πηγη |
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αυστραλία τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας βγάζουν την πάνα αφού συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια, σε αντίθεση με το παρελθόν, που το κατάφερναν σε πολύ πιο μικρή ηλικία.
Πιο συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1980 ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα δύο χρόνια, ενώ ακόμα παλαιότερα ο μέσος όρος έπεφτε στους 18 μήνες. Η «καθυστέρηση» αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται σε διάφορους λόγους:
- Στις περισσότερες σύγχρονες οικογένειας και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα συχνά να μην έχουν τον χρόνο που απαιτείται για να ξεκινήσουν την προσπάθεια.
- Παλαιότερα οι μαμάδες χρησιμοποιούσαν υφασμάτινες πάνες για τα μωρά τους, τις οποίες αναγκάζονταν να πλένουν και να ξαναπλένουν όλη την ώρα. Συνεπώς, όσο πιο σύντομα εκπαίδευαν τα μωρά τους στη χρήση της τουαλέτας, τόσο πιο γρήγορα απαλλάσσονταν από αυτήν την δουλειά.
- Επιπλέον, στις μέρες μας οι γονείς δεν θέλουν να πιέσουν ή να αγχώσουν τα παιδιά τους με το θέμα της τουαλέτας, καθώς θεωρούν ότι, όταν το παιδί είναι έτοιμο, θα το καταφέρει. Αντιθέτως, στις προηγούμενες δεκαετίες οι γονείς δεν είχαν τέτοιες ανησυχίες και, πολλές φορές, για να πείσουν τα παιδιά τους να βγάλουν την πάνα, χρησιμοποιούσαν ακόμα και ανορθόδοξες μεθόδους, όπως απειλές, ξύλο κλπ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό είναι να ξέρετε ότι ο έλεγχος των σφιγκτήρων της κύστης και του εντέρου είναι καθαρά θέμα ωρίμανσης του νευρικού συστήματος του παιδιού και θεωρητικά ξεκινά γύρω στους 20 μήνες. Ωστόσο, επειδή δεν βρίσκονται όλα τα παιδιά στο ίδιο αναπτυξιακό επίπεδο, ορισμένα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο μέχρι να είναι βιολογικά, αλλά και ψυχολογικά έτοιμα για το μεγάλο βήμα.