22/12/23

ΔΕΠΥ: Νέα γονίδια υπεύθυνα;

Kids Playing Clipart Images – Browse 73,799 Stock Photos, Vectors, and  Video | Adobe Stock
πηγη


Η έρευνα, του University of Surrey, που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry, επιβεβαιώνει επίσης τον ρόλο του γονιδίου ADGRL3 σε παθήσεις όπως η ΔΕΠΥ.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Dr. Matt Parker, θέλησαν να κατανοήσουν περισσότερα για το γονίδιο ADGRL3, που συνδέεται στενά με την ΔΕΠΥ και άλλες διαταραχές στην προαγωγή συμπεριφορών όπως η κατάχρηση ουσιών. Οι επιστήμονες εντόπισαν αρκετά νεα γονίδια που συνδέονται με διαταραχές εξωτερίκευσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

επεξεργασμένο γονίδιο ADGRL3

Χρησιμοποιώντας μια συμπεριφορική εργασία που παρακολουθεί την ικανότητα και θέληση του ψαριού να περιμένει για μια ανταμοιβή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν οτι το ψάρι με το επεξεργασμένο γονίδιο ADGRL3 είχε υψηλότερα επίπεδα απροσεξίας και μεγαλύτερη παρορμητικότητα σε σύγκριση με ψάρι με το φυσιολογικής λειτουργίας γονίδιο.

Αγωγή με atomoxetine, ανέτρεψε τελείως την παρορμητικότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν γενετικές διαφορές στον εγκέφαλο ψαριών –ζέβρα, με και χωρίς το γονίδιο ADGRL3.

Ανακάλυψαν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την εμφάνιση ΔΕΠΥ και παρόμοιων διαταραχών.

Εντόπισαν αρκετά γονίδια και εμπλούτισαν γονιδιακές ομάδες που ήταν ανεξάρτητες από τη φαρμακευτική αγωγή, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη συμπεριφορά όσων έχουν διαταραχές εξωτερίκευσης.

ΠΗΓΗ