21/6/15

Shadow teacher: Τι είναι ο δάσκαλος «σκιά»;



http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://whatsnewjakarta.com/newsfile/shadowteacher_2_large.jpg&imgrefurl=http://whatsnewjakarta.com/news/detail/1025/Shadow-Teacher-by-HeartSprings-Therapy-Center&h=276&w=460&tbnid=stLt35pStj1yYM:&zoom=1&docid=RDXSQFWfVyqVwM&ei=M_OGVe3jFIHjUdqYp9gG&tbm=isch&ved=0CCcQMygJMAk
Τα τελευταία χρόνια ένας νέος όρος έχει εμφανιστεί στον χώρο της εκπαίδευσης, αυτός του σκιώδους δασκάλου ή αλλιώς «shadow teacher». Ας δούμε λοιπόν, ποιος είναι στην πραγματικότητα ο shadow teacher, τι ρόλο διαδραματίζει στην μαθησιακή ικανότητα και πως μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην σχολική ζωή του παιδιού από τα πρώτα κιόλας χρόνια. Ο σκιώδης δάσκαλος είναι στην ουσία ένας εκπαιδευτικός που είναι σε πιο στενή σχέση με το παιδί.
Πρόκειται για έναν δάσκαλο ειδικά εκπαιδευμένο για παιδιά με εξειδικευμένη ανάγκη από προσχολική ηλικία αλλά και κατά την διάρκεια του Δημοτικού σχολείου.  Ο δάσκαλος σκιά συνεργάζεται άμεσα με το παιδί και μπορεί να κατανοήσει κάθε μαθησιακή δυσκολία του και χειρίζεται αναλόγως την κατάσταση. Είναι το πρόσωπο που συνοδεύει το παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας στο μάθημα  και το βοηθά να συμμετέχει σε μια κανονική τάξη ενώ του δίνει την επιπλέον προσοχή που επιβάλλεται σε μια τέτοια κατάσταση. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τον ρόλο του σκιώδους δασκάλου έχουν εξειδικευτεί «περνώντας» από ειδικά σεμινάρια, όπου μαθαίνουν πώς να διευκολύνουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αλληλεπιδράσουν με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους αλλά και να μπορούν να παρακολουθούν τα καθημερινά μαθήματα.
Ο ρόλος του σκιώδους δασκάλου είναι στην ουσία να υποστηρίζει το παιδί όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και ψυχολογικά. Η δουλειά του είναι βοηθά τον μαθητή να συγκεντρώνεται στα δυνατά του σημεία και να μην αφήνει τις αδυναμίες του να τον κυριεύουν. Επίσης, τον παρακινεί να συγκεντρώνει την προσοχή του στο μάθημα και να ρωτά τον δάσκαλο σε περίπτωση που έχει κάποια απορία.  Ο ρόλος του είναι καθαρά βοηθητικός και δεν αντικαθιστά τον δάσκαλο της τάξης. Ο ρόλος του σκιώδους δασκάλου είναι πολύ σημαντικός στην ζωή ενός μαθητή με μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Η δουλειά του είναι να δημιουργεί ένα  δίχτυ ασφαλείας για τον μαθητή και να τον κάνει να συνειδητοποιεί τις δυνατότητές τους και το πραγματική του δυναμική, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να προσαρμοστεί πλήρως στο σχολικό περιβάλλον από την πρώτη στιγμή.