10/1/24

Τα παιδιά σας τσακώνονται και ανταγωνίζονται το ένα το άλλο; Με 5 απλούς τρόπους θα μπουν όλοι στη θέση τους !

Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι' αυτό
πηγη

 

Αν ο ανταγωνισμός μεταξύ των αδελφών είναι αναπόφευκτος, καλό θα ήταν να στραφείτε στο πώς να διατηρήσετε την ισορροπία στο σπίτι σας ελαχιστοποιώντας τα συναισθήματα ζήλειας και δυσαρμονίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα αδέλφια.

Μερικές προτάσεις προκειμένου να χειριστούμε τη ζήλεια και να φέρουμε την αρμονία στην οικογενειακή μας ζωή:

Αντιμετωπίστε το κάθε παιδί ως μοναδικό άτομο. Ως γονείς συχνά σκέφτεστε ότι τα αδέλφια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ωστόσο, κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και ενδιαφέροντα.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Συγκρίνοντας ή επαινώντας τις συμπεριφορές κάποιου παιδιού σε σχέση με το άλλο, συχνά καλλιεργούμε τις εντάσεις μεταξύ τους. Το παιδί που επαινείται νιώθει πίεση από το γεγονός ότι πρέπει να συμπεριφέρεται πάντοτε κατά τρόπο αρεστό προς τον γονέα, ενώ το παιδί που συγκρίνεται βιώνει το συναίσθημα της αποτυχίας.

Καλλιεργείστε τις μοναδικές δεξιότητες κάθε παιδιού. Βοηθήστε κάθε παιδί να εξελιχθεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ενθαρρύνοντάς το να αναπτύξει τα δικά του διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όταν αναγνωρίζετε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού σας, αυτόματα τον διαχωρίζετε ως οντότητα από τα άλλα αδέλφια του και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του.

 Ξοδέψτε χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά. Οι στιγμές που περνάτε με το κάθε σας παιδί είναι πολύτιμες για εκείνο. Προγραμματίστε τον χρόνο σας ώστε να έχετε την ευκαιρία να χαρείτε κάθε σας παιδί ξεχωριστά. Βρείτε ευκαιρία όταν το ένα παιδί σας κοιμάται, ή λείπει σε κάποια δραστηριότητα, ή βρίσκεται με τον/τη σύζυγό σας. Φάτε μαζί, δείτε μια ταινία, παίξτε. Θα νιώσει πραγματικά μοναδικό για εσάς!

Θέστε ξεκάθαρα όρια. Τα παιδιά χρειάζεται να σέβονται το ένα το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο δεν επιτρέπεται να πειράζει το μικρότερο, ενώ το μικρότερο δεν θα πρέπει να ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο. Κάθε παιδί έχει τον προσωπικό του χώρο και τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Πηγη