28/12/14

Πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών;



 " Αναγνώστης μας ρωτά:


Καλημέρα και Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο site! Είμαι Μπαμπάς ενός κοριτσιού 4 1/2 χρόνων. Το Θέμα μου είναι ο Ύπνος της. Εδώ και σχεδόν 6 μήνες τα βράδια σηκώνεται και έρχεται συνεχώς στο κρεβάτι μας κατά της 3 με 4 ώρα τα ξημερώματα. Της εξηγούσαμε ότι το κρεβάτι είναι της μαμάς και του μπαμπά και ότι ο καθένας μας έχει το δικό του κρεβάτι και εκεί πρέπει να κοιμάται. η απάντηση της ήταν ότι φοβάται ή ότι θέλει παρέα ή ότι της αρέσει καλύτερα το δικό μας! Για μεγάλο διάστημα την επιστρέφαμε στο κρεβάτι μας αλλά μάταια...Ξαναρχόταν. Μπορείτε να μου προτείνεται κάποια Λύση Με Εκτίμηση Δημήτρης Χ.


Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος, κυρία Μερσύνη Αρμενάκα "



Τα παιδιά ξεκινούν να πηγαίνουν στο κρεβάτι των γονιών όταν δίνεται κάποια ευκαιρία ή όταν συμβαίνει κάτι. Πρέπει να διερευνήσετε τον λόγο ,γιατί έρχεται αυτή την περίοδο .Κάποιες φορές ξεκινούν μετά από κάποια ασθένεια που φέρνουμε το παιδί στο κρεβάτι - λανθασμένα .Άλλες φορές στην έλλειψη ενός γονιού ο άλλος από μοναξιά προσκαλεί το παιδί στο σύζυγικό κρεβάτι  .

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.sleepinglittledreamers.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F09%2Fsleepinfamily-235x300.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.sleepinglittledreamers.com%2F&h=300&w=235&tbnid=YMdiI1oANzlu3M%3A&zoom=1&docid=qbEcDjx6uvUyMM&ei=w8CfVMn_IoP7Ur-CgJgL&tbm=isch&ved=0CC8QMygQMBA&iact=rc&uact=3&dur=658&page=2&start=16&ndsp=24
Σε περιπτώσεις σύζυγικών διαφωνιών  διαπιστώνουμε ότι ένα παιδί χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην κοιμηθούν οι γονείς μαζί.Το παιδί μπαίνει ανάμεσα λαμβάνοντας ισχύ αλλά και βάρος για στην θέση που αναλαμβάνει.


Στην παιδική ηλικία εμφανίζονται φυσιολογικές φοβίες όπως για το σκοτάδι ή εφιάλτες που σχετίζονται με βιώματα ,ανησυχίες ή και ταινίες που έχουν δει.


Καλό είναι να γίνει μια ήρεμη συζήτηση  και με τους δυο γονείς και το παιδί για τους λόγους και αν υπάρχει κάτι που δεν σας έχει πει .Το ότι συνεχίζει να σας επισκέπτεται σημαίνει ότι δεν έχετε ξεκάθαρη αρνητική στάση και οι δυο γονείς. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ποτέ υπάρχει περιθώριο για να κάνουν αυτό που θέλουν και πότε οι γονείς τους είναι αποφασισμένοι . Συχνά εκμεταλλεύονται την κούραση των γονιών για να παραμείνουν στο κρεβάτι .



Επειδή σας ενοχλεί αυτό που γίνεται  πρέπει να δώσετε κίνητρο στο παιδί να το σταματήσει .Να την επιβραβεύετε αν σταδιακά καθημερινά παραμένει στο κρεβάτι της ώστε να κερδίζει κάτι στο τέλος της βδομάδας. Το δώρο καλύτερα να είναι μια οικογενειακή δραστηριότητα. Επίσης και το πρωί πρέπει να την επιβραβεύετε με κάτι μικρό.


Δεν αναφέρεται αν παλαιότερα κοιμόταν μαζί σας το παιδί, αν έχει αλλάξει πρόσφατα το δωμάτιο, αν έχει συμβεί κάτι στην  ευρύτερη ή στενή οικογένεια σας .Όλοι αυτοί είναι λόγοι που αναστατώνουν ένα παιδί παροδικά και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Αν παρόλα αυτά το παιδί συνεχίζει αυτήν την συμπεριφορά μπορείτε να απευθυνθείτε σε παιδοψυχίατρο ή ψυχολόγο που ασχολείται με παιδιά για σας βοηθήσει εκτενέστερα.