πηγη |
Κάθε γλώσσα στον κόσμο έχει δικές της λέξεις. Γλωσσολογικά, υπάρχουν τρομερές διαφορές ανάμεσα στις λέξεις. Mία όμως είναι ίδια σχεδόν σε όλες τις γλώσσες: η λέξη «μαμά».
Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Ρώσος γλωσσολόγος Roman Jakobson, διαπιστώθηκε πως οι ευκολότεροι φθόγγοι που μπορούμε να προφέρουμε είναι οι ήχοι των φωνηέντων που εκφέρονται με ανοιχτό στόμα.
Φωνήεντα παράγουν τα μωρά από τις πρώτες κιόλας μέρες. Έπειτα, θα δοκιμάσουν να προφέρουν κάποια σύμφωνα. Και από τα σύμφωνα θα προτιμήσουν να πουν εκείνα που είναι πιο εύκολα, όπως το π,β,φ, μπ ή μ.
Τα μωρά προσπαθούν να πουν το σύμφωνο «μ» και έπειτα, χαλαρώνοντας το στόμα τους, λένε «α». Κι επειδή τους αρέσει να επαναλαμβάνουν όσα κατάφεραν να πουν, λένε «μαμά», «μπαμπά».
Γιατί, όμως, έλκονται τα μωρά περισσότερο από τον ήχο του «μ» αντί από εκείνον του «π» ή του «μπ»; Λόγω του μητρικού στήθους!
Ο ήχος «μ» είναι ο πιο εύκολος που μπορεί να παράγει το στόμα ενός μωρού όταν θηλάζει. Ακόμη και ως ενήλικες, συσχετίζουμε το «μμμ» με κάτι που είναι νόστιμο και καλό. Αυτό κάνει και το μωρό!