11/5/23

Τι είναι η συγκοίμηση; Όταν το μωρό κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών

Bed Family Cartoon Illustration, Coax the child to sleep, child, people,  reading png | PNGWing
πηγη

Η συγκοίμηση είναι η πρακτική κατά την οποία ο γονιός και το παιδί κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι ή στο ίδιο δωμάτιο. Αυτή η πρακτική είναι αρκετά κοινή και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως ένας τρόπος προώθησης του δεσμού μεταξύ των γονιών και των μωρών τους.

Γιατί το μωρό μου θέλει να κοιμάται μαζί μου;

Ως φυσικό ένστικτο τα μωρά ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους θέλουν να κοιμούνται κοντά στους γονείς τους καθώς αυτό τους προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς.

Επιπλέον, πολλά μωρά κοιμούνται καλύτερα όταν είναι κοντά στους γονείς τους καθώς ο ήχος της αναπνοής και του παλμού της καρδιάς του γονέα έχει χαλαρωτική επίδραση και τα βοηθάει να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Πλεονεκτήματα της συγκοίμησης:

  • Κάλυψη των αναγκών του
    Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πρακτικά πλεονεκτήματα είναι ότι όταν το μωρό σας βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε το βράδυ για να καλύψετε τις ανάγκες του όπως το τάισμα ή η αλλαγή της πάνας.
  • Ενίσχυση της σχέσης σας
    Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ σας. Όταν το μωρό είναι κοντά σας, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και θαλπωρή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους έχουν καλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή τους.
  • Παρατήρηση του ύπνου του  

Βάζοντας το μωρό σας να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς μπορείτε να παρακολουθείτε τα μοτίβα ύπνου του και να εντοπίσετε τυχόν πιθανά προβλήματα από νωρίς. Έτσι μπορείτε πιο εύκολα να δημιουργήσετε μια υγιή ρουτίνα για το μωράκι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κοιμάστε με το μωρό σας στο ίδιο δωμάτιο, υπάρχουν επίσης ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη:

Ξεκούραση 

Κανείς δεν αμφισβητεί το μέγεθος της αγάπης που νιώθετε για το μωράκι σας. Το μικρό σας όμως σας χρειάζεται ξεκούραστη / ξεκούραστο. Ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σας μπορεί να οδηγήσει σε μη επαρκή ξεκούραση ιδιαίτερα αν λόγο επαγγέλματος χρειάζεται να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ομαλή μετάβαση

Κάποια στιγμή το μωρό σας θα χρειαστεί να μεταβεί στο δικό του δωμάτιο. Αυτή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη περίοδος τόσο για τους γονείς όσο και για το μωρό, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την προετοιμασία για αυτήν τη μετάβαση από νωρίς.

Ασφαλές δωμάτιο
Εάν το μωρό σας κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κοντά στο κρεβάτι αντικείμενα που μπορεί να πέσουν και να τραυματίσουν το μωρό, να μην υπάρχουν επικίνδυνα κενά μεταξύ του στρώματος και του κρεβατιού στα οποία μπορεί το παιδί να πέσει.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και άνεση κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίκνο. Με το λίκνο μπορείτε να έχετε το μωρό δίπλα από το κρεβάτι σας, και να το ελέγχετε ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας το πλαϊνό του άνοιγμα.

Όλα τα μωρά έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια και θαλπωρή την ώρα του ύπνου. Η συγκοίμηση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η πιο εύκολη κάλυψη των αναγκών του μωρού, η ενίσχυση του δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού και η καλύτερη παρακολούθηση των συνηθειών του ύπνου του . Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του δωματίου είναι ασφαλές.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, είναι σημαντικό να αρχίσετε να προετοιμάζεστε για τη μετάβαση στο δικό του δωμάτιο, που είναι σημείο ιδιαίτερο ορόσημο τόσο για εσάς, όσο και για το ίδιο.

 

Quote: Δεν υπάρχει πιο μαγική εικόνα από ένα μωρό που ταξιδεύει στον κόσμο των ονείρων!

 Πηγη