πηγη |
Αν νομίζεις πως τα κάνεις όλα σωστά ως γονιός, έχε στο νου σου πως οι παρακάτω συμπεριφορές αποδεικνύονται εντελώς τοξικές. Χρήστες του Reddit τις συγκέντρωσαν κι εμείς σου τις παρουσιάζουμε.
1. Δεν βρίσκεις ποτέ χρόνο για να τους εξηγήσεις κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Όταν δεν τους επεξηγείς πράγματα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν, εφαρμόζεις μία από τις πιο αναποτελεσματικές μεθόδους ως γονιός.
2. Δεν ζητάς ποτέ συγγνώμη. Έχεις κάνει ένα λάθος και το ξέρεις αλλά δεν απολογείσαι ποτέ μπροστά στα παιδιά σου και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις.
3. Δεν τα αφήνεις να κάνουν λάθη. Θες να αριστεύουν στο σχολείο, να μην εκφράζουν απορίες, να τα κάνουν κοινώς όλα σωστά. Μόνο που με αυτή τη στρατηγική, τα αποτρέπεις από το να γίνουν ψυχικά ανθεκτικά.
4. Δεν τους λες ποτέ «όχι». Με το να κάνεις πραγματικότητα ό,τι ζητήσουν, δεν τους μαθαίνεις τα όρια.
5. Τα υπερπροστατεύεις. Δεν είναι εφικτό όμως να τα έχεις κάτω από τα τείχη της προστασίας σου όλο το 24ωρο και για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό θα τους δημιουργήσεις μόνο προβλήματα, μελλοντικά.
6. Τους φωνάζεις. Όταν ήσουν παιδί, πιθανότατα βίωσες λεκτική βία από τους γονείς σου. Και τώρα πιθανότατα την επαναλαμβάνεις στα παιδιά σου. Μόνο που είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να τους κάνεις και το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Αντί να υψώνεις φωνή, άρχισε να συζητάς μαζί τους.
7. Τα συγκρίνεις με άλλα παιδιά. Τους λες ότι οι συμμαθητές τους είναι καλύτεροι στο σχολείο, ότι πρέπει να τους μιμηθούν και να προσπαθήσουν περισσότερο. Όχι, μη το κάνεις ποτέ.
8. Δεν συζητάς μαζί τους ποτέ για τα οικονομικά. Δεν λέμε ότι πρέπει να τα φορτώνεις με τα βάρη σου και να τα αγχώνεις αλλά μια συζήτηση για παράδειγμα γύρω από την αποταμίευση, θα τα βοηθήσει να αρχίσουν να σκέφτονται πράγματα που θα χρειαστούν ως ενήλικες.
9. Τα φορτώνεις με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι μια πολύ καλή τακτική την οποία πρέπει να εφαρμόζεις όμως με μέτρο. Το να μην έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία τους.
10. Δεν τα αφήνεις να κλαίνε. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις στα παιδιά σου να εξωτερικεύουν όλα τους τα συναισθήματα με αποτέλεσμα να τους μαθαίνεις να τα αγνοούν. Αυτό έχει φυσικά ως συνέπεια να τα εκφράζουν αργότερα, και με πολύ χειρότερη μορφή.