7/4/23

Ποια είναι η καλύτερη αναγνωστική βοήθεια για άτομα με ΔΕΠΥ;

How to Build Domain Specific Automatic Speech Recognition Models on GPUs |  NVIDIA Technical Blog
πηγη

 

Τα άτομα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) επωφελούνται από διάφορες στρατηγικές υποστήριξης της ανάγνωσης, και εδώ είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές:

  • Οπτικά βοηθήματα: Η χρήση οπτικών βοηθημάτων, όπως μαρκαδόροι, χρωματική κωδικοποίηση ή γραφικά βοηθήματα, βοηθούν στη διάσπαση του κειμένου και διευκολύνουν την κατανόηση και τη συγκράτηση των πληροφοριών.
  • Ενεργητική ανάγνωση: Η χρήση ενεργητικών τεχνικών ανάγνωσης, όπως η υπογράμμιση, η καταγραφή σημειώσεων ή η περίληψη, βοηθάει στη διατήρηση της εστίασης και της προσοχής του αναγνώστη στο υλικό.
  • Διαλείμματα: Η πραγματοποίηση μικρών διαλειμμάτων κάθε 20-30 λεπτά για να τεντωθείτε, να κινηθείτε ή να εστιάσετε τα μάτια σας βοηθά στην πρόληψη της κόπωσης και στην αύξηση της συγκέντρωσης.
  • Πολυαισθητηριακή προσέγγιση: Η ενσωμάτωση πολυαισθητηριακών τεχνικών μάθησης, όπως η ακρόαση ακουστικών βιβλίων ή η χρήση φυσικών βοηθημάτων, συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανόησης και της συγκράτησης των πληροφοριών.
  • Δραστηριότητες πριν από την ανάγνωση: Η προεπισκόπηση του υλικού πριν από την ανάγνωση, όπως η εξέταση των επικεφαλίδων, των υποκεφαλίδων και των εικόνων, συμβάλλει στον καθορισμό του πλαισίου της ανάγνωσης και διευκολύνει την παρακολούθηση και την κατανόησή της.
  • Καταλύματα: Οι προσαρμογές, όπως ο επιπλέον χρόνος στις εξετάσεις ή η χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας, όπως το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, βοηθούν στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τα άτομα με ΔΕΠΥ.

Πώς η τεχνολογία Text-to-Speech είναι ωφέλιμη για τα άτομα με ΔΕΠΥ;

Η τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Είναι δυνατή η ανάγνωση εγγράφων Microsoft Word, αρχείων PDF, άρθρων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλεκτρονικών βιβλίων και άλλων.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα με ΔΕΠΥ επωφελούνται από την τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία περιλαμβάνουν:

  • Βελτιωμένη εστίαση: Η ακρόαση του κειμένου που διαβάζεται δυνατά συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης και στην αποφυγή της απόσπασης της προσοχής, ειδικά για τα άτομα με ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κατανόηση της ανάγνωσης.
  • Αυξημένη κατανόηση: Ειδικά για τα άτομα με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τις δεξιότητες αποκωδικοποίησης. Η χρήση TTS αυξάνει την κατανόηση ενώ οι άνθρωποι διαβάζουν για πρώτη φορά.
  • Μειωμένη καταπόνηση των ματιών: Είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολο για τα άτομα με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εστίαση. Η τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία εξαλείφει την ανάγκη για εκτεταμένη ανάγνωση, μειώνοντας την καταπόνηση και την κόπωση των ματιών.
  • Καλύτερη οργάνωση: Αυτό διευκολύνει τον έλεγχο του ρυθμού ανάγνωσης και την παρακολούθηση του υλικού.
  • Προσβασιμότητα: Η τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία παρέχει ένα επίπεδο προσβασιμότητας στο γραπτό υλικό για τα άτομα με ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ανάγνωσης ή προβλήματα όρασης.
  • Αποτελεσματικότερη μάθηση: Η τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία επιτρέπει στα άτομα με ΔΕΠΥ να απορροφούν τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Οι εφαρμογές λογισμικού από κείμενο σε ομιλία είναι χρήσιμες για νέους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και για ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Speaktor;

Το Speaktor είναι διαθέσιμο τόσο σε συσκευές iOS όσο και σε συσκευές Android. Είτε χρησιμοποιείτε iPhone είτε iPad, μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Speaktor από το AppStore. Αν χρησιμοποιείτε Android, η εφαρμογή είναι επίσης διαθέσιμη στο Google Play Store.

Πηγη