2/9/22

Ψυχική υγεία: Γιατί νιώθω “νεκρός μέσα μου”;

Γιατί δεν νιώθω χαρά; - ampa
πηγη

 

Για όποιον δεν το έχει βιώσει ποτέ, είναι δύσκολο να φανταστεί, πώς είναι να νιώθει κανείς νεκρός μέσα του. Ταυτόχρονα, όσοι το έχουν βιώσει μπορεί να μην βρίσκουν πάντα τα σωστά λόγια για να εξηγήσουν τη σύγχυση, τη θλίψη και το μούδιασμα, που συνοδεύει αυτό το συναίσθημα. Το να νιώθετε νεκρός μέσα σας σημαίνει, ότι είναι δύσκολο να επεξεργαστείς συναισθήματα, όπως η ευτυχία και η λύπη.

Όταν νιώθετε «νεκρός μέσα σας», τα συναισθήματα παίρνουν τον ίδιο θαμπό τόνο και είναι δύσκολο να τα εκτιμήσετε ανεξάρτητα από την κατάσταση. Το αίσθημα αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή να φαίνεται σαν ένα βαρετό γεγονός, ένα γεγονός που δεν έχει σκοπό ή τέλος. Μπορεί να προκαλέσει μια πολύ αποστασιοποιημένη προσέγγιση στην καθημερινή ζωή.

Μερικές φορές, αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι βραχύβιο και να φεύγει τόσο γρήγορα, όσο εμφανίζεται. Άλλες φορές, οι αισθήσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μέρες ή εβδομάδες, να εκτείνονται για χρόνια και να προκαλούν χρόνια αισθήματα “κενού”. Όταν νιώθετε νεκροί μέσα σας, μπορεί να μην είναι πάντα ξεκάθαρο τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι αλλαγές μέσα σας. Ας εξετάσουμε τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε, καθώς και τις συνθήκες που μπορεί να ευθύνονται για την παραγωγή τέτοιων συναισθημάτων!

Σημάδια ότι νιώθετε “νεκρός μέσα σας”

 

Δεν έχει σημασία, αν ένα άτομο βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του ή σε μια υγιή σχέση. Ο καθένας μπορεί να αισθάνεται σαν να είναι νεκρός μέσα του. Αλλά, ενώ αυτό το συναίσθημα φαίνεται να εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, που πρέπει να προσέξετε:

 

Νιώθετε ότι δεν έχετε κανένα σκοπό

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αίσθηση του σκοπού παρέχει την ώθηση να σηκωθούν το πρωί. Η γνώση ότι υπάρχουν εργασίες, που πρέπει να εκτελούνται καθημερινά, για να πλησιάσετε αυτούς τους στόχους, μπορεί να αποτελέσει πηγή κινήτρου. Όταν όμως ένας άνθρωπος νιώθει νεκρός μέσα του, αυτός ο σκοπός λείπει. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να κάνουν την καθημερινή ζωή κουραστική και δυσάρεστη.

 

Αμφισβήτηση του νοήματος της ζωής

Είναι φυσιολογικό να αναρωτιόμαστε τι κάνουμε σε αυτόν τον πλανήτη, τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε ή αν υπάρχει ένα μέλλον. Αλλά αυτές οι σκέψεις τείνουν να είναι φευγαλέες, ειδικά επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε υπαρξιακά ερωτήματα. Όταν όμως νιώθεις νεκρός μέσα σου, ερωτήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής και αν αξίζει η ύπαρξη τείνουν να υπάρχουν συνέχεια στο μυαλό του ατόμου.

 

Διαρκές “μούδιασμα”

Το να νιώθετε νεκρός μέσα σας προκαλεί ένα συνεχές αίσθημα μουδιάσματος. Γίνεται δύσκολο να νιώσετε ή να εκφράσετε συναισθήματα όπως ευτυχία ή λύπη. Η ζωή λίγο πολύ αποκτά μια μονοτονία, με στιγμές χαράς ή πόνου να έχουν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση σε αυτή την κατάσταση.

