους με τους οποίους θέλουν να περνούν χρόνο και θέλουν ιδιωτικές στιγμές. Ως φίλοι των παιδιών μας, ο σεβασμός της κοινωνικής και ιδιωτικής τους ζωής τούς παρέχει ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας

Στη σημερινή εποχή, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να εκφράσετε την αγάπη σας για ένα άτομο. Η χρήση τεχνολογίας και εφαρμογών που χρησιμοποιεί η κόρη σας μπορεί να μεταδώσει όλα τα μηνύματα που θέλετε να της μεταφέρετε. Πείτε της πόσο πολύ την αγαπάτε και τι σημαίνει για εσάς στέλνοντάς της στοργικά μηνύματα. Αυτές οι χειρονομίες θα βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξη της αγάπης σας στην καρδιά της κόρης σας.

Στείλτε της δώρα

Τα δώρα με νόημα από τους γονείς είναι ιδιαίτερα για τα παιδιά. Τα γενέθλια, οι οικογενειακές γιορτές και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα είναι καλές στιγμές για να στείλετε δώρα στην κόρη σας και να της εκδηλώσετε την αγάπη σας, αλλά μπορεί επίσης να σάς βοηθήσουν να της φτιάξετε τη διάθεσή σας.

Δώστε ένα χέρι βοηθείας

Αναζητήστε ευκαιρίες όπου η κόρη σας χρειάζεται τη βοήθειά σας. Μπορεί να έχει προβλήματα με τις σπουδές της ή να έχει προβλήματα με φίλους ή μια σχέση. Η διορατική καθοδήγησή σας θα προσφέρει υποστήριξη καθώς παίρνει την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό της. Είναι σημαντικό να αφήσετε την κόρη σας να πάρει κάποιες αποφάσεις ανεξάρτητα με το αν συμφωνείτε ή όχι.

Εν κατακλείδι η αντιμετώπιση της έφηβης κόρης σας ως φίλου θεωρείται από το παιδί σας ως πράξη σεβασμού για την ατομικότητά της.

Το να είστε γονιός και συγχρόνως φίλος δεν είναι αντιφατικές έννοιες ως προς τη διαπαιδαγώγηση. Μπορείτε να είστε η καλύτερη φίλη της κόρης σας και να εξακολουθείτε να είστε μητέρα ταυτόχρονα. Το να είσαι φίλος γενικότερα σε ένα παιδί σημαίνει να είσαι εκεί για εκείνο όταν σε χρειάζεται. Σημαίνει επίσης να μπορείς να το ενθαρρύνεις, να τους τονώνεις την αυτοπεποίθηση και να το επικρίνεις εποικοδομητικά.

Και όταν πρόκειται για την ασφάλειά του παιδιού και άλλα κρίσιμα ζητήματα, ανεξαιρέτως φίλου, πρέπει να επιστρέψετε στον ρόλο του γονέα με ενσυναισθητικό τρόπο. Να θυμάστε πως το να είστε φίλος με το παιδί σας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένα όρια.

Πηγη