22/5/26

Δυσλεξία και Πανελλήνιες: τι ισχύει με τις προφορικές εξετάσεις και τις προσαρμογές

πηγη

 

Η δυσλεξία δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη, αλλά τον τρόπο επεξεργασίας του γραπτού λόγου. Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι μαθητές με πιστοποιημένη δυσλεξία δικαιούνται ειδικές εκπαιδευτικές προσαρμογές, όπως προφορική εξέταση ή επιπλέον χρόνο.

Οι προσαρμογές αυτές δεν αλλάζουν το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, αλλά τον τρόπο αξιολόγησης. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η πραγματική γνώση του μαθητή χωρίς να τον περιορίζει η γραφή.

Για να εγκριθούν οι διευκολύνσεις απαιτείται επίσημη γνωμάτευση από αρμόδιο φορέα. Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινά νωρίς, ώστε ο μαθητής να εξοικειωθεί με τον τρόπο εξέτασης.

Συμβουλευτικά, είναι σημαντικό να εξασκείται ο μαθητής σε προφορική διατύπωση απαντήσεων, καθώς και σε δομημένη σκέψη. Η χρήση λέξεων-κλειδιών και σχεδιαγραμμάτων βοηθά στην οργάνωση του λόγου.

Το άγχος συχνά μειώνεται όταν ο μαθητής γνωρίζει ακριβώς τη διαδικασία εξέτασης. Η εξοικείωση μέσω προσομοιώσεων είναι κρίσιμη.

Στο γραφείο Ειδικής Διαπαιδαγώγησης στη Νέα Φιλαδέλφεια παρέχεται εξειδικευμένη προετοιμασία για μαθητές με δυσλεξία, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων προφορικής έκφρασης και αυτοπεποίθησης.

Βιβλιογραφία:

  • British Dyslexia Association (BDA) Guidelines
  • Shaywitz, S. (2003)
  • Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας – οδηγίες εξετάσεων