Νιώθετε μοναξιά

Όταν νιώθετε νεκροί μέσα σας, μπορεί να νιώθετε απομόνωση, ενώ βλέπετε τους άλλους να κινούνται, έχοντας κάποιο σκοπό. Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται από χαρούμενες στιγμές, εκνευριστικές ή θλιβερές καταστάσεις, μπορεί να σας ωθήσει να κρύψετε αυτή την απουσία συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο το να μοιραστείτε το αίσθημα κενού, που βιώνετε.

 

Μπορεί να αισθάνεστε σωματικά κενοί

Τα συναισθήματα είναι ένας σημαντικός τρόπος σύνδεσης με τον κόσμο. Όταν γίνεται δύσκολη η επεξεργασία των συναισθημάτων, μπορεί να νιώθετε, ότι είστε κενοί και σωματικά.

Συνθήκες που σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε κενοί μέσα σας

 

Μια σειρά από ψυχολογικούς, βιολογικούς ή ιατρικούς λόγους μπορεί να ευθύνονται για το επίμονο αίσθημα κενού.

 

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή διαταραχή της διάθεσης. Ξεχωρίζει για την παραγωγή επίμονων συναισθημάτων λύπης και μπορεί να συνοδεύεται από αλλαγές στη διατροφή, κόπωση και μερικές φορές πόνους στο σώμα. Ένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα αυτής της πάθησης, ωστόσο, είναι τα επίμονα αισθήματα απάθειας. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να μην βρίσκει πλέον χαρά σε πράγματα που κάποτε ήταν συναρπαστικά. Αυτή η συνθήκη κάνει τη ζωή και την ύπαρξη ασαφή. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκτονίας. Όταν ένα άτομο αισθάνεται «άδειο», λοιπόν, μπορεί να υποδηλώνει, ότι το άτομο βιώνει κατάθλιψη.

 

PTSD

 

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εμφανίζεται, μετά από κάποια συνταρακτική εμπειρία. Προκαλεί μια σειρά από αλλαγές στο σώμα όπως εφιάλτες, άγχος και ζωντανές αναδρομές. Επειδή το PTSD μπορεί να οδηγήσει κάποιον να μην αισθάνεται, πλέον, σαν τον εαυτό του, μπορεί να περιγράψει ότι αισθάνεται νεκρός μέσα του.

Φαρμακευτική αγωγή

 

Για να βοηθήσετε στη διαχείριση και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή είναι ένας συνηθισμένος τρόπος Ωστόσο, ενώ ορισμένα φάρμακα βοηθούν στα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων, τείνουν επίσης να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα συναισθήματα. Αισθήματα αδιαφορίας, καθώς και συναισθηματική αμβλύτητα (περιορισμένη συναισθηματική απόκριση σε γεγονότα) αναφέρονται συχνά από άτομα, που λαμβάνουν αυτά τα αντικαταθλιπτικά.

 

Καταπιεσμένα συναισθήματα

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συναισθήματα μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αντίθετα θάβονται και ξεχνιούνται. Αν και αυτό είναι κατανοητό ως μηχανισμός αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί μερικές φορές να συμβεί και με ευχάριστα συναισθήματα.

 

Αποπροσωποποίηση

 

Όταν η πραγματικότητα φαίνεται σαν να συμβαίνει από τα μάτια ενός άλλου ατόμου, αυτό μπορεί να είναι μια περίπτωση αποπροσωποποίησης. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται αποκομμένο από τον εαυτό του. Μπορεί να νιώθετε σαν να συμβαίνουν όλα σε κάποιον άλλον και όχι σε εσάς. Ένα άτομο μπορεί να νιώθει αποσυνδεδεμένο από το σώμα, το μυαλό και το περιβάλλον του, κάνοντάς το να νιώθει κενό.