πηγη |
Από τη μία, το άγχος του αποχωρισμού και από την άλλη, η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον με νέους ανθρώπους. Οι πρώτες μέρες στον παιδικό τον σταθμό είναι συχνά δύσκολες για το παιδί αλλά και για τον γονιό. Αν ετοιμάζεστε να διαβείτε το κατώφλι του για πρώτη φορά, οι παρακάτω συμβουλές, θα βοηθήσουν την ψυχολογία όλων στην οικογένεια.
Η κουβέντα όλα τα διευκολύνει
Πριν ξεκινήσει το παιδί παιδικό σταθμό, εξηγήστε του τι ακριβώς είναι και πώς θα περνάει εκεί κάποιες ώρες της μέρας του. Μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε την περιγραφή σας ως εξής: «σε λίγες μέρες, θα σε πάει η μαμά/ο μπαμπάς το πρωί στον παιδικό σταθμό. Εκεί θα έχει και άλλα παιδάκια και μαζί θα παίζετε τα τάδε παιχνίδια, θα τρώτε μεσημεριανό, μετά θα κοιμάστε, θα τρώτε το απογευματινό σας σνακ και μετά θα έρθουμε να σε πάρουμε». Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία μπορούν να «πιάσουν τον ρυθμό» και τον συναισθηματικό τόνο της αφήγησής σας και αυτό θα τα καθησυχάσει. Γνωρίζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα που θα έχουν στο νέο τους περιβάλλον, είναι σαν να μπορούν να προβλέψουν ότι θα συμβούν όλα αυτά τα ευχάριστα και νιώθουν πως όλα θα πάνε καλά. Και επειδή μια εικόνα, χίλιες λέξεις, βοηθήστε το παιδί να σχηματοποιήσει στο μυαλό του τι εστί παιδικός σταθμός με ένα εικονογραφημένο βιβλίο ή δείχνοντάς του τη φωτογραφία των βρεφονηπιοκόμων του.
Κάτι για να με νιώθεις κοντά σου
Το να έχει μαζί του το αγαπημένο αντικείμενο που του θυμίζει το σπίτι του, τους γονείς του και την εκεί καθημερινότητά του, μπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά για το παιδί τις πρώτες μέρες προσαρμογής στον παιδικό σταθμό. Μπορεί να είναι ένα λούτρινο ζωάκι, ένα T-shirt με τη μυρωδιά της μαμάς, η κουβερτούλα του κ.λπ. Συμβουλευτείτε όμως πρώτα τους παιδαγωγούς, για να βεβαιωθείτε ότι η πολιτική του σταθμού το επιτρέπει.
Το πρόγραμμα έχει… δημιουργικό κενό
Όσο και αν θέλετε να αναπληρώσετε τον «χαμένο» χρόνο τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα με δραστηριότητες (για να χαρείτε και εσείς το παιδί και να χαρεί και εκείνο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του) καλύτερα να κρατήσετε τις πρώτες μεταβατικές μέρες όσο πιο απλές γίνεται. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές που βιώνει αυτό το διάστημα το παιδί είναι πολλές και χρειάζεται χρόνο, για να τις αφομοιώσει και να αποσυμπιεστεί από την πίεση του «χειρισμού του διαφορετικού».
Μη φοβάστε τα δάκρυα
Μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως το παιδί νηπιακής ηλικίας με το νέο περιβάλλον του παιδικού σταθμού και όλες τις αλλαγές της καθημερινότητάς του, μπορεί να περάσουν βδομάδες. Σε αυτήν την ηλικία, η εκτόνωση του παιδιού για τη νέα πρωτόγνωρη ρουτίνα του, έρχεται μέσα από το κλάμα. Και τα δάκρυα αυτά μπορούν να γίνουν η αφορμή για να μάθει το παιδί να προσαρμόζεται σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις όπου θα υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες από αυτούς του σπιτιού. Φανταστείτε τα δάκρυα σαν ένα «όχημα» ευεξίας και προσαρμοστικότητας.
Θυμηθείτε πάντως πως δεν υπάρχει καμία one for all λύση προσαρμογής των νηπίων στον παιδικό σταθμό. Κάθε παιδάκι έχει τη δική του προσωπικότητα και θέλει τον δικό του χρόνο εξοικείωσης με μη γνώριμες συνθήκες. Όσο είστε δίπλα του να του εξηγείτε, να το ακούτε, να το καθοδηγείτε, να το στηρίζετε και να το ενθαρρύνετε, πολύ σύντομα η περίοδος προσαρμογής θα τελειώσει και το παιδάκι σας θα βρει τη θέση του στο πρώτο του σχολείο.