18/9/18

Mαμά στο σχολείο δεν παίζουν μαζί μου τα άλλα παιδιά...


Αποτέλεσμα εικόνας για δεν με παιζουν
πηγη

Το παιδί σας παραπονιέται ότι οι συμμαθητές του δεν παίζουν μαζί του ή το περιγελούν. «Μπαμπά, ο Φώτης με κοροϊδεύει, μου λέει συνέχεια ότι είμαι γυαλάκιας, δεν με θέλει στην παρέα… Στενοχωριέμαι πολύ, δεν έχω με ποιον να παίξω».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

• Οι αιτίες που βρίσκουν τα παιδιά για να αποκλείουν κάποιους συμμαθητές από την παρέα τους είναι πάρα πολλές. Μερικές από αυτές είναι όταν έχουν μαλώσει ή διαφωνήσει, ή όταν κάποιος είναι επιθετικός και εριστικός. Επίσης, όταν το παιδί είναι δειλό, εσωστρεφές, καλός μαθητής, νέος στην τάξη ή παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα είναι παχουλό, φορά γυαλιά κι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ή δεν αντιδρά στην κοροϊδία.
• Συνήθως, ένας είναι ο αρχηγός στα πειράγματα και κάποιοι άλλοι ακολουθούν. Τα παιδιά θύματα που υφίστανται αυτή την κατάσταση, όπως είναι φυσικό, δυσκολεύονται πολύ να δεχτούν την απόρριψη. Συχνά θυμώνουν, κλαίνε ή αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για δεν με παιζουν τα παιδια
πηγη



Τι μπορείτε να κάνετε…

Προσπαθήστε να μάθετε γιατί το παιδί έχει αποκλειστεί από τους φίλους του χωρίς να το κρίνετε.
Να είστε διακριτικοί στα παράπονά του, να το ακούτε προσεκτικά, αποφεύγοντας όμως τη δική σας ανάμειξη – μην προσπαθήσετε, δηλαδή,
να λύσετε εσείς τις διαφορές του με τα άλλα παιδιά.
Αντίθετα, προτρέψτε το να αντιδράσει, διδάξτε του τρόπους, δώστε του εναλλακτικές λύσεις και συμβουλέψτε το να κάνει παρέα με κάποιο άλλο παιδί που σίγουρα είναι διαθέσιμο.
Διαβεβαιώστε το πώς, έστω κι αν δεν γίνεται δεκτό από κάποια παιδιά, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα.
Αν αντιληφθείτε ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους το αποφεύγουν στο σχολείο, όπως η συμπεριφορά του ή οι επιδόσεις του, η κοινωνική ή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, βοηθήστε το να αποδεχθεί τις διαφορές αυτές και, αντίστοιχα,
να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία και να νιώθει γι’ αυτά χαρά και υπερηφάνεια.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να ανακαλέσετε μια δική σας παρόμοια εμπειρία από το παρελθόν. Εξηγήστε του τι είχατε κάνει εσείς σ’ αυτή την περίπτωση. Πώς νιώσατε, πώς αντιδράσατε και πώς διαχειριστήκατε τα αισθήματα απόρριψης.
Βρείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως να γραφτεί σε κάποιον αθλητικό σύλλογο ή να εξασκήσει κάποιο χόμπι.
Ενθαρρύνετέ το να κάνει παρέα με παιδιά της γειτονιάς ή με παιδιά δικών σας φίλων και συγγενών.
Αν το παιδί συνεχίσει να έχει δυσκολίες, ζητήστε βοήθεια ψυχολόγου.

Από το βιβλίο μου Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά
http://akappatou.gr/

Πηγη